Otteluraportit

TuTo pudotti Tähden miehistön nousukarsinnoista

Lounaissuomalaista lentopalloherkkua oli tarjolla Vilppulan Tähden miehistölle menneenä viikonloppuna. Lauantaina ryhmä kävi kuittaamassa semifinaalien kakkostilan Raisiossa ja sunnuntaina Parkkivuoressa Turun Toverit kävi pudottamassa Tähden nousukarsinnoista erin 0–3 (22–25, 22–25, 21–25).

Viikko oli tuonut jo iloisia uutisia, kun Lentopalloliitto oli tehnyt päätöksensä, jonka mukaan A-poikien kahdeksan joukkueen SM-lopputurnaus pelataan 1.–2.4. Tähden järjestämänä Mänttä-Vilppulassa.

Lauantaina Tähdellä oli tiedossa jo se, että tulevana isäntänä ryhmä pääsee lopputurnaukseen. Välieräsijoitus vaikutti lähinnä siihen, millainen lohko vilppulalaisille tulee lopputurnaukseen. Toki lopputuloksena ollut toinen sija olisi tiennyt sitä, että Tähti olisi lunastanut paikkansa finaaleihin myös urheilullisella menestyksellään.

Avausottelussa isäntäjoukkue Raision Loimu kuittasi voiton 2–0 (25–21, 25–22). Toisessa pelissä savonlinnalainen East Volley taittui Tähden käsittelyssä suoraan 2–0 (25–19, 33–31). Päätösottelussa Tähti kukisti Pielaveden Sammon 2–1 (25–22, 21–25, 15–11). Välieräturnauksen voitti Raision Loimu. Tähden joukkueessa pelasivat Mikke Tolvanen, Voitto Köykkä, Arttu Salmijärvi, Viljami Pulli, Petro Ahvenjärvi, Santeri Salonen, Daniel Heinonen, Miska Saarinen, Jussi Lepistö, Niko Jokela ja Kalle Hietavala.

Sunnuntaille ryhmästä jäivät sivuun Lepistö, Tolvanen ja Jokela. Mukaan tuli Sami Valaranta.

Varmasti yleisöön menneessä ottelussa Tähti ei ihan parastaan kuitenkaan irti saanut. Avausosan voittanut Turun Toverit näytti rutiinin merkityksen. Vaikka Tähti ahdistelikin, eteni peli käytännössä koko ajan samaa latua. TuTo johti koko ajan muutamalla pisteellä. Aina kun Parkkivuoren kasvatit pääsivät iholle, tarjoili taitava passari Jani Puputti palloa Kimmo Kutinlahdelle, joka puolestaan oli täysin pitelemätön pelimies.

Toki pelissä oli tähteläisittäin paljon hyvääkin, mutta tuskinpa kukaan joukkueesta oli tyytyväinen suoraan 0–3-tappioon kotiareenalla. TuToa vastaan tuli nähtyä se, kuinka yhdessäkään pallossa ei ole varaa uinahtaa hetkeksikään. Eikä oikeastaan yhdessäkään suorituksessa. Tätä tasoa ei Tähti kyennyt pitämään koko peliä yllä. Vielä.

Tulevana viikonloppuna Tähti järjestää Lounais-Suomen aluemestaruusfinaalit Mäntän liikuntasalilla, johon klo 11 alkavaan turnaukseen vieraaksi tulevat Akaan A-Volley ja Salon Viesti.

Tähti kovassa koulussa

Vilppulan Tähden pudotuspelitaival alkoi kovalla kyydillä Turussa, kun paikallinen Toverit vei avausosaottelun suoraan 3–0 (25–15, 25–11, 25–23). Jatkoon selviää kahdella voitolla.

Jo etukäteen oli tieodssa, että verkon toiselle puolelle asettuu hirmuinen nippu. TuTo on todennäköisesti nimilistaltaan koko valtakunnan 2-sarjan kovin joukkue, jonka pelaajilla olisi edelleen käyttöä myös ylemmissä sarjoissa. Osoituksena siitä on se, että TuTo on kahdesti peräkkäin pelannut sarjan finaalissa, ja on tänäkin vuonna vahva ehdokas loppusuoralle saakka.

Vilppulalaisyhdistelmän kaksi ensimmäistä erää meni ihmettelyn piikkiin. Kun vastustajan syöttö nousi, tuli pallo kovalla kyydillä Tähden kenttään. Tähden pelaajistossa oli nähtävissä pientä hämmennystä ja uskonpuutettakin.

Kolmanteen erään rytmi kuitenkin muuttui. Tähti tajusi, millaista on pelata sitä ns. oikeaa lentopalloa huippujoukkuetta vastaan. Joka ainoassa pallossa on kyettävä pelaamaan omalla hyvällä tasolla. TuTo on kokenut ryhmä, joka rankaisee tylysti pienistäkin uinahduksista. Nytkin kolmannen erän ratkaisupalloissa TuTo oli sen verran kovempi, että joukkue ansaitsi suoran 3–0-voittonsa.

Paikalliselle urheiluyleisölle on tiedossa tulevana sunnuntaina klo 16 alkaen melkoinen herkkupala Parkkivuoren lentopallopyhätössä. Vastustaja lienee nimekkäin joukkue vuosikausiin, ja kaikki lajit huomioiden, joka on oikeassa tosipelissä paikkakunnalla nähty. Oikea tosipeli tarkoittaa siis sitä, että Tähti on kauden suorituksillaan itse hankkinut paikkansa maineikasta turkulaisyhdistelmää vastaan.

Vieraiden peliä pyörittää passarina kokenut liigakonkari, ja Valon paidasta kotiyleisölle kaudelta 2002–2003 tuttu, passari Jani Puputti. Kovakätinen Teemu Tolonen on kaksinkertainen beachvolleyn Suomen mestari ja hän on ollut useita kausia liigassa pörssikärjen tuntumassa. Kimmo Kutinlahti kuului vielä vuonna 2011 maajoukkuerinkiin. Henri Rajala oli Hurrikaanin paidassa voittamassa SM-hopeaa jokunen vuosi sitten. Lisäksi ainakin Daniel Kusnetsoff, Marko Tuominen ja Kaupo Tamm ovat kuuluneet liigajoukkueiden rinkeihin.

