Otteluraportit

Tähti avaa kotikentällä

Vilppulan Tähden miesten edustusjoukkue avaa sarjakautensa tulevana sunnuntaina, 6.10., silloin klo 16 alkavaan otteluun vieraaksi saapuu juniorisarjoista tuttu vantaalainen Keimolan Kaiku. Vastakkain on kaksi joukkuetta, joidenka voimasuhteista ei ole etukäteen juurikaan aavistusta.

Viime kauden lopuksi Tähti pelasi aina 1-sarjakarsinnoissa, jossa tie nousi pystyyn lopulta Pielaveden Sampoa vastaan semifinaaleissa. Kesän aikana muutoksia on tapahtunut paljon. Rauli Salmijärvi vastaa edelleen joukkueen harjoittelusta ja valmennuksesta. Peleissä vastuun kantaa Ahti Laaksi. Lisäksi valmennusjohdossa on mukana itse edelleen pelaava Lauri Ojala.

Pelaajapuolella Daniel Heinonen pääsi maineikkaiseen Rantaperkiön Iskuun. Kalle Hietavala, Lassi Mäntynen ja Niko Jokela pelaavat ja treenaavat tällä hetkellä valtakunnan harmaissa peliasuissa. Armeijan jälkeen katsotaan tilanteet uudelleen. Virolainen Mario Vool palasi takaisin kotikonnuilleen.

Historian ensimmäistä kertaa taisi käydä siten, että Tähti sai vahvistuksekseen pelaajia, jotka kaikki omasta aloitteestaan halusivat pelaamaan punaisten värien puolesta. 26-vuotias Teemu Vanhamäki ja samanikäinen Jani Liski ovat molemmat virtolaisen lentopallokoulun kasvatteja. Sikäläisessä Team PUM -joukkueessa miehet ehtivät pelata 1-sarjaa. Pari vuotta vanhempi Tommi Liimatainen on puolestaan kierrellyt Keski-Suomen kärkijoukkueissa. Koko kolmikon edelliskauden seura oli JyväsLentis. Mukava yksityiskohta löytyy Liskin ja Liimataisen historiasta. Kumpikin kavereista on paikallisyleisölle hyvin tuttuja miehiä, koska kumpikin ehti pelata Mäntän Valon paidassa 1-sarjaa.

Vanhoista pelureista mukana jatkavat Henkka Strengellin passarikaveriksi koulittu Oskari Lehtonen. Keskitorjujina touhuavat Ojalan lisäksi Oskari Marjakoski ja Eetu Ahonen. Laitatykistöön ovat tyrkyllä Olli Kolhinen, Sami Valaranta, Santeri Salonen ja - liberona useimmiten touhuillut - Petro Ahvenjärvi. B-ikäisistä kauden aikana tullee useampikin kaveri pelaamaan Tähden miehistössä. Varsinkin nimet Aapo Kolhinen ja Aleksi Lähteenmäki on alleviivattu hyvinkin paksulla tussilla.

– Pojat ovat vetäneet hyvällä hapella ja iloisella ilmeellä. Cupin ottelu 1-sarjan VaLePaa vastaan hukattiin omiin virheisiin. Mutta sunnuntaina on taistelukirveet teroitettu, kertoo Ahti Laaksi.

Tähden takataskussa on myös 199-senttinen jokerikortti. Tähden kasvatti, 219 A-maaottelun Matti Hietanen, on sopinut pelaavansa syksyllä pelin tai pari kasvattajaseuransa kunniakkaassa paidassa. Ja kyseessä on silloin nimenomaan sarjaottelu. 

2-sarja on jaettu kolmeen joukkueeseen, joissa jokaisessa on seitsemän joukkuetta ja kolminkertaisen sarjan jälkeen parhaat jatkavat 1-sarjakarsintoihin. Tähden ja Keimolan lisäksi 3. lohkossa ylivertainen ennakkosuosikki on viime kaudesta käytännössä vahvistunut Pälkäneen Luja-Lukko ja lähin haastaja lienee hollolainen Salpis, jonka päiväkohtaiseen iskukykyyn vaikuttaa farmisopimus Karhulan Veikkojen kanssa. Valkeakosken Isku-Veikot on vahvistunut hurjasti viime kaudesta. Korian Ponsi on puolestaan vuodesta toiseen laadukasta juniorityötä tekevä seura ja samat sanat pätevät myös 1-sarjapaikasta luopuneeseen Jyväskylän JyväsLentikseen.

Edessä on jälleen erittäin mielenkiintoinen lentopallotalvi ja Parkkivuoren salissa on jälleen kerran tarjolla hienoja urheiluelämyksiä. Kannattaa nimittäin muistaa se tosiasia, että viime keväänä Vilppulan Tähti oli käytännössä omavaraisena Suomen 25 parhaan miesjoukkueen joukossa. 

Tähti ulos Cupista, A-pojille voittoja

Ajoittain hyvätasoista peliä tarjosi kotijoukkue Vilppulan Tähti, kun se isännöi lentopallon Suomen Cupin ensimmäisellä kierroksella sarjaporrasta ylempänä pelaavaa Vammalan Lentopallon reservijoukkuetta. Jatkopaikan ja toisen kierroksen ottelun Vilppulassa vieraillutta Hurrikaani Loimaata vastaan lunasti kuitenkin sastamalalaisryhmä suoraan 3-0 (27-25, 25-21, 25-15).

Ensimmäinen erä eteni tasaisissa merkeissä kotijoukkueen ollessa hienokseltaan jopa niskan päällä. Tähti pääsi yrittämään 24-22 johdossa kahdesti erän katkaisemista, mutta ratkaisupaikoissa vieraat pelastivat nahkansa ja kuittasivat erän. Toisessa ja kolmannessa erässä Tähdelle sattui molemmissa musta hetki, joiden aikana VaLePa repi ratkaisevan kaulan. Sarjaportaan välinen ero näkyi lähinnä varmuudessa, VaLePalle ei pitkiä virheputkia siunaantunut. Tilapäisiin notkahduksiin löydettiin aina pelaaja, joka päästi joukkueensa pälkähästä.

Tappiosta huolimatta Tähden penkkikaksikko Ahti Laaksi ja Rauli Salmijärvi löysivät pelistä enemmän hyvää kuin huonoa. – Ajoittain, varsinkin ensimmäisessä erässä pelasimme tosi hienoa lentopalloa. Kausi on aluillaan, uusia miehiä matkassa ja totta kai vielä on hakemistakin, niin kuin oikeastaan tässä vaiheessa vuotta kuuluukin – jutusteli Salmijärvi pelin jälkeen.

Tähti pelaa ennen sarjan alkua vielä harjoitusottelun Pälkäneen Kostia-areenalla Luja-Lukkoa vastaan. Ensimmäiseen sarjaotteluun on aikaa vielä kaksi viikkoa. Kauden avauspisteet jaetaan kotisalissa, kun Keimolan Kaiku saapuu vieraaksi Parkkivuoreen. 

Tähti pelasi sunnuntaina kokoonpanolla passareina Henri Strengell ja Oskari Lehtonen, keskipelaajina Oskari Marjakoski, Eetu Ahonen ja Lauri Ojala, hakkureina Olli Kolhinen ja Santeri Salonen, yleispelaajina Teemu Vanhamäki, Sami Valaranta ja Tommi Liimatainen sekä liberona Petro Ahvenjärvi. Raati palkitsi Tähdeltä Valarannan ja vierailta Olli Kivimäen.

Lauantaina Tähden vanhin poikaikäluokka, A-pojat, selvittivät itsensä komeasti SM-sarjan A-pooliin kaatamalla Jyväskylässä sekä Kiteen Urheilijat, Puijo Wolleyn että kotijoukkue JyLen. Voittoputkea olivat rakentamassa Oskari Marjakoski, Sami Valaranta, Olli Kolhinen, Oskari Lehtonen, Eetu Ahonen sekä vielä B-ikäiset Henri Strengell, Tuomas Kuusisto, Aapo Kolhinen ja Aleksi Lähteenmäki. A-ikäisten SM-sarja jatkuu kolmen viikon kuluttua.

Tähden miehet lähellä avausvoittoa

Voitto huulilla, luu jäi käteen

Tähden kotivoitto heti kauden avausmatsissa oli enemmän kuin lähellä sunnuntaina Parkkivuoressa. Uudistunut Vilppulan Tähden miesten lentopallojoukkue tarjosi yleisölle nähtävää täyden viiden erän edestä, mutta illan vieras Keimolan Kaiku oli paremmin hereillä ottelun ratkaisuhetkillä ja nappasi kakkossarjan avauspisteet mukaansa Vantaalle lukemin 2-3.

Ottelun ensimmäinen erä oli Tähdeltä ajankohtaan nähden mallikasta lentopalloa ja valmentaja Ahti Laaksin vaihtoruletti pyöri hyvin. Tähti vei erän lukemin 25–19, mutta jo seuraavassa erässä Keimola osoitti vaarallisuutensa. Hakkuri Ilja Jegi pääsi vauhtiin ja takoi palloja vilppulalaisten kenttään vakuuttavalla voimalla, kunnes Tähden kapteeni Teemu Vanhamäki otti ratkaisuhetkillä ohjat käsiinsä ja johdatti joukkueen erävoittoon 26–24.

Kolmannessa erässä näytti jo hetken siltä, että Tähti ottaa makoisan 3-0 voiton.  Otteluvoitto olikin vain yhden pallon päässä, sillä juuri ratkaisevalla hetkellä ottelupallotilanteessa Tähden vastaanotto haparoi kohtalokkaasti ja Kaiku käytti oljenkortensa hyväkseen ottaen erävoiton numeroin 24–26. Näin Kaiku sai pelihuumoristaan kiinni ja syöttöpelinsä jengoilleen.  Joukkue hallitsi selkeästi neljättä erää vieden sen 17–25 ja samaan tahtiin myös ratkaisuerän numeroin 9-15.

Keimola saa kiittää paljolti voitostaan Jegin taidokasta tekemistä ja pelisilmää. Tähden parhaana palkittu Teemu Vanhamäki tappoi palloa ajoittain upealla asenteella. Kun tämä asenne tarttuu myös muun joukkueen tekemiseen, tulee Tähti taistelemaan lohkonsa kärkisijoista. Jo nyt nähtiin lupaavia välähdyksiä jokaiselta pelurilta. Laajasta pelaajaringistä ei Tähden menestys ainakaan tule jäämään kiinni, sillä edustusjoukkueen listalla on peräti 15 lupaavaa pelimiestä.

6.10.2019 Seppo Tolvanen

A-pojat Suomen kärjen kyydissä

Voitto ja kaksi tappiota tuliaisina. Turha loukkaantuminen hiersi mieliä

Tähti matkasi A-poikien ensimmäiselle SM-sarjakierrokselle Vantaalle. Keimolan Kaiku järjesti turnauksen, jossa säilymisestä maamme neljän parhaan A-poolissa kamppailivat Salmijärven suojattien lisäksi Kauhavan Wisa, Napapiirin Palloketut ja kotijoukkue.

