Otteluraportit

Tähti Lounais-Suomen hopealle

SM-finaalin jonkinlaisena esiturnauksena Tähti järjesti lauantaina Mäntässä A-poikien Lounais-Suomen AM-finaalin, josta lopputuloksena jäi isännille käteen hopeiset mitalit. Mestaruuden vei Salon Viesti, ja Akaa-Volley kuittasi pronssia.

Vaikka pelit sinänsä olivatkin hienoa lentopalloviihdettä, oli hopeassa hiukan normaalia kirpeämpi maku.

Avauksessa Tähti voitti Akaa-Volleyn 3–1 (22–25, 25–14, 25–19, 25–23). Kun Viesti voitti Akaan, oli salolaisten ja Tähden taistelu lopulta turnauksen finaali. Vilppulalaisittain lopputuloksena oli tappio 2–3 (28–30, 25–21, 25–20, 23–25, 13–15). Avauserässä Tähti hukkasi kuusi eräpalloa, neljännessä sakki suli 9–0 ja 17–10 johdosta erätappioon, ja viidennessä erässäkin johto oli jo 11–9. Rohkealla vaihtoruletilla Viesti lopulta käänsi ottelun nimiinsä.

Tähden paidassa Lounais-Suomen aluemestaruushopeaa voittivat Sami Valaranta, Mikke Tolvanen, Petro Ahvenjärvi, Miska Saarinen, Niko Jokela, Daniel Heinonen, Viljami Pulli, Santeri Salonen, Arttu Salmijärvi ja Kalle Hietavala. Valmentajana totutusti Rauli Salmijärvi.

Tähden A-pojat SM-finaaleihin

Lounaissuomalaista lentopalloherkkua oli tarjolla Vilppulan Tähden miehistölle menneenä viikonloppuna 4.–5.3. Lauantaina ryhmä kävi kuittaamassa semifinaalien kakkostilan Raisiossa ja sunnuntaina Parkkivuoressa Turun Toverit kävi pudottamassa Tähden nousukarsinnoista erin 0–3 (22–25, 22–25, 21–25).

Viikko oli tuonut jo iloisia uutisia, kun Lentopalloliitto oli tehnyt päätöksensä, jonka mukaan A-poikien kahdeksan joukkueen SM-lopputurnaus pelataan 1.–2.4. Tähden järjestämänä Mänttä-Vilppulassa.

Lauantaina Tähdellä oli tiedossa jo se, että tulevana isäntänä ryhmä pääsee lopputurnaukseen. Välieräsijoitus vaikutti lähinnä siihen, millainen lohko vilppulalaisille tulee lopputurnaukseen. Toki lopputuloksena ollut toinen sija olisi tiennyt sitä, että Tähti olisi lunastanut paikkansa finaaleihin myös urheilullisella menestyksellään.

Avausottelussa isäntäjoukkue Raision Loimu kuittasi voiton 2–0 (25–21, 25–22). Toisessa pelissä savonlinnalainen East Volley taittui Tähden käsittelyssä suoraan 2–0 (25–19, 33–31). Päätösottelussa Tähti kukisti Pielaveden Sammon 2–1 (25–22, 21–25, 15–11). Välieräturnauksen voitti Raision Loimu. Tähden joukkueessa pelasivat Mikke Tolvanen, Voitto Köykkä, Arttu Salmijärvi, Viljami Pulli, Petro Ahvenjärvi, Santeri Salonen, Daniel Heinonen, Miska Saarinen, Jussi Lepistö, Niko Jokela ja Kalle Hietavala.

Sunnuntaille ryhmästä jäivät sivuun Lepistö, Tolvanen ja Jokela. Mukaan tuli Sami Valaranta.