Tähti lähtee sunnuntaihin täynnä taistelutahtoa. Mielenkiintoista on nähdä, miten Parkkivuoren salilla nuorukaisten ikään varttunut ryhmä kykenee haastamaan nimivahvan vastustajan. Sitä ennen Tähden joukkue käy taistelamassa A-poikien SM-välierässä Raisiossa, jossa vastaan asettuvat Savonlinnan East Volley, isäntäjoukkue Loimu ja Pielaveden Sampo.

Tähdelle upea voitto Kauhavan Wisasta

Vilppulan Tähden 2-sarjamiehistö intoutui hienoon voittoon Kauhavan Ilmasotakoululla sunnuntaina, ja paikallinen ylpeys, Wisa, kaatui erin 3–1 (25–20, 28–26, 18–25, 25–18). Tulos tiesi sitä, että Tähden taival jatkuu nousukarsintojen pudotuspeleihin.

Jatkosarjan päätösottelun panokset olivat selvät: pelin voittaja jatkaisi taivaltaan 1-sarjan nousukarsintoihin ja häviäjä puolestaan pelaa 2-sarjan sisäisiä pleijareita. Parkkivuoren kasvateilla oli kiivettävänä korkea seinä, sillä isäntäjoukkue Wisa oli nuijinut Tähden runkosarjan molemmissa koitoksissa. Lisäksi pelipäivän aamuna alkoi Tähden joukkueen pelaajia pudota riveistä vaivojen vuoksi, joten kysymysmerkkejä oli ilmassa kun bussin nokka kaarsi kohti "Häjyjen" seutua.

Valmentaja Rauli Salmijärvi on kuitenkin iskostanut vuosien varrella pelaajiensa päähän ajatuksen siitä, että niillä pelataan, ketä on käytettävissä. Samalla ryhmä oli sisäistänyt myös sen ajatuksen, että edellisillä peleillä ei ole merkitystä ja tämäkin ottelu alkaisi 0–0-numeroista.

Hienosti kaikki pelaajat vastasivat luottamukseen. Avauserässä peli kulki. Keskihyökkäykset ja laiturit iskivät palloa rataan, ja pistevihko pyöri tähteläisittäin oikealla tavalla. Loppulukemat olivat 25–20. Toisessa erässä Wisa oli koko ajan vähän edellä, kunnes lopussa Tähti rykäisi eron kiinni ja samaa vauhtia jatkopalloilla erävoittoon 28–26.

Pitkällä tauolla tiedostettiin se, että koko vuoden aikana Wisa on hävinnyt kotiottelun vain kertaalleen Vaasan Kiistolle. Kauhavan ryhmä oli useamman kerran noussut 0–2-tappioasemasta 3–2-voittoihin. Joten peli oli vielä pahasti kesken.

Tähti uskoi olevansa valmis kolmanteen erään. Tapahtui kuitenkin se klassinen tilanne, jossa johdossa oleva hiukan hyytyy ja samalla takaa-ajaja parantaa peliään. Niinpä isännät veivät erän nimiinsä selvästi 18–25.

Neljänteen erään "pohojalaaset" lähtivät täynnä tulta ja tappuraa. Kun Tähti palasi alkuottelun tasolleen, käytiin Kauhavalla hyvätasoista taistelua erävoitosta. Päättäväinen Tähti kuitenkin marssi lopulta, lukemiltaan, selvänlaiseen otteluvoittoon eränumeroin 25–18.

– Oli hieno esitys meidän pojilta kovassa paikassa. Tasoa nostettiin kautta linjan, ja keskipeli oli lopulta tämän voiton yksi kulmakivi, myhäili Salmijärvi.

Kauhavan rautaa olivat tylsyttämässä Miska Saarinen, Daniel Heinonen, Santeri Salonen, Arttu Salmijärvi, Niko Jokela, Kalle Hietavala ja Teemu Kaitakari.

Lohkovoitto tiesi siis paikkaa 1-sarjakarsintoihin. Seuraavaksi edessä onkin sitten sitä pelurin parasta aikaa. Jokaisen lajin suola on playoff-ottelut, ja niihin Tähtikin pääsee nyt mukaan. Sarjat pelataan aina paras kolmesta, joten kahdella otteluvoitolla taival jatkuu.

Urheilun ystäville on edessä myös herkkuhetkiä, sillä ensimmäisellä kierroksella vastaan asettuu Turun Toverit koko valtakunnan 2-sarjan nimekkäimmällä ryhmällä. Ensimmäinen osa pelataan 26.2. Turussa ja Parkkivuoressa "räjähtää" 5.3., mikäli kolmas osaottelu tarvitaan, pelataan se 12.3. Turussa.

Tähden edustukselle kaksi tärkeää voittoa

Komeat kuusi sarjapistettä nappasi Vilppulan Tähden 2-sarjamiehistö menneeltä viikonlopoulta. Lauantaina vieraskentällä Alahärmän Kisa taipui suoraan 3–0 (25–23, 25–19, 25–12) ja sunnuntaina Parkkivuoressa taipui ylivieskalainen VieskaWolley 3–1 (25–20, 26–24, 18–25, 25–20).

Tulokset tiesivät sitä, että lohkovoitto ratkeaa sarjan viimeisessä ottelussa Kauhavalla, johon isäntäjoukkue Wisa pääsee iskemään ennakkosuosikin asemasta. Panos on sikäli selvä, että tuon ottelun voittaja jatkaa taivaltaan 1-sarjakarsintoihin ja hävinnyt puolestaan pelaa 2-sarjan playoffeja.

Lauantai-iltana Alahärmässä Tähden alku yskähteli. Tähti nappasi aina muutaman pinnan eron ja Kisa kiri tasoihin. Lopussa kuitenkin vilppulalaiset olivat päättäväisiä ja "haulit käännettiin himaan". Toisessa erässä Kisa vielä jonkin verran uhitteli, mutta kolmas menikin jo sitten lähes näytösnumeroin.

Sunnuntai-iltapäiväksi Vilppulaan saapunut VieskaWolley oli yksi lohkon ennakkosuosikkeja. Ottelun alussa Tähti juhlisti paikallista lentopalloikonia, Reijo Poikosta, lähellä olevan merkkipäivän johdosta. Vuosikymmenten aktiivisen työn ansioista Suomen Lentopalloliitto muisti Poikosta kultaisella ansiomerkillä.