Ensimmäisessä ottelussa kivenkova kotijoukkue Kaiku vei miesten liiga- ja ykkössarjapelureiden vankistamana voiton numeroin 2-0 (25-13, 25-22). Ottelua ryyditti ikävä ja täysin turha episodi. Ennen ottelua Tähden joukkueenjohtaja kävi huomauttamassa epäasiallisesti ja suorastaan vaarallisesti asetetusta tuomaritornista ottelun tuomarille. Laaksin huomautus kuitenkin kaikui kuuroille korville ja aiheellisuus paljastui nopeasti karulla tavalla. Seitsemän pelatun pallon jälkeen Sami Valaranta taittoi nilkkansa iskulyöntinsä jälkeen törmätessään juuri tuohon mainittuun epäkohtaan. Samin nilkka jäihin, peli käyntiin ja voitto paremmalle joukkueelle. Ottelun jälkeen joukkueenjohtaja Laaksi muisti kertoa tuomarille selkeällä Suomen kielellä, kenellä lentopallosääntöjen mukaan on vastuu turvallisesta peliympäristöstä.

Toisessa ottelussa vastaan asettui, jos mahdollista, vieläkin kovempi tähtisikermä Kauhavan Wisan pelipaidoissa. Tähti oli vailla mahdollisuuksia ja tappiolukemat kirjattiin turhankin rumiksi 0-2 (12-25, 15-25). Ottelun tärkein viesti oli, että Valarannan nilkka kesti teipattuna pelaamisen ja ilmeisesti turhaakin turhemmasta loukkaantumisesta selvittiin säikähdyksellä.

Kolmannessa ottelussa Tähti kirkasti kilpensä komeasti. Napapiirin Palloketut taipui tiukassa väännössä 2-1 (18-25, 25-18, 18-16). Makean voitosta teki nousu vastustajan ottelupallon takaa viimeisen pisteen valtiaaksi. Päivän tulosten seurauksena Tähti ja NaPa jatkavat ensi kierroksella B-poolissa, Keimola ja Kauhava A-poolissa.

Tähti oli matkassa yhdeksän urhon ryhmällä. Passeja jakeli A-ikäinen Oskari Lehtonen. Keskitorjujina verkkoa tukkivat A-ikäiset Oskari Marjakoski ja Eetu Ahonen sekä B-ikäinen Eetu Lehtisaari. Laitahyökkäyksiä iskivät A-ikäiset Sami Valaranta ja Olli Kolhinen sekä B-ikäiset Tuomas Kuusisto ja Aapo Kolhinen. Liberopaidassa palloja nosteli B-ikäinen Aleksi Lähteenmäki. Nuori kokoonpano esiintyi ihan kelvollisesti nimekkäässä seurassa. Joukkueen käskytys oli tutuissa käsissä. Kolmikko Rauli Salmijärvi, Ahti Laaksi ja Lauri Ojala miehittivät tämän osaston.

Tähdelle tärkeä voitto

Tähden miesten edustusjoukkue otti erittäin tärkeän voiton 2-sarjan ottelussa Jyväksylässä, kun paikallinen JyväsLentis antautui 3-1 ( 24-28, 25-18, 25-16, 25-22). Päävalmentaja Ahti Laaksi kuvaili voiton olleen helpottava, mutta tulleen varsin sekavalla esityksellä.

Ensimmäinen tunnustus menee JyväsLentiksen nuorelle ja ennakkoluulottamasti pelanneelle joukkueelle. JyLe oli sunnuntaina kuin se netisen kouluruokailun tilliliha ja kumiperunat. Vaikka sitä kuinka puri, niin nieltäväksi sitä ei saanut. Samalla tavalla JyLe oli juuttua Tähden kurkkuun sunnuntaisessa ottelussa.

 

Avauserää mentiin rinta rinnan, eikä pinnaeroa ollut suuntaan eikä toiseen missään vaiheessa yli kolmea pinnaa. Tähti kävi kokeilemassa eräpalloa, mutta kolme peräkkäistä virhettä tarkoitti JyLen siirtymistä kuskin pukille.

 

Toisessa erässä Tähti johti jo 13-7. JyLe tuli vielä tasoihin, kunnes tilanteesta 16-16 jyräsi Tähti loppuerän kotiin 9-2. Se tarkoitti sitä, että pitkälle tauolle mentiin tasanumeroissa.

Kolmannessa erässä Tähti karkasi käytännössä startista horisonttiin. Varsinaista taistelua erän voitosta ei syntynyt.

- Aina kun sait eroa, niin saman tien JyLe iski takaisin, pohti Laaksi taiston tauottoa.

Karuin esimerkki siitä tuli neljännessä erässä. Kahden suhteellisen selvänumeroisen erävoiton jälkeen Tähti ilmeisesti sortui urheilun perisyntiin ja luuli katkaisevansa maalinauhan melkeinpä kuuluisalla samalla hiellä. Lentopallo-nimisessä lajissa kaikki luulot ovat vääriä. Jokainen piste on vain kyettävä voittamaan. Niinpä JyLe laittoi urut auki ja riemumarssia ryhmä oli käytännössä voittanut erän, kun taululla komeilievat numerot 11-19! Mutta sitten nähtiin taas lajin erikoinen luonne. Tähti kääri hihat, teki työtä jokaiseen palloon ja, ennen kaikkea, uskoi itseensä vaikeallakin hetkellä. Niinpä seuraavaksi samalla taululla olivat numerot 21-21! Enää Tähti ei suostunut otettaan menettämään ja lopulta yhdellä historian huimimmista nousuistaan kuittasi Parkkivuoren pallotaiturit erän nimiin 25-22 ja samalla koko ottelun, sekä kolme pistettä sarjataulukkoon.

 

Miellyttävimmät asiat hiukan repaleista tähän otteluun kasatulla Tähden joukkueella oli Oskari Lehtosen peli passarina ja Santeri Salosen touhuaminen liberon tontilla. Lehtosen passariura alkoi oikeastaan vasta menneenä kesänä. Salonen puolestaan on touhunnut juniori-ikänsä keskitorjujana ja hakkurina. Tässä ottelussa kuitenkin alleviivattiin "Ralen pallokoulun since 76" merkitys. Juniorista asti jokainen pelaaja on joutunut harjoittelemaan kaikki lentopallon perusteet. Niinpä selkävaivoista kärsinyt Salonenkin hyppäsi ns. pakkotillanteessa uppo-oudolle pelipaikalle ja selviytyi tehtävästä olosuhteet huomioiden mainiosti. Keskitorjujan tontilla Eetu Ahonen pelasi koko pelin. Oskari Marjakoski ja Lauri Ojala pelasivat ottelun käytännössä puoliksi. Laituriosastolla Team PUM -taustaiset Teemu Vanhamäki ja Jani Liski hoitivat osuutensa luotettavasti. Jyväskylässä tuttu Tommi Liimatainen pelasi pari erää Liskin paikalla. Hakkurin ruudussa kiersi kolme pelaajaa. Kolhisen veljessarjan nuorin Aapo aloitti, mutta teki toiseen erään tilaa isoveljelleen Ollille. Viimeisessä erässä lentopallohistorian yhden typerimmistä nilkkavammoista kokenut toipilas, Sami Valaranta, tuli jykevöittämään laitapeliä.

 

Kahdesta ottelusta kerätyt neljä pistettä ovat saldona kohtuullinen. Vuorossa on lepoviikonloppu ja parin viikon kuluttua onkin koko kaudelle suuntaa antava erittäin tärkeä tuplakierros. 

Tähden miehillä kuuden pisteen viikonloppu

Vierasvoitto Korialta lauantaina, sunnuntaina kotipisteet

Tähden kakkossarjamiehistö kuittasi lokakuun viimeisen viikonlopun tuplakierrokselta täyden pistepotin. Lauantaina joukkue kohtasi uuden tuttavuuden, Korian Ponnen, tämän kotisalissa. Tasainen kotijoukkue hangoitteli hyvin vilppulalaissikermää vastaan. Neljännessä erässä Tähti oli jo ”käynnistämässä bussia” 3-1 voittoa enteilleessä ottelupallotilanteessa 24-20. Lajin luonteelle ominaista on se, että mitään ei ole ratkaistu ennen päätösvihellystä. Koria nosti itsensä vielä johtoon ja eräpallotilanteeseen 25-26, kunnes Santeri Salosen kaksi pistettä ja yksi vastustajan oma virhe takasivat Tähdelle erän 28-26 ja kolme sarjapistettä tuoneen otteluvoiton. Yleispelaaja Teemu Vanhamäki kuittasi Tähden parhaan pelaajan lusikan, pisterohmuna hääräsi Santeri Salonen, jolle merkattiin 22 onnistumista. Tähden syöttöpeli toimi paremmin kuin vastustajalla, mikä oli voiton kannalta tärkeää.

- Tällä kertaa vaikutti, että pelaajavaihdot napsahtelivat kohdilleen. Tuntui, että vaihdoilla saatiin aina peliä parannettua. Taisi olla penkkikin hereillä -, virnuili pelaajarulettia pyörittänyt Ahti Laaksi. 

Sunnuntaina Tähti sai vieraakseen sarjan kahdella voitolla avanneen Hollolan Salpiksen, joka oli hakenut toisen voittonsa Korialta samoin 3-1 numeroin, kuin Tähti edellisenä päivänä. Viime kaudelta oli tiedossa, että lauantain otteluun verrattuna rima nousee. Salpis pelasi viime kaudella sarjan alusta alkaen 16 ottelun putken jäämättä kertaakaan ilman sarjapisteitä. Tuo putki katkesi vasta tammikuussa Tähden käsittelyssä Parkkivuoren hornankattilassa.

Hollolalaisryhmä saapui Vilppulaan taistelutahtoa uhkuen. Ensimmäisen erän 17-17 tilanteessa vierailijat repäisivät kuuden pinnan johdon ja siirtyivät tavoittamattomalle 17-23 karkumatkalle. Loppu oli kosmetiikkaa ja erä vieraille 20-25. Toinenkin erä eteni tasaisesti numeroihin 12-12, kunnes puolestaan kotijoukkue pisti vilkun vasemmalle ja karautti ohi. Erän loppu 13-5, eränumerot 25-17, peli tasoihin ja yleisö kahvitauolle.

Kahdessa viimeisessä erässä vieraat eivät enää johtoasemaa nähneetkään ja Parkkivuoressa oli vallalla isännän otteet. Erät kulkivat punapaitojen merkeissä selviin numeroihin 25-17 ja 25-12. Kapellimestareina heiluivat vahvan ottelun pelannut ja parhaana palkittu Sami Valaranta sekä nuori passarilupaus Henkka Strengell, joka esitti neljännessä erässä peräti kymmenen syötön putken. Teemu Vanhamäki ja Jani Liski loivat henkeä ja Liskin upeat torjunnat olivat kääntämässä ottelua toisessa erässä Tähden suuntaan.

Voitoillaan Tähti nousi sarjan piikkipaikalle, tosin kolmen voiton Pälkäneen Lukko on pelannut yhden ottelun vähemmän. Tähti jatkaa kotiottelulla ensi sunnuntaina, kun Korian Ponsi saapuu vastavierailulle Parkkivuoreen.