Varmasti yleisöön menneessä ottelussa Tähti ei ihan parastaan kuitenkaan irti saanut. Avausosan voittanut Turun Toverit näytti rutiinin merkityksen. Vaikka Tähti ahdistelikin, eteni peli käytännössä koko ajan samaa latua. TuTo johti koko ajan muutamalla pisteellä. Aina kun Parkkivuoren kasvatit pääsivät iholle, tarjoili taitava passari Jani Puputti palloa Kimmo Kutinlahdelle, joka puolestaan oli täysin pitelemätön pelimies.

Toki pelissä oli tähteläisittäin paljon hyvääkin, mutta tuskinpa kukaan joukkueesta oli tyytyväinen suoraan 0–3-tappioon kotiareenalla. TuToa vastaan tuli nähtyä se, kuinka yhdessäkään pallossa ei ole varaa uinahtaa hetkeksikään. Eikä oikeastaan yhdessäkään suorituksessa. Tätä tasoa ei Tähti kyennyt pitämään koko peliä yllä. Vielä.

Tulevana viikonloppuna Tähti järjestää Lounais-Suomen aluemestaruusfinaalit Mäntän liikuntasalilla, johon klo 11 alkavaan turnaukseen vieraaksi tulevat Akaan A-Volley ja Salon Viesti.

Tähden A-pojat sankareita napapiirillä

Hienot kolme voittoa nappasivat Vilppulan Tähden A-pojat kotiintuomisiksi ikäluokan SM-sarjan C-poolin turnauksesta. Liioittelematta voidaan sanoa ryhmän intoutuneen kauden tähän saakka parhaaseen esitykseensä.

Menomatkalla päävalmentaja Rauli Salmijärvellä oli paljon miettimistä, sillä monien yhteensattumien summana matkaan saatiin vain seitsemän pelaajaa. Mutta kuten niin usein ennenkin, niin myös nytkin pitkä matka ja tiivis ryhmä hitsasivat joukkueen täyteen taisteluvalmiuteen.

Avausottelussa isäntäjoukkue Napapiirin PalloKettuja vastaan ensimmäinen erä oli huikeaa taistelua jokaisesta pisteestä. Lopussa Tähti oli kuitenkin kovempi ja vei erän 31–29. Toisessa erässä NaPa tuli jälleen "maaliviivan" lähellä hengittämäään niskaan, mutta jälleen vilppulalaisten ote piti ja otteluvoitto varmistettiin numeroin 25–22.

Päivän toisessa kamppailussa Akaa-Volleyta vastaan Tähti oli parempi suoraan 2–0 (25–21, 25–10). Numerot kertovat tästä ottelusta kaiken tarpeellisen.

Päivän päätteeksi vastaan asteli myös puhtaalla pelillä siihen asti purjehtinut Raision Loimu. Tähdellä oli kuitenkin henki päällä, ja ottelun lopuksi tuuletettiin voittoa 2–0 (25–18, 25–12).

Vaikka numeroista voikin päätellä Tähden hallinneen turnausta kovalla kädellä, oli totuus kuitenkin toisenlainen. Jokaisesta pallosta ja jokaisesta pisteestä oli väännettävä loppuun saakka, eivätkä vastustajat "vapaalippuja" menestykseen jaelleet.

Tämänkertaisessa Napapiirin Sankareissa pääosaa näyttelivät Niko Jokela, Mikke Tolvanen, Miska Saarinen, Daniel Heinonen, Jussi Lepistö, Viljami Pulli ja Arttu Salmijärvi.

A-poikien osalta SM-sarja on nyt pelattu, ja seuraavaksi pelataan välierät maaliskuussa. Sieltä kaksi parasta joukkuetta tulee lunastamaan paikkansa huhtikuiseen SM-lopputurnaukseen.

Ensi viikonloppuna vilppulalaiset ovat liikenteessä kahden 2-sarjaottelun merkeissä. Lauantaina vieraillaan Alahärmässä taitavan Kisan vieraana. Sunnuntaina kello 16 alkavaan otteluun vieraaksi saapuu lohkon suurimpiin ennakkosuosikkeihin lukeutuva ylivieskalainen VieskaWolley. Odotettavissa on todella mielenkiintoinen viikonloppu, sillä voitoilla Tähti pysyisi hyvin kilvassa 1-sarjakarsintapaikasta. 