Itse ottelussa Tähti pelasi lähes kaksi erää hyvällä tasolla. Ensimmäinen erä kotiin 25–20. Toista Parkkivuoren kasvatit johtivat jo 21–13. Tässä vaiheessa pelin tuuli kääntyi totaalisesti. VieskaWolleyn joukkue alkoi puolustamaan peliin kaikki mahdolliset ja mahdottomat pallot. Hetken kuluttua taululla olivat jo numerot 24–24. Tähden kantti kuitenkin kesti ja erä kuitattiin jatkopalloilla.

Kolmannessa erässä vilppulalaiset jäivät niin sanotusti telineisiin. VieskaWolley nappasi heti kättelyssä neljän pinnan johdon, ja lisäsi sitä sitten tasaisella vauhdilla ja maalinauha katkesi lukemiin 18–25.

Neljänteen erään päävalmentaja Rauli Salmijärvi luki loitsut, jotka herättivät Tähden. Joukkueen ryhtiliike näkyi huolellisena puolustamisena ja päättäväisinä ratkaisuina. Eroa alkoi kertyä väkisin ja ottelupalloa katseltiin jo numeroissa 24–17. Hetkeksi Tähden ote hieman kirposi ja VieskaWolley pääsi kaunistelemaan numeroita, kunnes lopulta Daniel Heinosen käsi kävi ratkaisupisteen muodossa.

Heinosen lisäksi Tähden joukkueessa pelasivat Miska Saarinen, Niko Jokela, Arttu Salmijärvi, Teemu Kaitakari, Kalle Hietavala, Santeri Salonen ja Petro Ahvenjärvi.

Tuleva viikonloppu onkin Tähdellä taukoa otteluista. Kauhavan Ilmasotakoulun tiloissa näytellään ratkaiseva näytös 19. helmikuuta.

Tähti avasi kotivoitolla

Vilppulan Tähden 2-sarjamiehistön jatkosarja alkoi sunnuntaina 22.1. selvällä 3–0 (25–10, 25–16, 25–20) -voitolla Nurmon Jymystä. Ottelu alkoi komeasti, kun Suomen Lentopalloliitto palkitsi 60 vuotta täyttäneen valmentaja Rauli Salmijärven kultaisella ansiomerkillä työstään lajin ja nuorten hyväksi.

Itse ottelussa Tähti tarjoili juhlahumua möys kentälläkin. Jymyn onnistui rikkoa 10 pisteen raja vasta eräpallotilanteessa.

Toinen erä lähti samaa tahtia, ja taululla olivat jo kotinumerot 9–2. Tässä vaiheessa vilppulalaisten keskittyminen alkoi herpaantua, ja hetken kuluttua taululla olikin jo tasatilanne 14–14. Tässä vaiheessa Tähden ryhmä kokosi itsensä, ja loppu tulikin näytöstyyliin kotiin.

Kolmannessa erässä Tähti napsi selvän johtoaseman, ja Jymy kiipesi aina muutaman pisteen päähän. Sama tahti jatkui erän loppuun saakka. Näin ollen kolme sarjapistettä komeasti Tähdelle.

Salmijärven synttäreillä Tähti esiintyi joukkueella, jossa olivat Petro Ahvenjärvi, Daniel Heinonen, Viljami Pulli, Miska Saarinen, Kalle Hietavala, Sami Valaranta, Arttu Salmijärvi, Niko Jokela ja Teemu Kaitakari.

Tulevana viikonloppuna Tähti lähtee taistelemaan A-poikien SM-sarjan turnaukseen Rovaniemelle. 

Särkät himmensi Tähden

Jos joulu on yleensä tähtien loistetta, niin sunnuntaina se ei sitä Parkkivuoressa ollut. Vierasjoukkue, Kalajoen Särkät, antoi Tähdelle isän kädestä ja isoisän kädestä tylysti 0–3 (24–26, 20–25, 15–25).

Avauserässä Särkät johtivat koko ajan, ja ero venyi parhaimmillaan jo neljään pinnaan. Vaikka ero venyi, tuli Tähti jatkuvasti rinnalle kuin jojon päässä. Johtoasemaan vilppulalaiset eivät nousseet missään vaiheessa. Loppukiri oli jo lähellä onnistuakin, mutta tasoituspallo numeroihin 25–25 näytettiin hyvin epäselvän tilanteen jälkeen pinnaksi Särkille ja samalla erävoitto vieraille.

Toista erää Särkät johti 3–6, kun tapahtui koko pelin dramaattisin hetki. Särkkien passari Iiro Lokasaari loukkasi jalkansa pahannäköisesti verkkotilanteessa. Kakkospassarina ollut Arto Rautio – josta sana kokenut olisi suorastaan vähättelyä – otti kapellimestarin viitan. Vaikka vieraiden pelin piti joutua vaikeuksiin, niin seuraavaksi tilanne olikin 3–11. Loppuerän Tähti yritti kuroa eroa umpeen, mutta oikeaa taistelua erävoitosta ei päässyt syntymään.

Kolmannessa erässä Tähti olikin vetänyt salkoon jo erään hyvin tunnetun pohjoismaalaisen sotalipun, jossa valkoinen risti on valkoisella pohjalla. Ja tulos oli sen mukainen. Särkille joululahjana tullut otteluvoitto maistui.

Vuotta aiemmin vilppulalaiset voittivat 2-sarjassa koko syksynä vain yhden ottelun, nyt Tähden osalta alkulohko toi kuusi voittoa ja kuusi tappiota. Ensimmäisellä sarjapuolikkaalla joukkue petasi itselleen hyvät asetelmat, mutta jostain syystä kotiottelut Kauhavan Wisaa, Vaasan Kiistoa ja Särkkiä vastaan menivät kunniakkaan auringonlaskun sijasta päin paikkaa jonne aurinko ei paista.

Särkkiä vastaan oli kyseessä oikeastaan enää kunnia, sillä kauden jatkuminen alemmassa loppusarjassa oli jo selviö. Ylempään loppusarjaan oli kaikki mahdollisuudet, mutta niitä ei kyetty käyttämään – vielä. Keväällä on kuitenkin taas kaikilla nolla pistettä, ja Parkkivuoren kasvateilla kaikki mahdollisuudet taistella lohkon voitosta ja saman tien paikasta nousukarsintoihin.