Tähden A-pojat palasivat neljän kärkeen

B-poolista ykkössija ja nousu A-pooliin

Lentopallon A-poikien SM-sarjan toisen poolikierroksen sijat 5-8 ratkottiin marraskuun ensimmäisenä lauantaina itärajalla Kiteellä. Tähden kone yski aamusta ensimmäisessä ottelussa kotijoukkue Kiteen Urheilijoita vastaan. Kotisalinsa hurmoksesta nauttinut KiU otti hyvityksen Tähdelle kauden avausturnauksessa kärsimälleen niukalle tappiolle. Lukemat Tähden tappioksi 0-2 (20-25, 19-25).

Toisessa ottelussaan Tähti kohtasi naapurikaupungin Virtain Veikot. Tähden aamu-uni jatkui ensimmäisen erän (19-25) ja aina toisen erän tilanteeseen 5-11. Tässä vaiheessa päivää soi ensin Aleksi Lähteenmäen herätyskello, johon heräsi myös Sami Valaranta. Pikkuhiljaa unihiekka karisi muidenkin pelimannien silmistä ja Tähden kurssi muuttui totaalisesti. Toinen erä kääntyi vielä voitoksi 25-21 ja kolmannessa erässä Tähti hivuttautui tasaisesti karkuun naapureiltaan kuitaten erän 15-8 ja koko ottelun erin 2-1.

Kolmannessa pelissä oli sijoituksen kannalta lähes kaikki auki. Vastaan asettui Napapiirin Palloketut, jonka kanssa oli väännetty edellisessä turnauksessa jatkopallojen kautta niukkaakin niukempaan voittoon. NaPa asteli kentälle allaan murskavoitto aamulla Tähteä kurittaneesta Kiteestä. Ahti Laaksi ja Lauri Ojala olivat saaneet ryhmänsä viritettyä tähän päivän viimeiseen koitokseen, jossa Tähti tarjoili alusta alkaen pohjoisen pojille kylmää pohjatuulta. Tilanne oli hetkessä 7-1, kohta 19-10 ja erän lopussa 25-17. Toisen erän alussa hurjasteltiin 12-4 karkumatkalle ja loppu oli enää kosmetiikkaa. Tässä ottelussa pelin eri osa-alueet toimivat kuin rasvattu koneisto parhaimmillaan voi toimia. Kun peli kulkee rennosti, vastustaja saadaan näyttämään huonolta. Näin kävi tällä kertaa ja erä päättyi Sami Valarannan ässäsyöttöön tylyihin murskanumeroihin 25-11. Tähdelle voitto suoraan 2-0 ja lopputuloksena turnausvoitto.

Viimeisessä ottelussa KiU lunasti niukkaakin niukemmalla voitolla Virtain Veikoista lipun Tähden seuraksi A-pooliin. Virrat jatkaa B-poolissa ja NaPan kohtaloksi tuli tällä kertaa putoaminen C-pooliin. Seuraava A-poikien turnaus pelataan kolmen viikon kuluttua 23.11, mitä todennäköisimmin Mänttä-Vilppulassa. Tähden A-pooliin kampesivat mainittujen Lähteenmäen ja Valarannan lisäksi Henkka Strengell, Tuomas Kuusisto, Eetu Ahonen, Olli Ja Aapo Kolhinen sekä Oskarit Marjakoski ja Lehtonen.


Tähdelle neljäs voitto putkeen

Haastavasta tilanteesta huolimatta Vilppulan Tähden edustusmiehistö takoi 90-päisen kotiyleisön riemuksi suoran voiton 3–0 (25–22, 25–20, 25–21) Korian Ponnesta. Parkkivuoren iltapäivästä haasteellisen teki se, että porukasta yli puolet oli edellispäivänä A-poikien mukana Kiteellä hankkimassa riemukasta paikkaa valtakunnan neljän kärjestä.

Tähti pystyi läpi ottelun hyvään rutiinisuoritukseen. Vastassa ollut Korian Ponsi oli selkeästi sarjasijoitustaan parempi joukkue, joka ei missään vaiheessa suostunut antamaan periksi. Aina kun Tähti sai revittyä eroa, tulitti Koria sitkeästi itsensä peliin mukaan. 

Avauserän alussa Tähti jyräsi heti karkuun ja taululle lukemat 6–1. Tämän jälkeen seurasi Ponnen paras vaihe ja ryhmä johti jo 19–21. On makuasia sanoa kummasta oli kyse, suliko Ponsi ratkaisuvaiheissa - vai sulattiko Tähti Ponnen ratkaisuvaiheissa. Joka tapauksessa alun kanssa loppupallot samaa tahtia Tähdelle.

Toinen erä repesi käytännössä puolessa välissä lukuihin 15–10, ja samoilla eroilla mentiin loppuun saakka. Kolmannen erän alussa Ponsi johti vielä hetken, mutta Tähti jyäri itsensä jo 24–18-johtoon. Pelin katkaisu meinasi olla vaikeaa, mutta lopulta Sami Valaranta räjäytti pankin kakkospaikan sivalluksella.

Tasaisen Tähden parhaana raati palkitsi toisessa erässä hakkuriksi tulleen Aapo Kolhisen. Ensi erässä paikalla pelasi velipoika Olli. Samoin myös passari vaihtui avauserän lopussa Oskari Lehtosesta Henri Strengelliin. Keskitontilla kiersi neljä pelaajaa Lauri Ojala, Jani Liski, Eetu Ahonen ja Oskari Marjakoski. Laitureina touhusivat Valaranta ja Teemu Vanhamäki. Liberon tontilla puolustusta johti Petro Ahvenjärvi. Selkävaivojen takia muutaman viikon sivussa ollut Tommi Liimatainen oli jo tarvittaessa valmiudessa tulla kentälle.

- Tänään vaihtoja ei tarvinnut tehdä siksi, että pelaajat olisivat pettäneet. Näillä vaihdoilla saatiin muutettua pelin rytmiä, ja joukkue säilyi tuoreena, vaikka osalle takana oli matkoineen kova viikonloppu, pohdiskeli valmentaja Ahti Laaksi.

Seuraavassa ottelussa vastassa onkin sitten Pälkäneen Luja-Lukko. GM Jari Perkiön manageroima ja ex-liigavalmentaja Heikki Kososen johtama ryhmä voitti viime talvena sekä alku- että jatkosarjan. Tällä kaudella Luja-Lukko ei ole vielä hukannut erääkään. Parkkivuoren hornankattilassa edessä on monella tavalla mielenkiintoinen sunnuntai.

Matti Hietanen hullaannutti Parkkivuoren

Yleisö seisoi ja hurrasi, kun Tähti nujersi Luja-Lukon

Teemalla kaikkien aikojen kotiinpaluu hehkutettu Matti Hietasen esiintyminen vuosien jälkeen kasvattajaseuransa Tähden väreissä ei jättänyt ketään kylmäksi Parkkivuoren sunnuntai-illassa. Huikean uran maailmalla tehnyt ex-ammattilainen antoi kotiyleisölle kaiken sen, mitä se oli tullut katsomaan ja ehkä vähän enemmänkin.

Asetelma hienolle lentopallotapahtumalle oli jo etukäteen herkullinen. Tähti oli menettänyt tähän mennessä käymissään viidessä ottelussa vain kaksi sarjapistettä, kun taas vastustaja Pälkäneen Luja-Lukko ei neljässä ottelussaan ollut kokenut erätappiotakaan.

Lohkon kärkiottelu käynnistyi sähköisesti. Luja-Lukko oli saapunut Vilppulaan kamppailemaan tosissaan sarjan piikkipaikasta ja punapaitaan pukeutunut lentopalloikoni vain lisäsi vastustajan adrenaliinitasoa. Alusta asti salissa nähtiin kakkossarjaan poikkeuksellisen hyvätasoista lentopalloa. Yli 200-päinen kotiyleisö sai nauttia hienoista suorituksista verkon molemmin puolin. Pälkäne torjui tehokkaasti, taisteli ja nappasi avauserän vahvasti tuulettaen numeroin 23-25.

Toiseen erään Tähti sai unelma-alun. Passariksi vaihdettu Henkka Strengell aloitti erän syöttöruudussa ja poistui sieltä vasta, kun taululla hohtivat eräpisteet 9-0. Pälkäne ei toipunut kotijoukkueen alkutulituksesta koko erässä. Hakkuriksi tähän erään tullut Santeri Salonen hyökkäsi Hietasen ohella tehokkaasti. Erä Tähdelle murskaluvuin 25-12.

Kolmas ja neljäs erä tarjosivat yleisölle sitä mitä oli tultu katsomaan, Matti Hietanen shown. Hietanen ohjasi ja johti Tähden peliä, nosti ja tappoi palloa hurjilla tehoilla. Pälkäne pelasi urheasti ja johti kolmatta erää numeroissa 19-22, kunnes Tähden valmennus otti aikalisän. Hietanen hyökkäsi seuraavasta pallosta kotijoukkueen kahden pinnan päähän ja asteli itse syöttöruutuun. Upeat syötöt ja Tähti marssi niiden turvin erävoittoon. Viimeistään tässä vaiheessa Parkkivuoren lehtereillä aistittiin tuulahdus kansainvälisiltä kentiltä ja katsojat näkivät tuon tuulahduksen tuojan Tähden pelipaidassa.

Neljännessä erässä Tähti karkasi kättelyssä 9-1 johtoon ja vaikka Pälkäne yritti parhaansa, oli taistelu voitosta ohi. Yleisö sai kuitenkin vielä makeaa mahan täydeltä. Hietasen neljänteen erään kirjauttamat 14 pistettä tulivat monipuolisella hyökkäys-, syöttö- ja torjunta-arsenaalilla. Erän lopulla mies sentään osoitti inhimillisyyttään sortumalla pariin hyökkäysvirheeseen. Illan maestro sai asiaan kuuluvasti kuitenkin kunnian päättää ottelun hyökkäämällä erän poikki numeroihin 25-21 kansan seisoessa ja hurratessa. Ottelu Tähdelle 3-1 ja pimeään iltaan poistui tyytyväinen yleisö.

Tähden joukkue esiintyi kokonaisuudessaan virkeästi, yleisölle tarjoiltiin varsin viihdyttävä lentopalloilta. Kirsikkana kakussa loistanut Matti Hietanen kirjautti uskomattoman 35 pisteen iltapuhteen ja sai itseoikeutetusti Retsin raadilta Tähden parhaan pelaajan palkinnon. Pälkäneen parhaaksi raati arvioi liberon tontilla kovassa pallosateessa hyvin kestäneen Niilo Nurmen.

Sarjaa johtava Tähti matkustaa seuraavaksi Valkeakoskelle ja kohtaa siellä ensi lauantaina paikallisen Isku-Veikot.

Tähden tahdit valloittivat Valkeakosken

Tähden miesten edustusjoukkue jatkaa lohkon piikkipaikalla kaadettuaan Valkeakoskella maineikkaan Isku-Veikot erin 3–1 (25–19, 25–19, 14–25, 25–22). Vastustajan penkillä peliä johti ex-liigavalmentaja Ari Väisänen.

