Otteluraportit

Tähden C1-tytöt upeasti B-pooliin
C-pooliturnaus Savonlinnassa 24.10.2015

Savonlinnan Ajo järjesti lauantaina 24.10. Tanhuvaaran Urheiluopistolla C-tyttöjen SM-sarjan C-pooliturnauksen. Vilppulan Tähden joukkue lähti matkaan jo perjantaina pitkän matkan vuoksi. Edessä olisi seuraavana päivänä neljä kovaa peliä, joten hyvät yö unet olivat tarpeen. Tähän C-pooliturnaukseen saapuivat Outokummun Partio, Someron Pallo, Lapin Narvi-Pallo ja järjestäjä Savonlinnan Ajo.

Perjantai-iltana pääsimme tutustumaan pelipaikkaan, ja pidimme siellä valmistavan harjoituksen, jonka jälkeen joukkue suuntasi iltapalalle, sitten joukkuepalaveriin ja nukkumaan. Aamulenkin jälkeen joukkueesta aisti hyvän keskittymisen, ja ensimmäinen vastustaja Someron Pallo tiedettiin hyvin, joten yllätyksiä ei ollut luvassa.

Ottelu lähti käyntiin hienosti Tähden tyttöjen komennossa, eikä Somero päässyt peliin kiinni, joten erä Tähdelle 25-13. Toinen erä oli ensimmäisen kaltainen. Tähti hallitsi, ja Somero koitti puolustaa minkä ehti, mutta lopulta paremmasta ei ollut epäselvyyttä. Tähti voitti toisenkin erän 25-17 ja ottelun erin 2-0. Edessä oli parin tunnin tauko.

Toiseen otteluun tuli vastaan Outokummun Partio, pitkästä aikaa joukkue, josta ei ollut mitään tietoa. Ensimmäisistä palloista huomasi, että vastustaja oli jäljessä Tähden joukkuetta lähes kaikessa. Näissä peleissä on sorruttu joskus pelaamaan vastustajan mukaan, ja ottelusta tehty sillä hyvin vaikea. Nyt ei niin tapahtunut, vaan Vilppulan tytöt pelasivat hienolla asenteella lyöden taululle tylyt numerot ensimmäiseen erään 25-5 ja toiseen erään 25-11 ja puhdas 2-0 voitto.

Sitten oli vuorossa peli, mitä oli odotettu: kotijoukkue Savonlinnan Ajo, viime vuoden SM-finaalien kuudes. Tässä pelissä mitattaisiin Tähden joukkueen taso kunnolla. Ensimmäinen erä oli todellista taistelua, ja Tähden kaksihenkinen kannustusjoukko haastoi hienosti Savonlinnan kotiyleisön. Tiukka ensimmäinen erä kääntyi Tähdelle 25-23.

En tiedä vaikuttiko ensimmäisen erän voiton tunnereaktio vai mikä, mutta toisen erän alku meni Tähden joukkueelta aivan vihkoon. Vastustaja murjoi Tähden vastaanoton aivan täysin kovilla syötöillä, ja palloa ei meinattu saada passarille millään. Pikkuhiljaa peli parani erän loppua kohden, mutta Ajo vei toisen erän selvästi 11-25.

Edessä oli kolmas ratkaiseva erä. Tähden joukkue keräsi itsensä hienosti toisen erän pettymyksestä ja nosti heti vastustajan pahan aloituksen ylös ja hyökkäsi pallon Ajon kenttään. Sitten Ajo sai maistaa omaa lääkettään, ja Vilppulan tytöt ottivat kolmen pisteen etumatkan pahoilla syötöillä, erä eteni tiukkana loppua kohti Tähden pitäen kynsin ja hampain etumatkastaan kiinni.

Tilanteessa 14-11 vastustaja sai syöttövuoron ja syöttämään asteli pelaaja joka oli toisessa erässä murjonut Tähden vastaanoton, jännitystä oli sen verran ilmassa, että Tähti otti aikalisän. Sen seurauksena Ajon syöttö verkkoon ja voitto Tähdelle 15-11 ja ottelun voitto 2-1. Pelin päätyttyä yleisö oli hiljaa, paitsi ne kaksi.

Neljännessä ottelussa kohdattiin Lapin Narvi-Pallo, ja tästä pelistä muodostui vaikea väsymyksen ja myös edellisen pelin kovan tunnereaktion vuoksi. Peli oli vaikea alusta loppuun, ja Narvi huomasi mahdollisuutensa ja taisteli hienosti ensimmäisen erän voiton 19-25.

Toisessa erässä Tähden mollivoittoinen peli jatkui, mutta erän lopussa Tähti pusersi väkisin ohi ja erävoittoon 26-24. Kolmannen erän alkuun Tähti otti jälleen hyvällä syötöllä muutaman pisteen etumatkan, joka kesti ottelun loppuun asti. Tähden tytöt eivät suostuneet häviämään väsyneinäkään, vaan ottivat voiton 15-11 ja otteluvoiton 2-1. Näin ratkesi C-poolin voitto ja nousu B-pooliin, näin Tähti nousi Suomen kahdeksan parhaan joukkoon pelaamaan.

Joukkueessa hienon turnauksen pelasivat Inka Yläkangas, Emma Änäkkälä, Riikka Kuopio, Caroline Külaots, Mira Paltto, Helmi Parviainen ja Henna Metsälä. Huoltajan pestiä hoiti Charlotte Külaots. Valmentajana toimi Sami Yläkangas ja jojona Mika Mutkala.