Tulevana lauantaina Tähti taistelee A-poikien SM-sarjan B-pooliturnauksessa Vammalassa. Välieräpaikka on jo taskussa, mutta nyt aletaan luoda asetelmia välieriä varten. Mielenkiintoista on nähdä, kykenisikö ryhmä vihdoin ja viimein kaivamaan peliinsä peli-iloa ja taistelutahtoa, jonka mukana tulee kaikki. Taidollisesti ja yksilöinä Rauli Salmijärven suojatit pärjäävät varmasti kaikille vastustajilleen A-pojissa ja 2-sarjassa. Kilpailuissa menestyvät kuitenkin Joukkueet...

Tähdelle voitto ja tappio kotikentältä

Vilppulan Tähden 2-sarjamiehistön kotiottelurypäs jatkui kahdella ottelulla; sunnuntaina 4.12. kärkijoukkue Vaasan Kiisto oli parempi ja vei voiton 0–3 (19–25, 17–25, 18–25), itsenäisyyspäivänä puolestaan Nurmon Jymy nuijittiin 3–0 (25–22, 27–25, 25–21). Taulukkoon siis kolme sarjapistettä lisää.

Sunnuntaina vilppulalaisyhdistelmä suli totaalisesti. Vaikka Parkkivuoren kasvatit tekivät ehdottomasti pelin näyttävimmät suoritukset, ei se riittänyt vahvaa vaasalaisyhdistelmää vastaan.

Avauserä lähti Tähden merkeissä. Joukkue repi 11–8-johdon ja kaikki näytti hyvältä. Sitten tapahtui lentopallosta tyypillinen tilanne, eli omasta hyökkäyksestä pallo muutaman sentin pitkäksi, Kiistolle pitkä syöttövuoro, jolla vieraat siirtyivät 11–17-johtoon. Vaasan juna oli mennyt, eikä Tähti ehtinyt enää mukaan taistoon.

Toisessa erässä Tähti taisteli tasapäin lukemiin 15–15 saakka, ja taas yhdellä syöttövuorolla naapuri karkasi johtoon 15–23, ja samaa latua erävoittoon.

Eipä liene kenellekään yllätys, että kolmannessa erässä numerot 17–17 muuttuivat yhdellä syöttövuorolla lukemiin 17–24, joten tack och adjö.

Tähti kaatui tässä ottelussa oikeastaan siis kolmeen pitkään vastustajan syöttöputkeen. Peli sinänsä oli toki täynnä yleisöön meneviä pitkiä palloralleja, mutta kotiyleisölle tuskaisaa, kun kaikki ne pitkät pallot päättyivät yleensä aina vaasalaisjuhliin pisteen merkiksi.

Itsenäisyyspäivään Parkkivuoren ilmavoimat lähtivät täynnä uutta uskoa. Tiedossa oli, että Nurmon Jymyn joukkue on ehdottamasti koko lohkon lujinta vauhtia kehittynyt sakki sarjan alusta lukien.

Avauserää Jymy johti oikeastaan koko ajan. Pahimmillaan Jymy oli jo neljän pinnan pakomatkalla, ja Tähti onnistui rykäisemään tasoihin ja samalla karkuun vasta 20 pisteen jälkeen.

Toista erää Jymy johti jo 18–21 ja sai monta hyvää tilannetta karata neljän pinnan johtoon. Tähden puolustus kuitenkin kesti, ja lopulta Jymyn virhe antoi Tähdelle pisteen numero 19. Homma näyttikin jo taputellulta kun seuraavalla vuorolla Tähti meni eräpalloon lukemiin 24–21. Ilmeisesti pelaajatkin uskoivat jo homman hoidetuksi, ja selät oikaistiin hiukan liian aikaisin. Jymy nousi vielä lukemiin 24–24, ja vasta viides eräpalloyritys tuotti katkaisun kotijoukkueen hyväksi.

Kolmatta erää Tähti vei koko ajan, kunnes jälleen 20 pisteen kohdalla vastustaja pääsi tasalukemiin. Lopussa kuitenkin Tähti oli päättäväisempi ja homma hoidettiin kotiin.

– Asetelmiltaan tiedossa oli vaikea peli, mutta onneksi pojat hoitivat homman kotiin, kertasi valmentaja Rauli Salmijärvi itsenäisyyspäivän hieman "nuhaiseksi" jäänyttä esitystä.

Kahdesta ottelusta ilon aiheeksi jäi materiaalin leveys. Kun muistetaan koko ajan, että sakin kaksi syömähammasta pelaavat tällä hetkellä 1-sarjassa, ja siitä huolimatta ryhmä pysyy kärkitaistossa mukana, kertoo se omaa kieltään pelaajien tekemästä työstä. Käänteinen ongelma on siinä, että tiukoissa tilanteissa joukkueesta ei tahdo löytää sitä pelaajaa, joka ottaisi ryhmän "reppuselkäänsä" ja kantaisi vaikeiden vaiheiden yli. Vuotta aiemmin Tähti voitti ensimmäisen 2-sarjaottelunsa itsenäisyyspäivänä, nyt samassa ajassa on saavutettuna 6 voittoa 11 ottelusta. Lisäksi sarjapiste on kuitattu kahdesta 2–3-tappiosta.

Näissä kotiotteluissa Tähden paitaa kantoivat Sami Valaranta, Kalle Hietavala, Viljami Pulli, Miska Saarinen, Arttu Salmijärvi, Niko Jokela, Daniel Heinonen, Petro Ahvenjärvi ja Santeri Salonen.

Tähden runkosarjan viimeinen kotiottelu on tulevana sunnuntaina 11.12. klo 16.00. Silloin Parkkivuoreen saapuu vieraaksi kokoenut Kalajoen Särkät. Vain kolme talvea on aikaa siitä, kun Särkät taisteli lentopallon mestaruusliigassa. Nyt pelaava kokoonpano on täynnä kokemusta 1-sarjasta. 

Tähdelle välieräpaikka ja voitto

Hyvä maku jäi Vilppulan Tähdelle menneestä viikonlopusta suuhun, kun joukkue ensin varmisti lauantaina paikkansa A-poikien SM-välieriin säilyttämällä paikkansa B-poolissa ja sitten sunnuntaina ryhmä kukisti 2-sarjan ottelussa kotikentällään Alahärmän Kisan 3–1 (18–25, 25–14, 25–19, 25–19).