Jo viikolla oli tiedossa, että Tähden edellissunnuntain joukkueesta puuttuu puolenkymmentä pelaajaa. Mutta otteluvalmentaja Ahti Laaksi naulasi homman nimen jo hyvissä ajoin.

– Kunhan saadaan täysi joukkue kentälle, niin kaikkien kanssa on mahdollisuudet. Meidän joukkue on täynnä niin tasaisia kavereita, että kyse on vaan siitä, että osaisi aina laittaa oikeat ukot tontille. Joukkueen taso ei putoa, kun vaihdosta otetaan pelureita kentälle.

Valkeakosken reissuun Tähti oli varautunut, sillä ryhmän edellisvuosien kantava voima ja Rantaperkiön Iskun 1-sarjamiehistössä pelaava, Daniel Heinonen oli tullut joukkueen "Gunuksi". Todennäkäisesti iso osa suomalaisia näet pyyhki perjantai-iltana silmäkulmiaan, kun Viaplayn haastattelussa maajoukkueen entinen huoltaja 80-vuotias Gunnar "Gunu" Yliharju kertoi menestyksen merkityksestä.

Isku-Veikot on vahvistunut kovasti edelliskaudesta, ja tämä toki Tähti-leirissä tiedettiin. Sakari Liehu pelasi edelliskaudella liigaa Akaa-Volleyn miehistössä ja Jarno Einola on myös nähty kirkkaammissakin valoissa.

Tähti aloitti ottelun erinomaisella asenteella. Keskiakselilla Oskari Marjakoski ja Lauri Ojala laittoivat urkupatterit soimaan, ja hakkurina Santeri Salonen tulitti iloisesti palloja pisteiksi. Molemmat erät tulivat Vilppulaan identtisillä numeroilla 25–19 ja hyvin samantyyppisellä pelillä. Kolmannessa erässä voittopullaa oli jo nuuhkittu sen verran, että työnteko unohtui. Urheilun lainalaisuuksien mukaan 90 prosentin keskittyminen on 50 prosentin suoritus. Ja tämä tuli nähtyä jälleen kerran, kun torjuntaansa tiivistänyt Isku-Veikot puhalsivat Tähden sammuksiin 14–25.

Taukopuhuttelu kuitenkin toimi ja neljänteen erään Tähti palasi taas omalle tasolleen. Koskilaiset johtivat vielä lukemissa 20–21, mutta tähden pokka piti erän lopun hermopalloissa ja haulit kuitattiin himaan 25–22.

Tähti-ryhmässä peliä pyöritti jälleen Henri Strengell, joka muuten saavutti vastustajan passarin kanssa 69 vuoden yhteisiän. Laiturina selkävaivoistaan toipunut Tommi Liimatainen ja Sami Valaranta hoitivat osansa tyylikkäästi. Liberon tontilla isännöi passarina alkukauden pelannut Oskari Lehtonen. Pelaajien roolituksen vuoksi vaihtopenkki oli Eetu Ahosen levyinen, tällä kertaa Ahonen oli vaihtoehto kaikille pelipaikoille.

Tähden kausi jatkuu seuraavaksi Keimolan Kaikun vieraana 2-sarjassa. SItä ennen kuitenkin Parkkivuoressa tahkotaan todella melenkiintoinen turnaus, kun A-poikien valtakunnan neljä parasta kokoontuvat mittelemään paremmuuttaan. Salissa nähtäneen nippu liiga- ja 1-sarjapelureita.

A-pojat yhden pallon päässä säilymisestä A-poolissa

Tähden nuori A-poikajoukkue haastoi ennakkoluulottomasti suosikin

Vilppulan Tähden A-pojat saivat kunnian järjestää ikäluokan SM-sarjan A-poolin turnauksen 23.11. Parkkivuoren perinteikkäässä lentopallopyhätössä. Suomen kärkinelikossa kauden tässä vaiheessa kamppailivat Tähden lisäksi Raision Loimu, Kiteen Urheilijat sekä Keimolan Kaiku. Tähti kohtasi vieraansa tuossa mainitussa järjestyksessä.

Avausottelu Raision Loimua vastaan sujui isänniltä vielä hieman unihiekan karistelussa. Avauserän puolivälissä Tähti käväisi parin pinnan johdossa, ollen erän muissa vaiheissa koko ajan tuntumassa, mutta ei edellä. Keskinkertainen erä päättyi Tähden tappioksi 21-25 kaavalla, jossa Tähti teki enemmän pisteitä Loimulle kuin Loimu itse. Toisessa erässä Tähden vastaanottopeli oli hieman hukkateillä vaikeuttaen hyökkäysten rakentelua. Passipelin muuttuessa hankalaksi oli hyökkäyspeli enemmän suutareiden ampumista kuin valmentaja Salmijärven äänekkäästi kuuluttamaa pallojen tappamista. Numerot 15-25 ja ottelu Raision oranssipaidoille 0-2. Tähti taisi ottaa kauden pohjakosketuksen siinä, että erässä merkittiin Tähden itse tekemiksi ainoastaan viisi pistettä.

Toisessa ottelussaan Tähti pesi kasvonsa kerralla. Kiteen Urheilijat voitti edellisellä kierroksella kotonaan Tähden puhtaasti 2-0 ja kauden aloittavasta turnauksesta oli myös muistissa tiukka jatkopallojen kautta haettu Tähden 2-1 voitto. Tällä kertaa Parkkivuoren rytmiorkesteri laulatti iloisia säveliä alusta loppuun ja jätti itäiset vieraansa erissä 21 ja 18 pisteeseen. Kiteen reissun kirvelevä tappio oli kuitattu kotiparketilla hyvällä peliesityksellä.

Kolmannessa pelissä verkon toiselle puolelle asteli Keimolan Kaiku, joka oli kertaalleen tällä kaudella ojentanut selvin numeroin Tähteä. Yhdeksi koko SM-sarjan ennakkosuosikeista listattu Kaiku sai tällä kertaa vastaansa päivän virettään yhä parantaneen Salmijärven punakoneen. Nuorten maajoukkue- ja Kuortaneen valmennuskeskuksen ykkössarjapelureita pullisteleva Keimola joutui kerta toisensa jälkeen hämmästelemään kotijoukkueen tason nostoa. Ensimmäinen erä vieraille vielä selvähkösti 18-25. Mainittakoon, että tässä erässä Tähti pelasi seitsikolla, jossa ainoastaan toinen keskitorjuja ja libero kuuluivat ikänsä puolesta oikeasti A-poikiin. Muut viisi pelanneesta seitsikosta esiintyvät myös ensi viikonloppuna kotisalissa B-poikien SM-sarjan turnauksessa.

Toinen ja kolmas erä oli Tähdeltä hienoa peliä. Kotijoukkue kampesi toisen setin itselleen väkisin 26-24 ja vei ratkaisevaa, lyhyttä kolmatta erääkin selkeästi aina loppumetreille saakka. Molemmat joukkueet pääsivät sekä yrittämään ottelupalloa että selvittivät toistensa ottelupallot. Ehkä kokemus kovista peleistä vai mikä, mutta vaaka kallistui lopulta Keimolan suuntaan numeroin 15-17. Ottelun kaksi viimeistä pistettä Keimolalle kirjautti nimiinsä vahvasti vilppulalaisia sukujuuria omaava nuorten maajoukkuelaituri Ville Kattelus.

Viimeisen ottelun viimeiset pallot pudottivat Tähden ensi kierrokselle B-pooliin. Valmentaja Rauli Salmijärvi oli päivän saldoon kuitenkin tyytyväinen. – Parannettiin koko päivän kuin sika juoksuaan. Viimeinen ottelu kovaa vastustajaa vastaan oli kauden parasta. Meillä on tähän sarjaan nuori ryhmä ja vastuu kovissa paikoissa on nuorille pelaajille kuin rahaa pistäisi pankkiin, ynnäsi kokenut kehäkettu päivän päätteeksi.

Tähti pelasi kokoonpanolla Henkka Strengell, Aleksi Lähteenmäki, Tuomas Kopare, Tuomas Kuusisto, Eetu Lehtisaari, Aapo ja Olli Kolhinen, Eetu Ahonen sekä Oskarit Lehtonen ja Marjakoski. Tähdeltä puuttui tästä turnauksesta pakollisen esteen vuoksi aiempien turnausten pisterohmu Sami Valaranta.

Tähden upeita uutisia ja pettymys

Tähden miesten 2-sarjajoukkueen sunnutainen Vantaan vierailu meni pahasti kiville, kun takkiin tuli tylysti 0–3 (23–25, 21–25, 23–25). Isäntäjoukkue Keimolan Kaiku oli aiheuttanut Tähden kuluvan kauden tähän saakka ainoan tappion, joten sunnuntaina kalavelat sen kuin kasvoivat korkoa.

Upea uutinen sen sijaan saatiin lauantaina iltapäivällä. Silloin näet varmistui, että Tähden kasvatti ja lajilegenda Matti Hietanen saapuu sunnuntaina 1.12. klo 16.00 alkavaan otteluun Parkkivuoren lentopallopyhättöön. Vastaan astelee tuolloin hienoa juniorityötä tekevä JyväsLentis. Matin otteet Pälkäneen Luja-Lukkoa vastaan herättivät niin paljon ihastusta ja ihailua, että mies päätti tulla vielä ainakin kerran rakkaaseen pelipaitaan ja rakkaaseen saliin.

– Isänpäivän vuoksi kaikki eivät Mattia päässeet marraskuussa salissa näkemään, joten nyt tarjoutuu uusi tilaisuus nähdä suomalaistähti kotisalilla, iloitsi valmentaja Ahti Laaksi.

Pälkäneen Luja-Lukkoa vastaanhan yli 200 A-maaottelun ja kymmenen maan sarjoissa ammatikseen pelannut Hietanen upotti peräti 35 pistettä ja esitti näytöksen, joka tullaan muistamaan pitkään. Käänteisesti myös Matti Hietanen itse nautti pelaamisesta salissa, jossa on aikanaan lentopallon aakkoset oppinut.

Tähden joukkueella siis katkesi sunnuntaina kuuteen otteluun venynyt voittoputki. Tappio oli sekä karu että opettava. Urheilussakaan mikään puu ei kasva taivaaseen asti, ja entinen maine katoaa juuri silloin kun pilli viheltää. Tällä kertaa vilppulalaisyhdistelmältä oli pettänyt keskittyminen ja ratkaisuvaiheissa ryhmä suli. Ehkä keskittymiskyvyn vaisuudesta kertoo muutama tosiasia, nimittäin kaikissa kolmessa erässä vastustajalle annettiin aina heti kolmen pisteen kaula, ja lopulta tuo ero osoittautui ratkaisevaksi. 