 

 

Tähdelle kovaa kyytiä A-pojissa

Vilppulan Tähden sakit olivat kahdella joukkueella mukana A-poikien SM-sarjan turnauksissa lauantaina 18.12. Sekä 1-joukkue että nuorempien joukkue jäivät ilman voittoja.

Akaassa Tähden B-pojat lähtivät haastajina D-poolin turnaukseen. Aamu ei lähtenyt ruusuisesti, sillä Akaa-Volley vei ensin vilppulalaisia 0–2 (21–25, 15–25). Sama tahti jatkui Nurmon Jymyn 98- joukkuetta vastaan, loppunumerot 0–2 (23–25, 19–25). Päivän päätösottelussa Tähti kiusasi Alahärmän Kisaa tiukasti, ja vaikka takkiin tulikin 0–2, kertovat eränumerot (23–25, 25–27) ottelun tasaisuudesta.

B-poolissa pelannut Tähden 1-joukkue oli varmistanut jo välieräpaikkansa. Liekö tämä tilanne jo täyttänyt tähteläiset vatsat, sillä parhaimpaansa ryhmä ei syttynyt oikein missään kohdin. Tuloksena oli neljäs tila, ja seuraavalla kierroksella tammikuussa on edessä matka Rovaniemelle.

Tässä turnauksessa Tähdellä oli kaikki mahdollisuudet voittoihinkin kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Sastamalan VaLePan kansssa avauserä meni jatkopalloille, lopputulos isännille 0–2 (24–26, 16–25). Kuluvan kauden ehkäpä suurin mestariehdokas, Nurmon Jymy 97, kaatoi Tähden 0–2 (21–25, 21–25). Kolmanteen otteluun Tähti sai jo kohtuullisen hyvänkin erän, mutta sekään ei riittänyt, vaan voitto Kauhavan Wisalle 0–2 (11–25, 22–25).

Tähden joukkueet lähtivät nyt hyvin ansaitulle joulutauolle lataamaan akkuja ja hakemaan vauhtia kevään koitoksiin.

Tähdelle välieräpaikka ja voitto

Hyvä maku jäi Vilppulan Tähdelle menneestä viikonlopusta suuhun, kun joukkue ensin varmisti lauantaina paikkansa A-poikien SM-välieriin säilyttämällä paikkansa B-poolissa ja sitten sunnuntaina ryhmä kukisti 2-sarjan ottelussa kotikentällään Alahärmän Kisan 3–1 (18–25, 25–14, 25–19, 25–19).

Lauantaiaamu oli tähteläisittiäin kysymysmerkkien sävyttämä, sillä useammalla pelaajalla oli erilaisia vaivoja. B-poolin joukkueet ovat siis Suomessa rankingissa sijoilla 5–8, joten todella kovassa seurassa Vilppulan pelurit olivat. Aamu lähti vähän tahnaisesti käyntiin ja isäntäjoukkue Oulunsalon Vasama kuittasi voiton ilman selityksiä 0–2 (19–25, 24–26).

Toisessa ottelussa vastaan asettui tuttu kuopiolainen PuijoVolley. Kummallakin sakilla oli tappio alla. Tähti oli kuitenkin päättäväinen ja vei ottelun 2–0 (25–17, 25–19). Tulos oli sikäli mielenkiintoinen, että liiton sivuille PuijoVolleyn pinnamääräksi oli laitettu erien kesto. Kentällä kuitenkin oikeat loppunumerot olivat nuo edellä mainitut. – Onneksi eivät kestäneet pitempään. Olisi pian hävitty, naureskeltiin Tähden leirissä.