Lauantaiaamu oli tähteläisittiäin kysymysmerkkien sävyttämä, sillä useammalla pelaajalla oli erilaisia vaivoja. B-poolin joukkueet ovat siis Suomessa rankingissa sijoilla 5–8, joten todella kovassa seurassa Vilppulan pelurit olivat. Aamu lähti vähän tahnaisesti käyntiin ja isäntäjoukkue Oulunsalon Vasama kuittasi voiton ilman selityksiä 0–2 (19–25, 24–26).

Toisessa ottelussa vastaan asettui tuttu kuopiolainen PuijoVolley. Kummallakin sakilla oli tappio alla. Tähti oli kuitenkin päättäväinen ja vei ottelun 2–0 (25–17, 25–19). Tulos oli sikäli mielenkiintoinen, että liiton sivuille PuijoVolleyn pinnamääräksi oli laitettu erien kesto. Kentällä kuitenkin oikeat loppunumerot olivat nuo edellä mainitut. – Onneksi eivät kestäneet pitempään. Olisi pian hävitty, naureskeltiin Tähden leirissä.

Kolmannessa kapinassa Savonlinnan EastVolleyta vastaan panoksena oli paikka Suomen neljän parhaan joukkoon, eli A-pooliin. Tasainen taistelu kääntyi kalkkiviivoilla Itä-Suomeen 1–2 (21–25, 25–23, 11–15). Tulos siis tiesi sitä, että Tähti pelaa joulukuussa B-poolissa Kauhavan Wisan, Vammalan Lentopallon ja Nurmon Jymy 97-joukkueen kanssa. Samalla siis varmistui jo tässä vaiheessa kautta se, että Tähti pääsee maaliskuussa yrittämään SM-välierissä paikkaa lopputurnaukseen.

Pitkä bussimatka näytti hyydyttäneen Parkkivuoren kasvatit, sillä sunnuntain ottelun alku ei todellakaan hyvää luvannut. Kaikki mahdolliset virheet Tähti onnistui tekemään ja iloisella ilmeellä taistellut Alahärmän Kisa kuittasi avauserän selvin numeroin 18–25. Toista erää Kisa johti 7–10, kunnes Tähden diesel hörähti käyntiin. Loppuerä tuli kotiin murskaavasti 18–4 ja samalla erävoitto 25–14.

Kolmannessa erässä alkoi taas näyttää pahalta kotiyleisön silmin. Alahärmän Kisa eteni jo 16-19 johtonumeroihin ja oli vahvasti kiinni yhdessä sarjapisteessä. Tässä kohdin Tähden joukkue kääri hihat ja ryhtyi töihin, viimeiset yhdeksän pinnaa tulivat putkeen koitjoukkueelle ja erä 25-19.

Neljänteen erään lienee Tähdellä ollut jo vähän henkistä yliotettakin. Vilppulalaiset veivät erää koko ajan ja ero vaihteli käytännössä kahden, viiden pisteen välillä. Kävipä Kisa puolivälissä jo kurkkaamassa johtopaikallakin. Lopussa Tähti oli taas päättäväinen: erä 25–19 ja lopputulos riemastuttavasti 3–1.

– Vaikeuksien kautta voittoon, kiteytti Rauli Salmijärvi sunnuntain lopputuloksen ja oli samalla tyytyväinen koko viikonlopun saldoon.

Sunnuntaina Tähti-paitaa kantoivat Petro Ahvenjärvi, Daniel Heinonen, Viljami Pulli, Miska Saarinen, Kalle Hietavala, Sami Valaranta, Arttu Salmijärvi ja Niko Jokela. Lauantaina A-poikien mukana olivat lisäksi Mikke Tolvanen ja Jussi Lepistö, Valaranta oli tuolloin puolestaan nuoremman ryhmän mukana.

Tämä ottelu oli Tähdelle avaus hurjaan kotiotteluputkeen, sillä kahdessa viikossa Parkkivuoreen saapuu peräti neljä joukkuetta.

Tulevana sunnuntaina on edessä syksyn ehdoton huippuottelu, kun vieraaksi saapuu koko kaudella vain yhden 3-2-tappion kokenut perinteikäs - ja menestynyt - Vaasan Kiisto. Ottelu alkaa poikkeuksellisesi jo klo 14, ja vastassa lienee yksi kovimmista ryhmistä, jota Parkkivuoressa on miesten otteluissa käynyt sitten 80-luvun huippuvuosien. Tiistaina puolestaan itsenäisyyspäivää juhlistetaan kotiottelulla Nurmon Jymyä vastaan totutusti klo 16.

Tähdelle ansaittu voitto

Hyvälle maistui Vilppulan Tähden 2-sarjamiehistön vierasvoitto VieskaWolleysta erin 3-1 (25-20, 25-23, 23-25, 25-21) lauantaina Ylivieskassa. Viikossa alavireinen peli-ilme oli muuttunut peli-iloksi ja tulos oli sen mukainen.

Otteluun lähdössä oli kaikki katastrofin ainekset käsissä. Pelaajia puuttui lomamatkan, töiden ja B-junnujen turnauksen vuoksi. Torstai-iltana kasassa oli tasan kuusi pelaajaa, ja seitsemäs nousi tautivuoteelta perjantai-iltana. Ja kuten niin usein, ongelmat käännettiin pitkällä bussimatkalla vahvuudeksi.

Avauserä oli Tähden hallintaa. Kotijoukkue vielä antoi Tähdelle siimaa lukuisilla hyökkäys- ja syöttövirheillä. Toisessa erässä pelin luonne muuttui ja pikkujoululahjoja ei enää ollut tarjolla. Pinnojen eteen piti tehdä onnistuneita suorituksia, ja tasainen erä kuitattiin Tähden nimiin vasta kalkkiviivoilla.

Pitkän tauon jälkeen kotijoukkue VieskaWolley tuli ryminällä ja repi jo seitsemän pisteen eron. Vilppulalaiset nousivat lopussa hengittämään niskaan, mutta matka loppui kesken. Neljänteen erään Tähti tuli päättäväisesti. Torjunta saatiin kohdalle, ja jatkopallot käännettiin komeasti omiin nimiin.