Avauserässä Tähti johti vielä tilanteessa 22–20, mutta loppuerä karkasi käsistä. Toisessa erässä ero vaihteli kahden ja viiden pisteen välillä. Ja kolmannessakin etumatkaa jäi pahimmillaan kurottavaksi viiden pisteen verran. Erikoista oli myös se, että sekä toisessa että kolmannessa erässä Tähti käytti kummassakin vain yhden sallituista kahdesta eräkohtaisesta aikalisästä.

Valitettavaa tietysti oli, että Keimolan Kaikun ansaitun voiton ylle jäi päätuomari Jori Ostrovskij, jonka tuomariuran ylväimpiä hetkiä ei sunnuntaina Kilterin koululla taidettu viettää. 

– Keimolan Kaikun voitolta ei kuitenkaan pidä ottaa mitään pois, sillä parempi voitti ja siitä kohdin pulinat pois, tokaisi kolmannessa erässä varoituksen saanut Laaksi.

Sunnuntain tappio on osattava laittaa Tähdenkin leirissä oikeaan lokeroon. Juurikin se ratkaiseva tekeminen tärkeissä vaiheissa jäi hiukan vajavaiseksi ja siinä oli syy häviölle. Jokaista joukkuetta vastaan on yksinkertaisesti kyettävä pelaamaan erän alusta loppuun täydellä keskittymisellä, rallitermein maximum attack. Pienet herpaantumiset tekemisessä ovat asioita, joihin miesten sarjoissa pelit tahtovat ratketa. Nytkin sekä ensimmäinen että kolmas erä kääntyivät pienimmällä mahdollisella marginaalilla, ja kun se käännetään selkokielelle, olisi yhdenkin hävityn pallon voittaminen erän aikana tuonut tílanteen tasoihin ja kahden pallon kääntämisellä olisi erät tulleet kotiin. Pienet asiat ovat urheilun klisee ja totuus. Tappio sinänsä on syytä unohtaa, mutta siitä pitää kaivaa asiat, joita jatkossa on parannettava. Pitkissä sarjoissa kaikille joukkueille tulee hyviä ja huonoja vaiheita.

Tulevana sunnuntaina Tähti tarjoilee siis pikkujoululahjan, kun hienon syksyn pelannut ryhmä marssittaa kentälle extraa yhden HIetasen verran. Paikalliselle urheiluyleisölle nämä ovat takuuvarmasti suuria hetkiä, joita tullaan myös tulevaisuudessa muistamaan ja muistelemaan. Kyse ei ole mistään pikavoitosta, vaan paikkakunnan laadukkaan seuratyön ehkäpä kirkkaimman helmen esiintymisestä omiensa joukossa.

Hietanen palautti Tähden voittojen tielle

Kotiottelusta puhdas voitto

Edellisviikon Keimolan tappiosta sisuuntunut Tähden miesten joukkue ryhdisti sunnuntai-iltana rivinsä ja palasi voittojen tielle lentopallolegenda Matti Hietanen johtotähtenään. Kakkossarjan jumbojoukkue JyväsLentis kaatui Parkkivuoren illassa lukemin 3-0 (25–12, 25–22, 25–21).

Ensimmäisessä erässä näytti vahvasti siltä, että Jyväskylän lentopallonuorukaiset tekevät supernopean pikavisiitin Vilppulaan ja ottelu on hetkessä taputeltu. Vieraat olivat helisemässä pelin joka osa alueella. Hyvään syysvireeseen päässyt Santeri Salonen takoi palloa korkealta ja kovaa. Oskari Lehtonen johti peliä passarin tontilta ja pudotteli parit ässäsyötötkin naapurin kenttään.

Toisessa erässä myös JyväsLentis rohkaistui näyttämään osaamistaan ja yleisö sai nauttia tasavahvasta väännöstä aivan erän loppuhetkille saakka. Jyväskylän kovakätiset Mikko Tarvaala ja vain 178 senttinen Oskari Ojaniemi löivät palloa taitavasti, mutta Tähden onneksi erityisesti Hietanen ja libero Petro Ahvenjärvi eivät olleet helpolla yllätettävissä, vaan poimivat niin lyönnit kuin juonikkaat jujutkin takaisin pelattaviksi. Lopulta Hietanen näytti nuorukaisille, miten eriä ratkotaan syöttäen erän kaksi viimeistä pistettä.

Myös kolmas erä tarjosi runsaslukuiselle yleisölle viihdyttävää lentopalloa koko rahan edestä. JyväsLentis jatkoi Tähden kiusaamista taidokkailla suorituksillaan. Tähti kuitenkin paransi menoaan vastustajan sortuessa ratkaisuhetkillä virheisiin. Niinpä maajoukkueratsu Matti otti ohjat käsiinsä ja ratkoi maukkaan kotivoiton Tähdelle. Syksyn kahdessa Vilppulan visiitissään mies on osoittanut olevansa kunnossa ja avauskuusikon pelimies myös liigatasolla.

Tähden miehet jatkavat lohkossaan sarjan kärjessä 21 pisteellä. Pisteen päässä vaanii Pälkäne yhden ottelun vähemmän pelanneena. Seitsemän joukkueen lohkon peräpaikkaa pitää JyväsLentis kahdella pisteellään.

Seppo Tolvanen

Tähden miehet Joulumielellä

Tähti jakoi lahjoja Salpikselle

Joulu on lahjojen antamisen aikaa. Tähden Joulupukkipartio vieraili Hollolassa ilahduttamassa paikallisen Salpiksen kiltit lapset ja myös aikuiset. Selkeästi vieraitaan kovemmalla asenteella miesten kakkossarjaotteluun tullut Salpis nappasi sarjan kakkospaikkaa pitävältä Tähdeltä Joululahjaksi täyden pistepotin selityksittä 3-0 (25-20, 25-20, 25-19).

Kolmessa erässä toistui jokseenkin sama kaava. Kotijoukkue johti eriä niukalla erolla Tähden pysyessä koko ajan tuntumassa. Lentopallossa tiukkojen erien ratkominen alkaa 20 pisteen tuntumassa ja erien loput Tähti otti pataansa sata nolla. Salpis halusi voittaa kotiyleisönsä edessä ja skarppasi silloin, kun erät ratkottiin. Täysi tunnustus vastustajan kovalle tahtotilalle, joka korostui ennen kaikkea torjunta- ja puolustuspelissä.

Tähden penkin päässä istuneella Ahti Laaksilla oli tässä ottelussa käytettävissään kymmenikkö Tommi Liimatainen, Jani Liski, Sami Valaranta, Lauri Ojala, Oskari Marjakoski, Eetu Ahonen, Olli Kolhinen, Henri Strengell, Oskari Lehtonen ja liberopaidassa Petro Ahvenjärvi. Hakkuri Santeri Salonen sekä laituri Teemu Vanhamäki matkailivat ulkomailla.

Kokoonpanoa pyöriteltiin kentällä eri järjestyksiin ja etsittiin toimivaa yhdistelmää, joka tällä kertaa jäi löytymättä. Pelaajien otteita leimasi epätasaisuus, jossa hyvien suoritusten vastapainoksi sorruttiin välillä puulaakitason virheisiin. Keskittyminen taisi olla jäänyt jo menomatkalla Vilppulaan? Sami Valaranta esitti Tähden pirteimmät hyökkäykset ja keräsi hyvän pinnamäärän, mutta sortui hänkin normaalia suurempaan virhemäärään. Tällä kertaa joukkueesta ei löytynyt sellaista sytyttäjää, joka olisi kelkan pystynyt kääntämään.

Tappiostaan huolimatta Tähti jää Joulutauolle sarjakakkosena. Lohkon piikkipaikalla vuoden vaihtaa Pälkäneen Luja-Lukko, joka koki syyskauden ainoan tappionsa Matti Hietasen paluun ryydittämälle Tähdelle Parkkivuoressa. Miesten runkosarja päättyy maaliskuun alkupuolella ja sen jälkeen suurin osa joukkueista jatkaa pudotuspeleihin. Tähden nuorista miehistä Valaranta ja Oskari Marjakoski harrastavat tammikuusta alkaen myös maanpuolustusta, kun Suomen armeija kutsuu uljaita urhojaan. 

Tähden miesten uusi vuosikymmen alkoi vaisusti

Vaisua oli. Tästä on vain yksi suunta...

Tähden kakkossarjamiehistö aloitti kevätkautensa sekavalla peliesityksellä häviämällä kotonaan Korian Ponnelle 1-3 (25-27, 21-25, 25-23, 21-25). Tämä oli joukkueiden kolmas kohtaaminen tällä kaudella. Aiemmista kohtaamisista niin vieras- kuin kotikentällään Tähti oli kaapannut täyden pistepotin, mutta joutui tällä kertaa poistumaan lauantai-iltaan tappion karvas kalkki niskassaan.

Ottelun kaksi ensimmäistä erää kulkivat samaa latua. Tähti hallitsi eriä, vaikka sortui omassa pelissään toistuvasti suoriin virheisiin sekä pehmeisiin ratkaisuihin varsinkin hyökkäys- ja syöttöpelissä. Molemmissa erissä kotijoukkue kuitenkin saavutti ensin 20 pisteen rajapyykin ja molempien erien lopussa Tähti myös tarjosi erät Korialle tekemällä kohteliaasti vastustajansa lähes kaikki viimeiset pisteet. Kolmannessa erässä kaava oli muuten sama, mutta Tähti jätti 20 pisteen jälkeen tehdyt suorat virheensä kahteen ja sillä saatiin vietyä peli neljänteen erään. Viimeiseksi jääneessä neljännessä erässä Tähti muisti palata yltiömäiseen vieraskoreuteensa lahjoittamalla Korian 25 pisteestä peräti 14 omilla suorilla virheillään. Moisella saldolla on vaikea erää voittaa, eikä tuo ihme toteutunut nytkään. Kärjistettynä sanoen KorPolle riitti, kun pallo saatiin Tähden kenttäpuoliskolle, niin se muuttui vierasjoukkueelle pisteeksi.

Kotijoukkueen puolustukseksi on kuitenkin mainittava, että se lähti otteluun varsin repaleisella pelaajarosterilla. Alkukauden kapteeni Teemu Vanhamäki poistuu loppukaudeksi ulkomaille, Sami Valaranta ja Oskari Marjakoski aloittivat varusmiespalveluksensa loppiaisena ja olivat Tikkakoskella kasarmilla sekä Olli Kolhinen kuumeen kourissa kotisängyssä. Myöskään Tähden superjokeri, Vilppulan parooni Matti Hietanen ei tässä ottelussa ollut kasvattajaseuraansa vahvistamassa. Tähdellä on kuitenkin laaja pelaajamateriaali, jonka vahvuudeksi on mainittu tasaisuus. Eli poissaolijoiden piikkiin ei vaisua esitystä voi laittaa, vaan syytä kannattaa etsi peilistä.