Kolmannessa kapinassa Savonlinnan EastVolleyta vastaan panoksena oli paikka Suomen neljän parhaan joukkoon, eli A-pooliin. Tasainen taistelu kääntyi kalkkiviivoilla Itä-Suomeen 1–2 (21–25, 25–23, 11–15). Tulos siis tiesi sitä, että Tähti pelaa joulukuussa B-poolissa Kauhavan Wisan, Vammalan Lentopallon ja Nurmon Jymy 97-joukkueen kanssa. Samalla siis varmistui jo tässä vaiheessa kautta se, että Tähti pääsee maaliskuussa yrittämään SM-välierissä paikkaa lopputurnaukseen.

Pitkä bussimatka näytti hyydyttäneen Parkkivuoren kasvatit, sillä sunnuntain ottelun alku ei todellakaan hyvää luvannut. Kaikki mahdolliset virheet Tähti onnistui tekemään, ja iloisella ilmeellä taistellut Alahärmän Kisa kuittasi avauserän selvin numeroin 18–25. Toista erää Kisa johti 7–10, kunnes Tähden diesel hörähti käyntiin. Loppuerä tuli kotiin murskaavasti 18–4 ja samalla erävoitto 25–14.

Kolmannessa erässä alkoi taas näyttää pahalta kotiyleisön silmin. Alahärmän Kisa eteni jo 16–19 johtonumeroihin ja oli vahvasti kiinni yhdessä sarjapisteessä. Tässä kohdin Tähden joukkue kääri hihat ja ryhtyi töihin, viimeiset yhdeksän pinnaa tulivat putkeen kotijoukkueelle ja erä 25–19.

Neljänteen erään lienee Tähdellä ollut jo vähän henkistä yliotettakin. Vilppulalaiset veivät erää koko ajan ja ero vaihteli käytännössä kahden, viiden pisteen välillä. Kävipä Kisa puolivälissä jo kurkkaamassa johtopaikallakin. Lopussa Tähti oli taas päättäväinen: erä 25–19 ja lopputulos riemastuttavasti 3–1.

– Vaikeuksien kautta voittoon, kiteytti Rauli Salmijärvi sunnuntain lopputuloksen ja oli samalla tyytyväinen koko viikonlopun saldoon.

Sunnuntaina Tähti-paitaa kantoivat Petro Ahvenjärvi, Daniel Heinonen, Viljami Pulli, Miska Saarinen, Kalle Hietavala, Sami Valaranta, Arttu Salmijärvi ja Niko Jokela. Lauantaina A-poikien mukana olivat lisäksi Mikke Tolvanen ja Jussi Lepistö, Valaranta oli tuolloin puolestaan nuoremman ryhmän mukana.

Tämä ottelu oli Tähdelle avaus hurjaan kotiotteluputkeen, sillä kahdessa viikossa Parkkivuoreen saapuu peräti neljä joukkuetta.

Tulevana sunnuntaina on edessä syksyn ehdoton huippuottelu, kun vieraaksi saapuu koko kaudella vain yhden 3–2-tappion kokenut perinteikäs – ja menestynyt – Vaasan Kiisto. Ottelu alkaa poikkeuksellisesi jo klo 14, ja vastassa lienee yksi kovimmista ryhmistä, jota Parkkivuoressa on miesten otteluissa käynyt sitten 80-luvun huippuvuosien. Tiistaina puolestaan itsenäisyyspäivää juhlistetaan kotiottelulla Nurmon Jymyä vastaan totutusti klo 16.

Tähti jyräsi kolmeen voittoon

Komeat kolme voittoa nappasi Vilppulan Tähden A-pojat lauantaina Parkkivuoressa pelatussa SM-sarjan turnauksessa. Tulokset tiesivät sitä, että vilppulalaiset nousivat komeasti B-pooliin eli valtakunnan kahdeksan parhaan joukkoon. Samaan aikaan joukkueen pelaajista Mikke Tolvanen valittiin K-kaupan vuoden nuoreksi myyjäksi, joten aihetta vähän leveämpäänkin hymyyn oli.