- Tällä kertaa pojilla oli iloa tekemisissään ja se näkyi lopputuloksessa, iloitsi valmentaja Rauli Salmijärvi

Tähden seitsikkona VieskaWolleyta kurmoottivat Arttu Salmijärvi, Kalle Hietavala, Niko Jokela, Daniel Heinonen, Miska Saarinen, Viljami Pulli ja Petro Ahvenjärvi.

Tulevana lauantaina Tähti taistelee ensin A-poikien SM-sarjassa Oulunsalossa. Sunnuntaina Parkkivuoreen saapuu vieraaksi 2-sarjaotteluun Alahärmän Kisa. Kello 16 alkavaan otteluun vieraat marssittavat kentälle nuorta taitoa vilisevän miehistön.

Tähti jyräsi ja mureni

Varsinainen tohtori Jekyll ja mister Hyde oli Vilppulan Tähden 2-sarjamiehistö menneenä viikonloppuna. Lauantaina vierasottelussa Tähti suorastaan jyräsi Nurmon Jymyn 3–0 (25–14, 25–14, 25–17) ja sunnuntaina ryhmä romahti Kauhavan Wisaa vastaan kotikentällään 0–3 (20–25, 22–25, 20–25) tappioon.

Nurmossa Tähden kone käynnistyi heti alusta pitäen. Kahteen ensimmäiseen erään ei Jymyn nuori joukkue juurikaan saanut palloa upotettua vilppulalaisten kenttään. Kolmannessa erässä mentiin tasanumeroissa aina tilanteeseen 13–13 saakka, kunnes Tähti intoutui painamaan kaasua.

Nostot olivat kohdallan, torjunta saatiin paikalle ja hyökkäys paukahteli vähän joka puolelta. Mutta urheilussa matkat ylhäältä alas ovat aika nopeita. Tähdellä siihen meni yksi yö.

Kauhavan Wisaa vastaan petti oikeastaan kaikki osa-alueet. Edellispäivän hyvä olo oli hiipinyt puseroon vääränlaisena itseluottamuksena. Sen näki käytännössä siitä, että ryhmän huolellisuus petti; ylimeneviä palloja koukittiin pinnoiksi vastustajalle, helppoja nostoja nosteltiin minne sattui ja torjuntapelissä luvattoman paljon palloja tippui omaan ns. "eturessuun" eli torjujan ja verkon väliin. Lentopallonimisessä pelissä ne ovat kaikki huolellisuutta, ja huolellisuus syntyy asenteesta.

Ensimmäisessä erässä Tähti nappasi heti edun, ja tasanumeroissa mentiin lukemiin 19–19 saakka. Sen jälkeen valot sammuivat. Toisessa erässä Wisa meni koko ajan muutaman pinnan karkumatkalla. Ja tietysti kruunuksi erä päättyi varsin epäselvään palloon, joka tuomittiin Wisalle.

Pitkän tauon jälkeen Tähti antoi jo vähän elonmerkkejä ja repikin eron neljään pisteeseen. Yksi syöttövuoro käänsi kuitenkin kaiken ja lopussa Wisalle riitti, kun toimitti pallon Tähden kenttäpuoelle ja odotti vilppulalaisten virhettä.

Toki päätä on turha painaa tästäkään synkästä tappiosta huolimatta pensaaseen. Runsaslukuinen kotiyleisö sai nähtäväkeen jännittäviä ja pitkiä palloralleja, mutta harmiksi vain kotijoukkueesta ei ollut tilannetta kääntämään. Nuorelle joukkueelle vain tahtoo tulla sekä pelien sisällä että kauden aikana erilaisia vaiheita, jolloin matkataan välillä aallonharjalla ja välillä sitten ryvetään pohjamudissa.

Viikonlopun aikana kentällä kävi kahdeksan pelaajaa: Kalle Hietavala, Miska Saarinen, Daniel Heinonen, Niko Jokela, Petro Ahvenjärvi, Sami Valaranta, Viljami Pulli ja Arttu Salmijärvi.

Valmentaja Rauli Salmijärvellä onkin paljon pohdittavaa alkavan viikon harjoituksiin: miten hyvät otteet saadaan kestämään peli alusta loppuun. Lauantaina edessä on vierasottelu ylivieskalaisen VieskaWolleyn kotiluolassa.

Tähdelle tappio Kalajoella

Pari kautta sitten liigakenttiä kolunnut Kalajoen Särkät kaatoi lauantaina iltana kotikentällään Vilppulan Tähden 3–1 (25–17, 26–28, 25–19, 25–21) 2-sarjan ottelussa. Sarjataulukossa kalajokiset nousivat Tähden kanssa tasapisteisiin.

Vaikka takkiin tulikin, oli peli kovaa taistelua alusta loppuun. Oikeastaan vain ensimmäinen erä oli Tähdeltä heikko. Kokoonpanossa oli tällä kertaa pakon sanelemia muutoksia poissaolojen vuoksi. Opettelua oli myös siinä, että tällä kertaa ryhmästä ei riittänyt pelaajia ns. liberon tontille saakka.

Toisessa erässä vilppulalaiset saivat pelistä kiinni. Niinpä tuloksena oli erävoitto kovan taistelun jälkeen. Kolmannessa ja varsinkin neljännessä erässä Tähdellä oli omat hetkensä. Neljättä erää Tähti johtikin jo selvänlaisesti, mutta kokenut Särkkien joukkue ei suostunut taipumaan. Päävalmentajaa tuurannut Ahti Laaksi antoi rehdisti tunnustusta vastustajlle. Kokeneet pelaajat eivät antaneet mitään ilmaiseksi.

Tähden paitaa kantoi tässä ottelussa seitsikko Niko Jokela, Daniel Heinonen, Miska Saarinen, Petro Ahvenjärvi, Viljami Pulli, Arttu Salmijärvi ja Santeri Salonen.

Tulevana viikonloppuna Tähdellä ei ole otteluita 2-sarjassa. Sen sijaan joukkue pelaa tulevana lauantaina Parkkivuoren kotisalissa A-poikien SM-sarjaa, vieraaksi saapuvat Kuopion Puijo-Volley, Pielaveden Sampo ja Alahärmän Kisa. Nuorten miesten taistot alkavat klo 11, ja nähtävillä on varmasti kovatasoinen lentopallopäivä.