Tähti oli vaisu kautta linjan. Santeri Salonen takoi illan ykköspinnamäärän, mutta hänkin tuhri esitystään monella suoralla virheellä. Parhaana palkittu, hakkurin tontilla pelannut Jani Liski väläytteli muutaman kerran varsinkin syöttöruudussa. Ahti Laaksin johtamassa miehistössä pelasivat mainittujen lisäksi Petro Ahvenjärvi, Tommi Liimatainen, Henri Strengell, Lauri Ojala, Aapo Kolhinen, Niko Jokela, Oskari Lehtonen ja Eetu Ahonen. Laaksilla onkin seuraavaksi yöksi pohdittavaa, kun joukkue matkaa heti seuraavana päivänä sarjakärki Pälkäneen Luja-Lukon vieraaksi hienolle Kostia Areenalle.

 

Tähden miehille tappio kärkiottelussa

Kaksi voitettua erää ei riitä otteluvoittoon

Lohkoa johtava Pälkäneen Luja-Lukko kuittasi sunnuntai-iltana voiton 2-3 (25-22, 25-22, 11-25, 17-25, 12-15) Vilppulan Tähden edustusmiehistöstä. Parkkivuoren kasvatit saivat ottelusta yhden sarjapisteen, joten tyhjin käsin ei tarvinnut kotiin lähteä.
- Meillä lopahti bensa kesken ja onnitellaan Pälkänettä voitosta, mietti valmentaja Ahti Laaksi ottelun päätyttyä.
Selityksiä ja syitä olisi tietysti tarjolla pitkäkin lista, mutta tähteläisen perinteen mukaan niillä mennään mitä käytössä on. Ajatusta ei uhrata - tai tuhlata - epäolennaisuuksien mietiskelyyn.

Lauantaina kotiareenalla oli tapahtunut melkoinen mahalasku Korian Pontta vastaan, joten sunnuntaina lähdettiin kasvojen pesuun. Siinä melkein onnistuttiinkin, mutta lopulta maalinauha jäi katkaisematta. Samalla tulos tiesi sitä, että Pälkäneen Luja-Lukko käytännössä jo varmisti alkusarjan lohkovoittonsa. Upea sali, hieno seura ja kaikilta osiltaan huolella rakennettu ryhmä, jonka kapellimestarina on mestaruusliigakokemusta omaava valmentaja, on yhtälö, jolla tänä keväänä ollaan todella vahvasti ehdolla 1-sarjaan.

Luja-Lukko aloitti ottelun vahvasti, mutta Tähti roikkui koko avauserän sitkeästi lähituntumassa. Ja kun vierailijoiden parhaana palkittu Aapo Kolhinen vei Tähden ensimmäisen kerran johtoon tilanteessa 17-16 alkoi pälkäneläinen puntti tutista. Tähti karkasi ehkä hiukan yllättäväänkin erävoittoon.

Toinen erä oli melkoista Tähden näytöstä, kunnes Ville Järnvallin syöttövuorolla Luja-Lukko kipusi kuuden pinnan takaa aina tasatilanteeseen. Lopussa kuitenkin Tähden kantti piti ja erä kuitattiin kotiin 25-22.

Tähden aloituskokoonpanon pelaajista neljä oli vielä juniori-ikäisiä, joten vaikuttiko sitten - nuorten pelissä tarvittavan - kahden voittoerän nappaaminen alitajuisesti. Ainakin yhtä sarjapinnaa Tähden ryhmä tuuletteli. Ja jostain syystä pitkältä tauolta tuli samat miehet samoissa paidoissa, mutta päättäväisyys oli kadonnut jonnekin Kostia-areenan uumeniin. Kun Tähden keskittyminen herpaantui, vei Luja-Lukko kaksi seuraavaa erää helponlaisesti. Tähdellä petti oikeastaan kaikki osa-alueet ja näin johtoasema suli kuin lumi tammikuisessa Suomessa.

Viides erä kääntyi aika pian isäntien johtoasemaan. Tähti syttyi vielä taisteluun ja 7-12-tappioasema kirittiin vielä lukemiin 12-14. Valitettavasti vain puukko oli jo sen verran tukevasti kurkulla, ettei yhtään omaa epäonnistumista ollut varaa tehdä, jos mieli otteluvoittoon. Lopulta erä ja ottelu katkesi Järnvallin toimesta.

Tähden suurin ilonaihe oli Kolhisen vahva esitys. Myös Henri Strengell pyöritti, varsinkin kahden ensimmäisen erän ajan, passipeliä mallikkaasti ja hyökkääjät saivat nautiskella paikoista tyhjältä verkolta tai yhtä torjujaa vastaan. Keskipelaajista Eetu Ahonen oli myös pari erää lähes pitelemätön. Armeijasta palannut Niko Jokela väläytteli, ja todennäköisesti kevään korvilla mies tulee olemaan selkeä vahvistus, kunhan pääsee taas pallon kanssa kaveriksi. Laiturit Jani Liski ja Petro Ahvenjärvi esiintyivät oikeastaan juuri kuten pelin numerot olivat; kaksi erää erinomaisesti ja sitten turbot alkoivat yskähdellä. Libero Oskari Lehtonen pelasi varsinkin alun siten, että mies oli aina oikealla paikalla varmistamassa ja tukemassa. Tähden pelin ongelma oli oikeastaan kolmannessa, neljännessä ja viidennessä erässä annetut turhan pitkät pisteputket vastustajalle, ja näihin hetkiin erät käytännössä ratkesivat. Kunhan tuo lentopallokielellä tuttu vaihtopallo pelaaminen kehittyy, on edessä mielenkiintoinen kevät.

Mielenkiintoinen kevät jatkuu heti sunnuntaina Parkkivuoressa. Silloin klo 16 alkavaan otteluun vieraaksi saapuu kymmenen vuoden takainen liigaseura, Valkeakosken Isku-Veikot. Vuotta aiemmin "Koskissa" oli ongelmia joukkueen kasaamisessa, mutta tänä vuonna on ollut toinen ääni kellossa. Ryhmän kirkkaimapana tähtenä tuikkii vielä viime kaudella Akaa-Volleyssa liberon paikkaa Voitto Köykän kanssa jakanut Sakari Liehu, joka on 2-sarjan pörssikärkeä tehotilastoissa

Tähden miehet voittoon pitkällä kaavalla

Vuoristoratapelistä kaksi pistettä plakkariin

Viihdettä koko rahalla tarjosivat Vilppulan Tähti ja Valkeakosken Isku-Veikot yleisölle Parkkivuoren sunnuntai-illassa. Yli kaksituntisen väännön jälkeen päätuomari Kimmo Aarnio vihelsi viimeisen kerran pilliin Sami Valarannan puhkaistua vastustajan torjunnan ja naulatessa viidennen erän numeroihin 15-9. Sarjataulukkoon ottelusta merkittiin kaksi pistettä Tähdelle ja yksi Isku-Veikoille numeroin 3-2 (25-17, 19-25, 25-21, 20-25, 15-9).

Isku-Veikot osoitti olevansa selkeästi sarjasijoitustaan vaarallisempi vastustaja. Ensimmäinen erä tuli kuitenkin Tähdelle selkeästi. Ensimmäistä viikonloppuvapaataan varusmiespalveluksesta viettäneet Sami Valaranta ja Oskari Marjakoski nauttivat selkeästi enemmän Parkkivuoren tunnelmasta kuin Tikkakosken kasarmeista. Molemmat olivat alusta saakka hyvällä pelipäällä. Toisessa erässä korostuivat Tähden omat virheet, joilla se päästi vieraansa peliin mukaan ja samalla selvään erävoittoon.

Kahvitauon jälkeen kolmatta erää väännettiin tasaisissa merkeissä valkeakoskelaisten ollessa niukasti niskan päällä. Vaihdosta kentälle tulleen Petro Ahvenjärven pari onnistumista toi Tähden mukaan kamppailuun erävoitosta ja Valarannan vahva erän loppu sinetöi kolmannen erän punapaidoille. Neljännessä erässä Tähti viilasi edellisenä viikonloppuna Koriaan vastaan tekemäänsä epävirallista yhden erän omien virheiden ennätystään kahdeksaantoista. Suoria syöttövirheitä tehtiin kahdeksan ja verkkovirheitäkin enemmän kuin laki, tai team Laaksi-Salmijärvi, sallii. Santeri Salonen teki verkkovirheen kerran jopa korvallaan ja useamman paidallaan. Ehkä seuraavassa ottelussa Santerilla on panta päässä ja paita housuissa? Eli Isku-Veikot oli ehtinyt itse tehdä erässä seitsemän pistettä, kun joukkue saavutti erävoittoon vaadittavan 25 pisteen rajapyykin. Näin edettiin ratkaisevaan viidenteen erään.  

Ratkaisevassa lyhyessä erässä Tähti pelasi vahvasti. Joukkue kirkasti kilpensä hyvillä otteilla lähtiessään 3-3 tilanteesta karkuun ja hetkessä 10-4 johtoon. Peli ratkesi siihen ja samalla kuuden pisteen erolla erä myös päättyi.

Retsin raati palkitsi vierailta ikinuoren passarin Timo Väisäsen ja kotijoukkueelta hienoja puolustuksia poimineen ja tarkasti nostaneen libero Oskari Lehtosen. Mainittujen lisäksi kotijoukkueen rosterissa hääräsivät Henri Strengell, Eetu Ahonen, Olli Kolhinen, Lauri Ojala ja Niko Jokela. Ensi sunnuntaina Tähdellä on edessä mielenkiintoinen revanssin paikka. Lohkon kakkossijasta kamppaileva Keimolan Kaiku on kahdessa ottelussa ehtinyt jo juottaa Tähdelle karvasta kalkkia. Urheilukielellä Parkkivuoressa edessä on siis kuuden pisteen ottelu.

A-pojille Kiteeltä voitto ja kaksi tappiota

Samat vastustajat, sama sali, vain tulokset päinvastoin

Itärajan tuntumaan suuntasi Ahti Laaksin luotsaama bussi tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Tähden A-pojat matkasivat kamppailemaan viimeiseen pooliturnaukseen kohdatakseen kotijoukkue Kiteen Urheilijat, Virtain Veikot ja Napapiirin Palloketut. Jos tuossa on jotain tuttua, niin kaksi poolikierrosta aiemmin samat joukkueet kohtasivat toisensa samassa salissa. Harvinainen sattuma, mutta näin tällä kertaa pääsi käymään.

Edellisellä reissulla Tähti otti aamupelissä pataansa kotijoukkueelta, mutta voitti kaksi muuta vastustajaansa. Tällä kertaa asetelma kääntyi täsmälleen päinvastoin, aamupelissä kaadettiin kotijoukkue, mutta sekä Virrat että Rovaniemi olivat selkeästi Tähteä parempia. Toki on mainittava, että kumpikin Tähden nyt kaatanut joukkue oli edellisen kohtaamisen jälkeen vahvistanut rivejään, joten suoraan turnauksia ei voi vertailla.    

Tähti oli matkassa vain kahdeksan urhon ryhmällä, neljällä A- ja neljällä B-ikäisellä. Armeija ja pienet vaivat olivat kaventaneet rosteria. Tästä huolimatta valmennustrio, Salmijärvi, Laaksi ja Ojala pyöritti pelaajamyllyä reilulla kädellä. Esim. Oskari Lehtonen ehti kolmessa ottelussa pelata kolmella pelipaikalla, liberona, passarina ja yleispelaajana. Sami Valaranta pelasi keskipelaajana, edellinen kokemus tuolta pelipaikalta taisi olla keväältä 2017 ottelusta, jonka jälkeen kaulaan tuli SM-kultaa. Sovelletuista pelisysteemeistä jäi varmasti joitain arvokkaita tiedonjyväsiä Salmijärven kaniininhattuun.