Vaikka lopputulos olikin komea, ei turnaus ollut todellakaan mitään riemumarssia alusta loppuun. Heti avausottelussa vierasjoukkue Alahärmän Kisa rynni parhaimmillaan viiden pinnan johtoon ja pääsipä yrittämään ensimmäisen erän katkaisuakin. Tähti kuitenkin väänsi väkisin kalkkiviivoilla voittoon 28–26. Toisessa erässä Parkkivuoren kasvatit intoutuivat ehkä päivän parhaaseen esitykseensä, ja Kisa jäi suorastaan lähtötelineisiin. Eränumerot 25–13 ja lopputulos Tähdelle 2–0.

Toisessa ottelussa astui vastaan Sergei Ivanovin valmentama Pielaveden Sampo. Ottelu päättyi Tähdelle 2–1 (25–16, 21–25, 15–7), mutta sisälsi myös kaikki lentopallo-nimisen lajin kummallisuudet. Avauserä taittui Tähdelle selvänlaisesti.

Toistakin erää Tähti vei aina numeroihin 10–4, ja se kuuluisa hyvä olo taisi hiipiä pelureiden puseroon. Seuraavaksi näet Sampo vei pätkän 0-12 ja siirtyi johtoon 10–16. Tähti alkoi kuitenkin kuroa eroa kiinni piste pisteeltä, ja tasoissa oltiinkin jo numeroissa 20–20. "Loppukirissä" upeaa puolustuspeliä esittänyt Sampo kuittasi erävoiton itselleen 21–25.

Kolmatta erää mentiin tasatahtiin aina 6–6 numeroihin saakka, mutta siitä eteenpäin Tähti hallitsi erää rautaisella kädellä ja "paisti kypsyi" lopulta 15-7. Valmentaja Rauli Salmijärvi oli hyvinkin tyytyväinen pelin tasoon.

– A-poikien SM-sarjassa ollaan jo tasolla, jossa ei kukaan anna mitään ilmaiseksi. Toisen erän loppu ja kolmas erä olivat todella kovaa peliä.

Tämä voitto tiesi myös sitä, että kuopiolainen PuijoWolley ja Tähti olivat varmistaneet nousunsa B-pooliin. Niinpä joukkueiden keskinäisessä ottelussa panoksena oli lähinnä turnausvoitosta saatava kunnia. Salmijärvi kierrätti pelaajarotaatiotaan rohkeasti. Lopputuloksena voitto Vilppulaan 2–1 (20–25, 25–19, 15–13). Numerot kertovat oikeastaan kaiken. Ensimmäistä erää hallitsi Puijo selvänlaisesti ja toista Tähti. Kolmatta erää mentiin käytännössä ihan kalkkiviivoille asti pinnan parin erolla, kunnes lopussa isännät nykäisivät "haulit himaan" lukemin 15–13.

Lauantaina Tähden paitaa kantoivat Petro Ahvenjärvi, Daniel Heinonen, Viljami Pulli, Jussi Lepistö, Miska Saarinen, Kalle Hietavala, Arttu Salmijärvi, Santeri Salonen ja Niko Jokela.

Tulevana viikonloppuna Tähdellä on 2-sarjassa erittäin tärkeä tuplakierros. Lauantaina ryhmä matkustaa yhteen johtavaan suomalaiseen lentopallohautomoon Nurmon Jymyn vieraaksi. Sunnuntaina puolestaan Parkkivuoreen kello 16 alkavaan otteluun saapuu vieraaksi sarjaa johtava Kauhavan Wisa. Sarja-avauksessa kauhavalaiset kuittasivat voiton, joten kotikentälle Tähti ei varmasti lisämotivaatiota tarvitse.

Tähdelle komea vierasvoitto ja SM-sarjapaikka

Komean vierasvoiton 0-3 (22-25, 20-25, 22-25) nappasi Vilppulan Tähden edustusjoukkue sunnuntaina Alahärmästä. Lauantaina Tähti osallistui kahdella joukkueella A-poikien tasonmittaukseen, josta seurauksena A-pojat jatkavat SM-sarjan C-pooliin ja B-pojat D-pooliin.