Tähden C1-tytöt SM-sarjaan
Tasonmittausturnaus Virroilla 4.10.2015

Vilppulan Tähden C1-tyttöjen sarjakausi lähti erinomaisesti käyntiin neljällä voitolla tasonmittausturnauksessa Virroilla 4.10. Tasonmittausturnaukseen Tähden lisäksi osallistui kotijoukkue Virtain Veikot, Jalasjärven Jalas, Seinäjoki Lentis ja Kauhajoen Karhu.

Ennen turnausta kiinnitettiin huomiota valmistautumisen tärkeyteen, koska turnausten ensimmäinen peli on ollut joukkueelle aiemmin hankala. Tällä kertaa jo aamulla huomasi tytöistä, että tähän asiaan oli panostettu. Joukkue lähti ensimmäiseen peliin Virtoja vastaan päättäväisesti, ja ottelu sujui hienosti Tähden tyttöjen voittoon 2-0 (25-13, 25-16)

Toiseen otteluun  verkon toiselle puolelle asteli Kauhajoen Karhu. Tässäkin ottelussa Tähden tytöt olivat vastustajaa selvästi edellä ja veivät voiton 2-0 (25-14, 25-7).

Kolmas peli oli ruokatauon jälkeen Jalasjärven Jalasta vastaan. Joukkueen peli on usein takkuillut pitkien taukojen jälkeen, mutta ei tänään. Tytöt lähtivät loistavalla asenteella tähänkin otteluun alusta asti, tosin ottelun loppupuolella keskittyminen hieman herpaantui, kun alettiin pitämään liian aikaisin peliä selvänä, mutta hienosti joukkue korjasi asenteen ja voitto Tähdelle 2-0 (25-11, 25-18)

Neljäs ja viimeinen peli oli Seinäjoen Lentistä vastaan. Seinäjoki oli ennalta heikoin vastus ja tytöt tiesivät voiton tuovan paikan SM-sarjaan. Tilanne oli henkisesti haastava, ja ottelun alussa tuli helppoja virheitä yliyrittämisen johdosta, mutta joukkue rauhoitti pelinsä ja sen jälkeen ei ollut voittajasta epäselvyyttä.

Tähti voitti ottelun selvästi 2-0 (25-9, 25-9). Voitto varmisti turnauksen voiton ja paikan pelaamaan SM-sarjan C-pooliin. Ensimmäinen tavoite on saavutettu, seuraava tavoite on nousta pelaamaan Suomen 8 parhaan joukkoon, eli nousu B-pooliin.

Työnteko näkyy joukkueessa jossa Virroilla pelasivat Inka Yläkangas, Emma Änäkkälä, Caroline Külaots, Helmi Parviainen, Roosa Pahkamaa, Riikka Kuopio ja Henna Metsälä. Sivussa loukkaantumisten vuoksi olivat Venla Vesala, Mira Paltto ja Charlotte Külaots. Valmentajana toimii Sami Yläkangas ja joukkueenjohtajana Mika Mutkala.

C1- ja B-tytöt voittoon Tähti-turnauksessa

C-tyttöjen turnaus pelattiin lauantaina 26.9. Mäntän koulukeskuksessa. C1-tyttöjen turnaus sujui loistavasti, ja voitto oli hieno palkinto kesällä tehdystä työstä. Joukkue pelasi kokonaisuudessaan hyvän turnauksen, vaikka otteluohjelma oli taukoineen henkisesti haastava. Parista notkahduksesta noustiin upeasti, mikä osoitti sen, että tytöt ovat kasvaneet henkisesti paljon ja se lupaa hyvää kautta ajatellen.

Joukkueessa pelasivat Inka Yläkangas, Roosa Pahkamaa, Caroline Külaots, Riikka Kuopio, Helmi Parviainen, Henna Metsälä ja Emma Änäkkälä. Loukkaantuneina sivussa kannustivat Venla Vesala, Mira Paltto ja Charlotte Külaots. Tyttöjen valmennuksesta vastaa Sami Yläkangas.

Tähden D1-tytöt sijoittuivat turnauksessa kuudenneksi ja C2-tytöt seitsemänneksi. Kaikkiaan pitkässä turnauksessa pelasi 12 joukkuetta.

B-tyttöjen mestaruus ratkaistiin sunnuntaina yhdellä kolmen voittoerän finaalipelillä. Tilanne oli uusi tytöille, koska tällä pelitavalla pelaavat vain aikuiset. Vastaan asettui kova Ylöjärven Ryhti. Ensimmäisessä erässä lunta tuli tupaan urakalla. Tähden joukkue pelkäsi vastustajaa, eikä oma peli käynnistynyt olleenkaan.

Vähitellen tyttöjen itseluottamus nousi onnistumisten myötä ja huomattiin, että kova vastustaja pystyttiin haastamaan. Pelistä muodostui lopulta huikea näytelmä. Tähden tytöt näyttivät taas henkisen kasvun merkityksen, ja voitto heltisi lopulta viidennessä erässä jatkopisteillä 16-14. Koko ottelu siis Tähdelle 3-2.

Joukkueessa pelasivat Inka Yläkangas, Emilia Valaranta, Minja Koponen, Emma Änäkkälä, Roosa Pahkamaa, Riikka Kuopio, Helmi Parviainen ja liberona Henna Metsälä. Tätäkin joukkoa valmentaa Sami Yläkangas.