Valmentajaksi tai ohjaajaksi?

Vilppulan Tähden toimintaan tarvitaan aina uusia valmentajia ja ohjaajia. Alla on kattava peruspaketti, joka kertoo millaista valmentaminen voi olla ja millaisia asioita siihen liittyy.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä seurakoordinaattori Valtteri Jääskeläiseen (valtteri.jaaskelainen@gmail.com) ja katsotaan yhdessä, miten toimintaan on helppo tulla mukaan!

Miksi valmentajaksi/ohjaajaksi:

”Valmentamisessa parasta on, kun näkee lasten ja nuorten kehittyvän ja oppivan uusia asioita hymy huulilla. Hienoa on sekin, että omat valmennettavat ovat edenneet urallaan tai jos lentopallo on jäänyt taka-alalle, niin nuorista on kasvanut fiksuja aikuisia. Valmentamisessa parasta on se, ettei ole ikinä valmis, vaan aina voi oppia uusia asioita lentopallosta”

”Mielenkiintoinen laji, joka vie mennessään. Harjoittelu on tosi monipuolista, eli treenit eivät ole koskaan tylsiä. Saa itse samalla liikuntaa, kun tarjoaa lapsille mahdollisuuden harrastaa. Pelit ovat todella mielenkiintoisia ja jännittäviä. Mukava ja rento porukka koko lentopalloyhteisössä, eli lajiin on helppo sulahtaa mukaan. Upeaa ylpeänä seurata lasten ja nuorten taitojen kehittymistä”

”Omasta kokemuksestani lentopallossa ei huudeta ja 'räyhätä' kentällä, kuten hyvin monissa muissa lajeissa... (omaa kokemusta futis, salibandy, pesäpallo). Saman voi hyvin havaita vähintään kiekossa, mutta myös monissa muissa. Tämän itse näen hienona asiana kaikkien toimijoiden/mukanaolijoiden kesken”

Valmentajan/ohjaajan tehtävät:

Valmentajan pääasiallinen tehtävä on harjoitusten suunnittelu ja ohjaus sekä pelin ohjaaminen otteluiden aikana. Harjoitusten sisältö tulisi olla pelaajia kehittävää ja riittävän monipuolista, jotta into harrastamiseen säilyy. Pelaajien ja vanhempien kanssa kommunikointi kuuluu myös valmentajan tehtäviin yhteistyössä joukkueenjohtajan kanssa. 

Valmennuksen tukitoiminnot seurassa:

Valmentajana toimimiseen on Vilppulan Tähdessä tarjolla apua ja työkaluja. Seurassa toimii useita kokeneita valmentajia, jotka auttavat mielellään uusia tulokkaita ja ovat valmiita jakamaan omaa osaamistaan. 

Seura tukee valmentajien kouluttautumista ja tarjoaa taloudellista tukea Lentopalloliiton valmentajakoulutuksiin osallistumiseen. Lisäksi seura järjestää mahdollisuuksien mukaan omia koulutus- ja keskustelutilaisuuksia valmentajille. 

Seuralla on myös olemassa harjoitepankki, jonka sisältö on valmentajien vapaasti käytettävissä. Harjoitepankista löytyy paljon erilaisia harjoitteita sovellettavaksi eri ikäisille junioreille. 

Mitä valmentajalta/ohjaajalta vaaditaan:

Valmentajalla olisi hyvä olla jonkinlainen lajitausta, mutta sekään ei ole välttämätöntä. Tärkeintä on into oppia uutta ja lajin perusteisiin pääsee nopeasti kiinni. Kaikkea ei tarvitse osata heti!

Lajitietämyksen lisäksi tärkeä ominaisuus on kannustava asenne ja kyky toimia lasten ja nuorten kanssa. Ryhmän vastuuvalmentajan tai -ohjaajan tulee olla täysi-ikäinen.

Ajankäyttö:

Valmentaminen vaatii aikaa. Harjoitusten lisäksi aikaa kuluu harjoitusten suunnitteluun, pelimatkoihin ja valmentajasta riippuen tilastointiin, videoiden purkamiseen, pelaajien kanssa käytäviin keskusteluihin, oman osaamisen kehittämiseen ja paljon muuhun. 

Tähden joukkueet harjoittelevat 1-3 kertaa viikossa (kausi 2023-34). Kilpailutapahtumia on kauden aikana 6-8 kpl lauantaisin tai sunnuntaisin (juniorijoukkueet) ja lisäksi mahdolliset harjoitusottelut tai –turnaukset.

Esimerkkilaskelma valmennuksen vaatimasta ajasta (sarjaa pelaava joukkue):

Harjoituksen suunnittelu 0,5 – 1h
Harjoitus 1,5 – 2h
Turnauspäivä (koti) 8 – 10h
Turnauspäivä (vieras) 5 – 8h + matkustus

Pallokerhoissa tms. ryhmissä, jotka eivät osallistu sarjaan, aikaa kuluu vähemmän:

Harjoituksen suunnittelu 0,5 – 1h
Harjoitus 1 – 1,5h

Valmentaja- ja ohjaajakorvaukset:

Vilppulan Tähti ei seurana maksa valmentajille tai ohjaajille korvausta valmennustyöstä. Mahdolliset palkkiot ovat joukkueen ja valmentajan välinen asia. Seura tukee kuitenkin taloudellisesti koulutuksiin osallistumista.