Tampereella pelatussa A-poikien turnauksessa omalla B-poikaryhmällään esiintyneet Parkkivuoren kasvatit pelasivat pirteästi. Pasi Valarannan valmentamassa miehistössä pelasivat Sami Valaranta, Oskari Marjakoski, Teemu Kaitakari, Olli Kolhinen, Arttu Varhe, Juho Yläjärvi ja Oskari Lehtonen.

Vaikka tulokset kääntyivät tappioihin, oli päivässä ehdottoman paljon hyvää. Ennen kaikkea ryhmän peli-ilme ja ennakkoluuloton taistelu olivat sitä luokkaa, että kun sama rentous kyetään säilyttämään B-pojissa, on edessä paljon ilon hetkiä. Rantaperkiön Isku kaatoi Tähti/B:n 0-2 (19-25, 21-25) ja Vammalan Lentopallo kuittasi ottelun myös 0-2 (15-25, 10-25).

Seuran jäsentenvälisessä vanhempien joukkue oli parempi 2-0 (25-12, 25-16). Rauli Salmijärvellä oli ryhmässä mukana Jussi Lepistö, Niko Jokela, Santeri Salonen, Mikke Tolvanen, Arttu Salmijärvi, Kalle Hietavala, Miska Saarinen, Viljami Pulli, Daniel Heinonen ja Petro Ahvenjärvi.

Keskinäisen ottelun voitolla Tähden A-pojat olivat varmistaneet paikkansa ikäluokan SM-sarjaan. Vastustajat olivat erinomaisia tasonmittareita, sillä Isku ja VaLePa pelaavat lähes samoilla miehistöillä 1-sarjassa, Isku jopa sarjajohtajana. Ottelu rakasta kilpakumppania, VaLePaa, vastaan oli tasaista vääntöä, ja lopulta voitto Sastamalaan 1-2 (22-25, 25-17, 10-15). Isku puolestaan oli vahvassa vedossa ja vei ottelun nimiinsä 0-2 (12-25, 20-25).

 Sunnuntaina olikin sitten edessä viikonlopun iso haaste. Alahärmän Kisa on pohjanmaalaisen lentopalloperinteen yksi jatkaja. Tiedossa oli, että edessä on hyvin valmennettu joukkue, ja ottelupaikalla olisi tarjolla kaikki peliin kuuluvat elementit äänekkäästä kotiyleisöstä ja muutenkin hienosti rakennetusta ottelutapahtumasta alkaen.

Tähden joukkue oli muuten sama kuin edeltävänä päivänä A-pojissa, mutta nyt Sami Valaranta oli tullut mukaan. Pelin päätyttyä päävalmentaja Salmijärvi hyrisi tyytyväisyyttä.

- 3-0-voittoon olen hyvinkin tyytyväinen. Helpolla täältä ei kukaan pisteitä saa, vaan ihan viimeiseen palloon asti piti voitosta vääntää.

Peli oli jatkuvaa veitsenterällä menoa, sillä vaikka Tähti vei oli Kisa koko ajan tiukasti iholla. Kysymysmerkkejä oli lähinnä siinä, että käytännössä joka erässä oma virhesuma oli kääntää peliä ”Häjyille”. Tähden nuorelle joukkueelle voitto merkitsi varmasti henkisellä puolella paljon, sillä suoria 3-0-voittoja ei tämä sakki ole aiemmin pystynyt näissä miesten peleissä ottamaan kertaakaan vieraskentiltä, eikä kertaakaan 2-sarjassa.

Syyslomaviikkonsa Tähti päättää kovalla vierasottelulla perinteikästä Vaasan Kiistoa vastaan. A-pojissa Tähti isännöi 5.11. kahta kotiturnausta, kun A-pojat pelaavat C-poolissa ja B-pojat D-poolissa.