Otteluista Kitee-kamppailu oli Tähden A-poikapeliä sieltä paremmasta päästä. Eri osa-alueet toimivat ja ratkaisuissa oli voittoon tarvittavaa päättäväisyyttä. Pelin alla rykäisty aamulenkki taisi tehdä hyvää. Voitto Tähdelle 2-0 (25-23, 25-21). Tiukin paikka oli pelin päättäminen. Ensimmäistä ottelupalloa syötettiin jo tilanteessa 24-16, kunnes viiden hävityn pisteen jälkeen vastustaja armahti Tähden tempaisemalla aloitussyötön pitkäksi.

Virtain Veikkoja vastaan Tähti aloitti hyvin, johti ensimmäistä erää numeroissa 14-12, mutta oman pelin mureneminen avitti paremmin pelinsä kasassa pitäneen Virrat erävoittoon. Toinen erä kulki koko ajan lievässä naapurin hallinnassa, ja Veikot ansaitsivat erä- ja otteluvoiton hyvillä suorituksillaan. Naapurikaupungin joukkueeseen on kauden mittaan kerääntynyt ryhmä pelaajia, jotka voivat kevään ratkaisukoitoksissa olla yllättävän kova kanto kaskessa sarjan ennakkosuosikeillekin. Ryhmän takuumiehenä häärii 208-senttinen Virtain oma lentopallolupaus Veeti Nikkinen, jonka ympärille peliä on hieno rakentaa. Numerot Tähden tappioksi 0-2 (18-25, 19-25).

Kolmas ottelu NaPaa vastaan oli juuri sellainen, jonka valmennus mielellään haluaisi unohtaa. Peli oli kuin Pendolino pakkasella, eipä toiminut. Toisen erän alku oli esimerkki siitä, kuinka kaikki voi kääntyä kaverille. Monta palloa, joissa minimaalinen marginaali käänsi kaikissa pinnan pohjoisen pojille. Napa marssi peräti 11-0 johtoon, ennen kuin Eetu Ahonen onnistui tempaisemaan Tähden kuparisen rikki. Peli oli ohi, Tähti säilytti kunniansa voittamalla karmaisevan alun jälkeisen jakson 16-14, mutta koko ottelu siis NaPalle suoraan kahdessa erässä rumasti 0-2 (14-25, 16-25).

A-poikien seuraava turnaus on vasta 4.4. pelattava SM-välierä, jossa ratkotaan paikkoja SM-lopputurnaukseen. Pelaajilla onkin nyt edessään miesten sarjan otteluita ja osalla myös B-poikien SM-sarjan koitoksia.

Tähden miehet murjoivat Keimolan Kaikun

Itseluottamukselle tärkeä voitto Tähdelle

Hyvässä vireessä ollut Vilppulan Tähden 2-sarjajoukkue nappasi sunnuntai-iltapäivänä komean päänahan nuijimalla Keimolan Kaikun suoraan 3-0 ( 28-26, 25-13, 25-23). Kahdesti aiemmin vantaalaiset olivat niistäneet Tähteä, joten Rauli Salmijärven luotsaamalle joukkueelle voitto maistui makealta.

- Kyllä tämä teki hyvää itseluottamukselle, tokaisi Salmijärvi taiston tauottoa.

Lähtökohdat olivat haastavat, kun yli puolet ryhmästä oli ollut edellispäivänä A-poikien mukana Kiteen reissussa. Tällä kertaa kuitenkin voisi sanoa, että tuo keikka taisi toimia lähinnä avaavana, sillä kaikki kuusikossa olleet pelaajat suoriutuivat tehtävästään hyvin.

Avauserää vieraat johtivat jo neljän pinnan erolla, mutta Olli Kolhisen syöttövuorolla etu kääntyi Tähdelle. Tasatahtiin kamppaillussa loppuerässä kumpikin joukkue pääsi kahdesti yrittämään ratkaisua eräpallosta. Tähti kesti hermopallot paremmin ja lopulta parhaana palkittu Sami Valaranta niittasi nelospaikalta tylyn ratkaisun.

Toisessa erässä vilppulalaisyhdistelmä karkasi horisonttiin heti, hyvin ottelua johtaneen tuomari Kia Kanervan, avausvihellyksestä. Pelitilanne eteni melkeinpä tasaisen vauhdin taulukolla kuin "Gaussin käyrä" ja kunnon taistelua ei voitosta syntynyt. Ero ei kuitenkaan kuvannut joukkueiden voimasuhteita, mutta avauserän tappio oli ilmeisesti vaikuttanut Keimolan miesten alitajuntaan ja vierasryhmä ei yltänyt parhaimpaansa. Käänteisesti voisi myös sanoa, että tässä erässä Tähti pelasi tähän mennessä kauden ehkäpä parasta peliään.

Kolmatta erää Tähti vei, ja Kaiku pysyi mukana lähinnä Tähden syöttövirheiden ja omien syöttöputkiensa varassa. Ottelupallossa 24-21 hiipi jo mieleen syksyn kamppailu, jota Tähti johti jo 2-0 ja oli jo ottelupallossakin, mutta lopulta hävisi tuolloin pelin 2-3. Ratkaisu saatiin kuitenkin nelospaikalta, kun ässäsyöttöspesialistina tässä ottelussa huhkinut Santeri Salonen täräytti ratkaisevan naulan ottelulle.

Tähden parhaana palkittiin Valaranta, joka sai laidassa hyvää tulitukea Saloselta ja Kolhiselta. Jani Liski tuli lopussa rauhoittamaan Tähden peliä. Parhaan pelaajan palkinto meni oikeaan osoitteeseen, mutta ihan yhtä hyvin sen olisi voinut tässä ottelussa saada hyvin peliä pyörittänyt passari Henri Strengell. Hermokeskuksessa kenttäpuolustusta johti liberon tontilla Petro Ahvenjärvi. Keskitorjujaparivaljakko Lauri Ojala - Niko Jokela kunnostautui verkkopelin lisäksi myös syöttöruudussa.

Keimolan Kaiku on lohkon ehkäpä tulivoimaisin joukkue, jonka vahvuus on syöttöpelaaminen ja hyökkääminen. Tähden esitys teki kuitenkin tällä kertaa vieraiden taistelun tyhjäksi.

Seuraavaksi Tähti matkustaa JyväsLentiksen vieraaksi ja kotiottelua on tarjolla vasta maaliskuun alussa, kun Parkkivuoreen saapuu lohkoa rautaisella kädellä hallinnut Pälkäneen Luja-Lukko.

Miehet Jyväskylässä vaikean alun jälkeen voittoon

Kolme pinnaa kotiin, tasaisuus valttina

Tähden miehet hakivat helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina Jyväskylästä täydet kolme sarjapistettä. Vahvasti otteluun latautunut kotijoukkue JyLe jäi lopulta Tähden jalkoihin numeroin 3-1 (21-25, 25-18, 25-19, 25-19).

Tähti aloitti ottelun hieman poikkeavalla ryhmityksellä, jossa passari Henri Strengell ja keskimiehet Eetu Ahonen ja Oskari Marjakoski olivat odotetuilla pelipaikoilla. Yleispelaajina aloittivat Jani Liski ja Petro Ahvenjärvi, hakkurina Aapo Kolhinen ja liberoina Tommi Liimatainen sekä Oskari Lehtonen. Erän alkupuolella Santeri Salonen korvasi Kolhisen hakkurin tontilla ja Olli Kolhinen tuurasi Ahvenjärveä erän loppupuolella. Tähden pelin takutessa monella osa-alueella JyLe vei vieraidensa virheiden siivittämänä ensimmäisen erän.

Toiseen erään Tähti lähti valmentaja Ahti Laaksin mukaan ajatusvirheen seurauksena vahingossa samalla miehityksellä kuin oli ottelun aloittanutkin. Aapo Kolhisen parantaessa synkästi alkanutta peliään vahingossa kentälle komennettuna hakkurina, jäi valmentaja Laaksille vaihtoehdoksi heittää kesken erän vakihakkuri Santeri Salonen yleispelaajan ruutuun. Vaikka JyLe taisteli kiitettävästi, onnistui Tähti kairaamaan kolme erää peräkkäin Vilppulaan ja lunastamaan tämän ottelun ennakkosuosikin viittansa. Sekavahkon ottelun alun jälkeen Laaksi ei käyttänyt kahdessa viimeisessä erässä enää pelaajavaihtoja lainkaan. Ilman loistoa Tähti hoiti ottelun ja jatkaa sarjakakkosena.

Ottelun ratkaisuna voidaan, yllättävää kyllä, pitää ottelukuuluttajan sanoin Tähden parempaa rutiinitasoa. JyLellä on nuori kokoonpano, mutta eipä Tähden miehistöäkään ole vielä iällä pilattu. Vierasjoukkueen vahvuutena tässä kamppailussa oli tasaisuus. Viisi pelaajaa keräsi saldon 7-12 pistettä, eli ratkaisijoita passari Strengellille löytyi tähän otteluun tarvittava määrä eri puolilta kenttää. JyLe ei palkinnut joukkueiden parhaita, mutta epävirallinen katsomoraati nosti Tähden onnistujaksi keskipelaaja Eetu Ahosen, jonka yhteispeli passari Strengellin kanssa oli ajoittain varsin nautittavaa katsottavaa. Keskiosasto onkin Tähdellä vahva, sillä Ahosen ja Marjakosken lisäksi jumppanurkassa valmiina taistoon murisivat koko ottelun ajan tulivoimaiset Niko Jokela ja Lauri Ojala. Vakimiehistöstä Sami Valarannalla oli varusmiespalveluksessaan kiinnioloviikonloppu, joten maanpuolustuskin oli Tähden osalta ottelun ajan turvattu.

Tähdelle tappio Hollolasta

Urheilukielellä ohi-peliksi merkittiin Tähden valmennusjohdon kirjaan sunnuntainen ottelu Hollolan Salpista vastaan. Loppunumerot olivat isäntien eduksi 1–3 (16–25, 19–25, 25–23, 16–25). 

Parkkivuoren kasvateilla alla oli kahden viikon tauko, ja edessä on kahden viikon tauko. Jostain syystä tähän otteluun ei Tähti parasta latausta saanut syntymään. Niinpä isännille riitti pallon toimittaminen vilppulalaiskenttäpuoliskolle.

– Tilastoissa näkyi, että 43 pinnaa annettiin omilla virheillä, ja se on vaan liikaa, pohdiskeli valmentaja Ahti Laaksi.

Käänteisesti Salpis antoi omilla virheillään 30 pinnaa, joten siinä ero lyhykäisyydessään on. Lisäksi Tähdelle tuli liikaa ns. turhia virheitä. Ilmaispalloja ei saatu nostettua huolellisesti passarille ja Salpis pääsi kuittaamaan pisteitä palloista, joissa oli jo kertaalleen Tähti-leima päällä.