Tähdelle taistelupiste

Syksyn, tähän mennessä, kovin sauna odotti Vilppulan Tähden 2-sarjamiehistöä sunnuntai-iltana Vaasan Variskalla. Komeiden perinteiden Kiisto oli taisteluottelussa parempi erin 2-3 (17-25, 26-24, 20-25, 25-23, 9-15).


Vaikka takkiin tulikin, oli yhdenkin sarjapisteen saavuttaminen tärkeä koko sarjaa ajatellen.

- Tämä oli kyllä todellinen taistelupiste, tokaisi päävalmentaja Rauli Salmijärvi ottelun jälkeen.

Kiisto on tähän kauteen koonnut rivinsä, ja joukkuetta oli vahvistettu kovilla paluumuuttajilla, jotka kantoivat vaasalaisten pelipaitaa vielä jokunen vuosi sitten liigakarsinnoissa. Varsinkin hakkuri Jani Peussa on 2-sarjaan kovan luokan tekijä.

Tähden helmasynti oli jälleen omat virheputket, joiden aikana Kiisto pääsi karkumatkalle. Avauserässä Tähti ei ehtinyt mukaan, ennen kuin "juna" oli jo mennyt.

Toisessa erässä vilppulalaisyhdistelmä syttyi mukaan taisteluun ja erä väännettiin kotiin jatkopalloilla. Kolmas erä oli heti alusta lähtien Kiisto-merkkinen.

Neljännen erän alku näytti vahvasti siltä, että Kiisto kuittaa suoraan kolmen pisteen voiton. Vielä numeroissa 15-19 kotijoukkueen etumatka näytti tavoittamattomalta. Tähti kuitenkin oli päättänyt taistella loppuun asti, ja lopulta kuittasikin erän hurjan taistelun jälkeen 25-23.

Viides erä lähti sitten heti Tähdeltä väärään suuntaan. Pariin otteeseen oli mahdollisuus kääntää erän suuntaa, mutta orastava nousu katkesi aina omaan syöttövirheeseen. Kiisto pystyi tekemään sen mitä piti ja ansaitsi voittonsa.

Tähti oli Vaasassa joukkueella Arttu Salmijärvi, Santeri Salonen, Niko Jokela, Petro Ahvenjärvi, Daniel Heinonen, Miska Saarinen, Kalle Hietavala ja Sami Valaranta.

Tämä pinna muuten tiesi samalla sitä, että Tähti nousi ainakin hetkeksi lohkon kärkipaikalle. Sinänsä merkityksetön yksityiskohta, mutta ensimmäinen kerta miesten sarjoissa Tähden nykyjoukkueella olla sarjajohtajana. Sarjan päätyttyähän kaksi parasta jatkaa ylempään loppusarjaan ja loput jatkavat alemmassa loppusarjassa.

Ensi lauantaina Parkkivuoren kasvattien edessä lienee vähintään yhtä kova pelireissu Kalajoelle. Pari kautta sitten liigakentillä pelannut isäntäryhmä Särkät lyö kentälle kokeneen ja taitavan joukkueen, joka muuten voitti sarja-avauksessa Kiiston Vaasassa 3-2.

Tähdelle komea vierasvoitto ja SM-sarjapaikka

Komean vierasvoiton 0-3 (22-25, 20-25, 22-25) nappasi Vilppulan Tähden edustusjoukkue sunnuntaina Alahärmästä. Lauantaina Tähti osallistui kahdella joukkueella A-poikien tasonmittaukseen, josta seurauksena A-pojat jatkavat SM-sarjan C-pooliin ja B-pojat D-pooliin.

Tampereella pelatussa A-poikien turnauksessa omalla B-poikaryhmällään esiintyneet Parkkivuoren kasvatit pelasivat pirteästi. Pasi Valarannan valmentamassa miehistössä pelasivat Sami Valaranta, Oskari Marjakoski, Teemu Kaitakari, Olli Kolhinen, Arttu Varhe, Juho Yläjärvi ja Oskari Lehtonen.

Vaikka tulokset kääntyivät tappioihin, oli päivässä ehdottoman paljon hyvää. Ennen kaikkea ryhmän peli-ilme ja ennakkoluuloton taistelu olivat sitä luokkaa, että kun sama rentous kyetään säilyttämään B-pojissa, on edessä paljon ilon hetkiä. Rantaperkiön Isku kaatoi Tähti/B:n 0-2 (19-25, 21-25) ja Vammalan Lentopallo kuittasi ottelun myös 0-2 (15-25, 10-25).

Seuran jäsentenvälisessä vanhempien joukkue oli parempi 2-0 (25-12, 25-16). Rauli Salmijärvellä oli ryhmässä mukana Jussi Lepistö, Niko Jokela, Santeri Salonen, Mikke Tolvanen, Arttu Salmijärvi, Kalle Hietavala, Miska Saarinen, Viljami Pulli, Daniel Heinonen ja Petro Ahvenjärvi.

Keskinäisen ottelun voitolla Tähden A-pojat olivat varmistaneet paikkansa ikäluokan SM-sarjaan. Vastustajat olivat erinomaisia tasonmittareita, sillä Isku ja VaLePa pelaavat lähes samoilla miehistöillä 1-sarjassa, Isku jopa sarjajohtajana. Ottelu rakasta kilpakumppania, VaLePaa, vastaan oli tasaista vääntöä, ja lopulta voitto Sastamalaan 1-2 (22-25, 25-17, 10-15). Isku puolestaan oli vahvassa vedossa ja vei ottelun nimiinsä 0-2 (12-25, 20-25).

 Sunnuntaina olikin sitten edessä viikonlopun iso haaste. Alahärmän Kisa on pohjanmaalaisen lentopalloperinteen yksi jatkaja. Tiedossa oli, että edessä on hyvin valmennettu joukkue, ja ottelupaikalla olisi tarjolla kaikki peliin kuuluvat elementit äänekkäästä kotiyleisöstä ja muutenkin hienosti rakennetusta ottelutapahtumasta alkaen.

Tähden joukkue oli muuten sama kuin edeltävänä päivänä A-pojissa, mutta nyt Sami Valaranta oli tullut mukaan. Pelin päätyttyä päävalmentaja Salmijärvi hyrisi tyytyväisyyttä.

- 3-0-voittoon olen hyvinkin tyytyväinen. Helpolla täältä ei kukaan pisteitä saa, vaan ihan viimeiseen palloon asti piti voitosta vääntää.

Peli oli jatkuvaa veitsenterällä menoa, sillä vaikka Tähti vei oli Kisa koko ajan tiukasti iholla. Kysymysmerkkejä oli lähinnä siinä, että käytännössä joka erässä oma virhesuma oli kääntää peliä ”Häjyille”. Tähden nuorelle joukkueelle voitto merkitsi varmasti henkisellä puolella paljon, sillä suoria 3-0-voittoja ei tämä sakki ole aiemmin pystynyt näissä miesten peleissä ottamaan kertaakaan vieraskentiltä, eikä kertaakaan 2-sarjassa.

Syyslomaviikkonsa Tähti päättää kovalla vierasottelulla perinteikästä Vaasan Kiistoa vastaan. A-pojissa Tähti isännöi 5.11. kahta kotiturnausta, kun A-pojat pelaavat C-poolissa ja B-pojat D-poolissa.

Tähdelle makea voitto

Kotiyleisön riemuun päättyi sunnuntai-illan taistelu 2-sarjapisteistä, kun isäntäjoukkue Tähti kukisti lohkon ennakkosuosikin VieskaWolleyn erin 3–1 (25–23,19–25, 25–22, 25–22). Kokenut Ylivieskan ylpeys on vuosikaudet taistellut lohkon kärkipaikoilla, joten voitto maistui vilppulalaisittain hyvälle.

Valmentaja Rauli Salmijärvellä oli käytössä yhdeksän pelaajaa eli Petro Ahvenjärvi, Daniel Heinonen, Viljami Pulli, Miska Saarinen, Kalle Hietavala, Sami Valaranta, Arttu Salmijärvi, Santeri Salonen ja Niko Jokela. Vaihtoruletti pyöri hyvin, ja jokainen pelaaja kävi antamassa kentällä oman tärkeän panoksensa.

Avauserässä VieskaWolley jyräsi ja johti parhaimmillaan jo viidellä pinnalla. Tähti kuitenkin kuroi eron pallo pallolta ja tuli jo rinnalle tilanteessa 20–20. Sen jälkeen Tähti karkasi eräpalloon 24–21, kunnes VieskaWolley hiipi vielä iholle. Lopulta erä päättyi Hietavalan tylyyn niittiin kakkospaikalta.

Toiseen erään Tähti lähti käsijarru päällä. Vieraat sen sijaan laskettelivat nopeaan tahtiin piste-eroa, jonka he säilyttivätkin maaliin saakka.

Pitkän tauon jälkeisen erän voittaja kuittaisi itselleen jo yhden sarjapisteen. Oikeastaan sekä kolmas että neljäs erä olivat jonkinlaisia kopioita toisistaan. Kummassakin erässä Parkkivuoren kasvatit repivät selvän eron, mutta kalkkiviivoilla VieskaWolley pääsi – tai tuli, riippuu kuvakulmasta – mukaan taisteluun erävoitoista. Lopulta sekä kolmas että neljäs erä Tähdelle samoin numeroin 25–22. Sarjataulukkoon kolme pistettä ja koko joukkueen kasvoilla helpottuneita hymynkareita.

Yleisölle ottelu tarjosi nähtävää varmasti koko rahan edestä. Kauden alku selittää sen, että suoritustaso vaihteli puolin ja toisin. Ajoittain pallo sai kyytiä komeasti ja välillä taas ei meinannut onnistua mikään.

Tulevana viikonloppuna Tähti lähtee ensin lauantaina A-poikien SM-sarjan tasonmittausturnaukseen Tampereelle ja sunnuntaina edessä on vieraspelimatka 2-sarjassa Alahärmän Kisan vieraaksi.

Tähdelle piste sarja-avauksesta!

Vilppulan Tähden miehistön 2-sarjakausi alkoi entisellä Ilmasotakoululla sunnuntaina. Paikallinen Kauhavan Wisa kuittasi voiton pitkän kaavan kautta 3–2 (29–31, 24–26, 26–24, 25–19, 15–8).

Valmentaja Rauli Salmijärvi oli pelin jälkeen hyvin kaksijakoisissa tunnelmissa.

– Olisi pitänyt voittaa 3–0, toisaalta olisi ihan yhtä hyvin voitu hävitä suoraan kolmessa erässä. Onneksi kuitenkin saatiin heti sarjataulukkoon pinna.

Kaksi ensimmäistä erää olivat, kuten numerotkin sen näyttävät, ympäripyöreitä. Kolmannessa Tähti oli jo ottelupallossa, mutta nyt jatkopinnat pomppivatkin Wisalle.

Toisin kuin numeroista voisi päätellä, Tähti ei kuitenkaan romahtanut nejänteen eikä viidenteen erään. Liian usein vain pitkät taistelupallot päättyivät vilppulalaisten hyökkäysvirheeseen. Vastaavasti perinteikäs Wisa oli "jättänyt" omat virheet toisen ja kolmannen erän väliselle pitkälle tauolle.

Kyseessä oli kaikin puolin tyypillinen sarja-avaus. Pelin taso heittelehti. Äänekäs kauhavalaisyleisö kuitenkin nautti kokemastaan täysin rinnoin - peli oli armotonta taistelua alusta loppuun.

Sarja-avauksessa Tähti-nuttua kantoivat Santeri Salonen, Niko Jokela, Viljami Pulli, Petro Ahvenjärvi, Miska Saarinen, Arttu Salmijärvi, Daniel Heinonen ja Kalle Hietavala.

Kotiavaus Parkkivuoren kasvateilla on tulevana sunnuntaina, 9.10., jolloin kotisaliin vieraaksi klo 16 alkavaan otteluun saapuu lohkon suurin voittajasuosikki VieskaWolley. Vuodesta toiseen nousukarsinnoissa taistellut VieWo marssittaa saliin entisiä liigapelureita, joukkueen riveissä pelaava Aivar Vilu ja 205-senttinen Santeri Rytky omaavat pääsarjakokemusta. Samoin nimi Sorvoja on kaikille lentopalloihmisille tuttu, VieskaWolleyta edustavat Tommi ja Teemu. Sarja-avauksessa VieWo murjoi Nurmon Jymyn 3–0. Odotettavissa on siis ottelu, jossa mitään ei ole tarjolla ilmaiseksi