Kuvaavaa on, jokaisessa tappioerässä oltiin vielä kaikissa identtisesti tilanteessa 12–13, mutta aina erien ratkaisuvaiheissa vastustaja sai ratkaisevat pisteputkensa. Tähti antautui tiukoissa paikoissa turhan helposti.

Lähinnä oikeaa asennetta oltiin voittoisassa kolmannessa erässä. Siinä Olli Kolhinen tykitti ensin tasoituksen 23–23 ja sitten saman miehen kaksi syöttöä mursivat Salpiksen vastaanoton, jonka jälkeen Tähden torjunnan oli helppo työ poimia roskapasseista voittoon tarvittavat torjunnat.

Onnistujia ei tällä kerralla Tähden joukkueesta voi nimetä. Oskari Lehtonen taisteli pirteästi keskitorjujan tontilla. Muilla pelaajilla ajoittaisten onnistumisten rinnalle tuli turhan paljon helponlaisia virheitä.

Vilppulassa kuitenkin tiedetään, että pitkään kauteen mahtuu aaltoliikettä. Toki Tähti taistelee vielä tiukasti lohkon kakkospaikasta, kun jäljellä on kaksi ottelua. Tärkeintä kuitenkin on saada oma tekeminen kuntoon. Toki tässäkin ottelussa olisi tarjolla paljonkin ihan hyviä selityksiä. Selittely ei kuitenkaan lentopallossa auta. Joukkuetta auttaa ainoastaan hyvä harjoittelu ja kova asenne. Ne on saatava kaivettua esiin, kun maaliskuun 1. päivä Parkkivuoreen saapuu lohkovoittonsa jo varmistanut Pälkäneen Luja-Lukko.

Tähden miehille kotitappio kärkiottelussa

Luja-Lukko oli tällä kertaa pelin joka osa-alueella parempi

Toisensa hyvin tuntevat kakkossarjan lohkonsa kakkonen Vilppulan Tähti ja lohkokärki Pälkäneen Luja-Lukko kamppailivat tämän kauden kolmannen keskinäisen koitoksensa Vilppulassa Parkkivuoren sunnuntai-illassa. Syyskaudella Matti Hietasen ryydittämä Tähti oli kyykyttänyt kotonaan Luja-Lukkoa 3-1, kun taas tammikuussa Pälkäneen Kostia-Areenalla tuolloin varsin vähäväkinen Tähden miehistö oli joutunut taipumaan tappioon 3-2.

Joukkueiden kolmannesta kohtaamisesta ei muodostunut suurta lentopallospektaakkelia ja tulikivenkatkuista kamppailua sarjapisteistä, koska tällä kertaa Luja-Lukko oli yksinkertaisesti pelin jokaisella osa-alueella isäntiään parempi. Ensimmäisessä erässä Tähti pysyi pelissä mukana lähinnä vieraidensa runsaiden syöttövirheiden avittamana, mutta taipui lopulta melko selkeään erätappioon 19-25. Toiseen erään Tähti paransi vaihtojen myötä otteitaan ja nousi kamppailemaan erävoitosta. Rauli Salmijärven luotsaama ryhmä kipusi jo pinnan päähän tilanteessa 23-24, kunnes Pälkäneen lujalyöntinen Ville Järnvall päätti punapaitojen uhittelut hyökkäämällä erän päätökseen. Kolmannessa erässä Tähti oli lievässä sillassa koko erän ja notkahti lopulta selkeään erätappioon 16-25. Sen myötä kolme sarjapistettä matkasivat Luja-Lukolle suoralla 3-0 voitolla.

Rauli Salmijärven pakassa oli tähän otteluun 11 korttia, passarit Henkka Strengell ja Oskari Lehtonen, yleispelaajat Jani Liski, Sami Valaranta ja Olli Kolhinen, keskimiehet Eetu Ahonen, Oskari Marjakoski, Niko Jokela ja Lauri Ojala, hakkuri Santeri Salonen ja libero Petro Ahvenjärvi. Kovaa pokerikättä ei tällä kertaa pakasta löytynyt ja yksittäiset ässähaitkin nousivat esiin turhan harvoin. Retsin raati muisti palkinnolla Tähdeltä parhaan pistelukeman nakutellutta Santeri Salosta ja vierailta taitavan passipelin pelannutta Juhani Salmista.

Tähden osalta tappio jätti mielenkiintoa sarjan päätöskierrokselle. Joukkue pitää edelleen hallussaan lohkon kakkossijaa lohkovoiton jo aiemmin varmistaneen Pälkäneen jälkeen, mutta vain pisteen eroilla hengittävät niskaan Hollolan Salpis ja Keimolan Kaiku. Viimeisen runkosarjakierroksen tulokset ratkovat edellä mainittujen kolmen joukkueen keskinäisen järjestyksen. Tähdellä kakkossija on omissa käsissä, sen voi varmistaa hakemalla ensi lauantaina täyden pistepotin Valkeakosken Isku-Veikoilta. Joka tapauksessa Tähden miesten kausi jatkuu play-off otteluilla, joiden vastustaja ja aikataulu selviävät myöhemmin.

Tähdelle piste Valkeakoskelta

Täydet viisi erää taistelivat Vilppulan Tähti ja Valkeakosken Isku-Veikot Apian iltapäivässä, ennen kuin voittajaksi julistettiin koskilaiset erin 2–3 (26–24, 20–25, 23–25, 25–19, 13–15). 

– Vastustaja tuli todella hyvällä sykkeellä peliin ja me puolestamme sorruimme virheisiin ratkaisupaikoissa, pohdiskeli valmentaja Ahti Laaksi ottelun kulkua.

Pelin alkaessa oli selvää, että isäntäjoukkue Isku-Veikoilla on vielä kovastikin panosta taistelussa 2-sarjan viimeisestä playoff-paikasta. Tähtihän oli varmistanut pudotuspelipaikkansa jo tammikuussa. Isku-Veikkojen voitto tiesi sitä, että ryhmä odottelee vielä sunnuntaihin saakka LiperiVolleyn tulosta, ennen kuin varmistuu, jatkuuko kumman joukkueen kausi Raision Loimun käsittelyssä. 

Lauantaisen ottelun alku enteili Tähdelle helppoa iltapäivää, kun joukkue johti ottelua melkein heti kättelyssä 5–0. Sitkeät isännät kuitenkin onnistuivat käymään eräpallossa asti, ennenkuin Tähti sai nuijittua ratkaisun. Toisessa erässä mentiin tasatahtiin puoleen väliin saakka, kunnes Isku-Veikot repivät kaulan, joka säilyi loppuun saakka.

Kolmannessa erässä oli myös koko ajan valkeakoskelainen leima, mutta Tähti nousi aivan loppuhetkillä taisteluun mukaan. Syöttövirhe väärään kohtaan antoi kotijoukkueelle kaksi eräpalloa, joista se jälkimmäisen käyttikin hyväkseen.

Neljäs erä oli erikoinen, sillä vielä numeroissa 19–19 oltiin tasatahdissa, mutta loppuerä tuli Tähdelle kuuden pisteen putkella. Ihmeellien tahti jatkui vielä viidennessä erässä, sillä 10 pisteen jälkeen Tähti ei onnistunut enää tekemään ainuttakaan omaa pistettä. Pinnat tuli Isku-Veikkojen virheillä. Vastaavasti isännät saivat ilmaisia pisteitä Tähden virheillä, joista jälleen syöttöruudun tekeminen koitui omaksi kohtaloksi.

Ottelun tilastollinen erikoisuus oli se, että jokaisessa viidessä erässä avauspinnan voittanut joukkue vei lopulta myös koko erän.

Tähden joukkueessa keskihyökkäyksiä päättivät vuorollaan Jani Liski, Niko Jokela ja Eetu Ahonen. Passarina touhusi Henri Strengell ja liberona alussa vuorottelivat Oskari Lehtonen ja Santeri Salonen, kunnes Salonen joutui jäämään kokonaan sivuun. Laitapelaajina kierrätettiin herroja Sami Valaranta, Petro Ahvenjärvi, Olli Kolhinen ja pikkuvaivoista viime aikoina kärsinyt Tommi Liimatainen. 

Tähden osalta runkosarja on taputeltu, ja se päättyy alkulohkon sijaan 2 tai 3. Samalla se tarkoittaa sitä, että Tähti lähtee koko 2-sarjan rankiingissa liikkeelle sijoilta 6–9. Tässä vaiheessa todennäköisimmältä näyttäisi, että pudotuspelien avauskierroksella vastaan asettuisi perinteikäs Himangan Urheilijat. Joka tapauksessa Tähdelle on tulossa kotietu, ja se tarkoittaisi sitä, että Parkkivuoressa pelataan tulevana sunnuntaina 15.3. klo 16 alkaen iso ottelu. 

Jatkoon pääsee aina kahdella voitolla, ja jos kahden ottelun jälkeen voitot ovat tasan, pelataan tämän jälkeen ns. kultainen erä. Eli sunnuntaina Parkkivuoressa viimeisenä tuulettava joukkue jatkaa matkaansa kohti 1-sarjan karsintoja. Torstain KMV-lehdessä kerrotaan lopullinen varmistus sille, ketä vastaan - ja milloin - Tähti iskee pudotuspelien avauskierroksella.

Miesten pudotuspelit käyntiin tulevana viikonloppuna!

Nilsiän Nujakka tuo Vilppulaan kokemusta ja savolaista kieroutta

Tähden lentopallomiehistö käynnistää kevään pudotuspelinsä tulevana viikonloppuna. Ensimmäisellä kierroksella on mukana 16 kakkossarjan parasta joukkuetta. Tähden vastustajaksi valikoitui Nilsiän Nujakka, joka vielä keväällä 2017 palloili ykkössarjassa. Joukkueet kohtaavat ensin lauantaina Nilsiässä ja sunnuntaina ottelupari kierojen savolaisten kanssa pelataan ratkaisuun asti Parkkivuoren lentopallopyhätössä. Voittaja jatkaa tietään kohti ykkössarjan karsintoja, häviäjä puhaltaa rantapallonsa ja siirtyy kesälaitumille.

Nilsiän mukana Parkkivuoreen saapuu runsaasti lentopallokokemusta entisten liiga- ja ykkössarjapelureiden pelipaitojen sisällä. Nimenä tunnetuin on Tatu Säisä, 37-vuotias moninkertainen Suomen mestari sekä Ranskan ja Saksan liigan ammattilainen. Tähti taas on tunnetusti nuori ja toivottavasti nälkäinenkin yhdistelmä, joka haluaa mennä joukkueena eteenpäin. Pudotuspelit ovat jokaisen pelimiehen juhlapäiviä. Kauden huipennuksessa kaikki haluavat olla mukana ja pienet kolotukset painetaan taka-alalle. Kuinka hyvin Salmijärven ja Laaksin orkesteri soi tulevana viikonloppuna, sunnuntai-iltana se tiedetään.