Otteluraportit

Tähden B-pojat lunastivat SM-sarjapaikan

Vuonna 2001 ja sen jälkeen syntyneiden valtakunnallinen lentopallokausi starttasi syyskuun viimeisenä päivänä. Vilppulan Tähden B-poikajoukkue oli sijoitettu Saarijärvellä pelattavaan tasonmittausturnaukseen, jossa vastaan astelivat ottelujärjestyksessä Virtain Veikot, Nurmon Jymy sekä kotijoukkue Järvi-Suomen Pallo.

Ensimmäisessä ottelussa tutut virtolaiset kammettiin kumoon kolmieräisessä taistossa eräpistein 19-25, 25-14 ja 15-7. Toisessa ottelussa ennakkosuosikki Nurmon Jymyn pitkä joukkue syötti ja hyökkäsi Tähden sammuksiin ensimmäisessä erässä selkein 25-12 lukemin. Toinen erä oli jo tiukempi taistelu, jossa myös Tähdellä oli hetkensä. ”Nurmoolaaset” olivat kuitenkin sen verran terävämpiä otteissaan, että heille ansaittu erä- ja otteluvoitto Tähden saadessa kasaan 21 pistettä.

Kolmannessa ottelussa Tähti esitti kauden alku huomioiden jo yllättävän valmista peliä. Kotijoukkue JSP oli alusta loppuun asti ottavana osapuolena vähillä virheillä jyränneen ”punakoneen” käsittelyssä. Erälukemat 25-14 ja 25-10 kertovat pelin eri osa-alueiden toimineen valmentajien toivomalla tavalla.

Jos ottelut ratkaistaisiin pelkällä valmentajien kokemuksella, Tähti olisi todennäköisesti ikäluokan ylivoimainen valtias. Penkiltä ohjeita jakaneilla Rauli Salmijärvellä ja Reijo Poikosella lienee yhteenlaskettuja valmennusvuosia kohta ensimmäinen sata täynnä. Pelit ratkotaan kuitenkin edelleen kentällä ja siihenkin Tähdellä on tarjolla mielenkiintoinen kymmenen urhon ryhmä. Flunssan kaadettua Tuomas Kopareen olivat paikalla terveinä tai toipilaina Pyry Puronaho, Arttu Varhe, Oskari Lehtonen, Juho Yläjärvi, Antti Periviita, Eetu Ahonen, Ville Mäenpää sekä Olli ja Aapo Kolhinen. Ensimmäisessä virallisessa turnauksessaan Tähden pelipaitaa kantanut Eetu Ahonen ansaitsee erityismaininnan. Keskipelaajana häärinyt nuori mies teki päivän aikana nipun pisteitä ja ainoastaan yhden vastustajan pisteeseen johtaneen virheen. Melkoinen sisääntulo Eetulta!

SM-sarja käynnistyy Tähden osalta neljän viikon kuluttua todennäköisesti pitkällä Rovaniemen retkellä.

B-pojat hakivat Lempäälästä tuntumaa A:n sarjaan

Vilppulan Tähden A- ja B-pojat aloittivat A:n sarjan lauantaina Lempäälässä.

Tähden B-poikien joukkue oli pelaamassa ryhmällä Aapo Kolhinen, Olli Kolhinen, Eetu Ahonen, Arttu Varhe, Antti Periviita, Juho Yläjärvi, Ville Mäenpää, Tuomas Kopare, Oskari Lehtonen ja 17-vuotiaiden maajoukkueen paidassa Pohjois-Euroopan pronssia voittanut Pyry Puronaho.

Avausturnauksessa Tähden A-pojat kaatoi ensin B-pojat 2–0. Tähti hävisi myös VaLePalle suoraan 0–2. Sen sijaan Lempäälän Jyryn A-poikia Tähti/B ahdisteli tosimielellä. Kahden erän jälkeen taululla olivat numerot 1–1 ja viimeinen erä kääntyi lopulta lempääläläisille 14–16.

Näiden tulosten seurauksena Tähden B-pojat jatkavat A-ikäisten D-poolissa.

Tähden A-pojat ottivat siis ensimmäiseksi 2–0-voiton B-pojista. Toisessa ottelussa Vammalan Lentopallo oli parempi 0–2. Viimeisessä ottelussa Tähti paukutti komean voiton Lempäälän Jyrystä suoraan 2–0. Tulokset tarkoittivat sitä, että seuraavalla kierroksella Tähti pelaa B-poolissa, eli valtakunnan kahdeksan parhaan joukossa eli sijoilla 5–8.

Vanhemmassa joukkueessa pelasivat Mikke Tolvanen, Jussi Lepistö, Kalle Hietavala, Arttu Salmijärvi, Teemu Kaitakari, Oskari Marjakoski, Lassi Mäntynen, Sami Valaranta ja Voitto Köykkä.

Tähden B-pojille Rovaniemen tuliaisina B-poolipaikka

Vilppulan Tähden 2001-2003 syntyneiden B-poikien joukkue aloitti SM-sarjan pelaamisen rovaniemeläisjoukkueen Napapiirin Pallokettujen vieraana.

Turnauksessa ensimmäisenä kohdattiin vielä kauempaa Rovaniemelle matkustanut tuttu kilpakumppani Maskun Kataja. Ensimmäisessä erässä Tähden pojilla oli käynnistysvaikeuksia, vaikka turnauspaikalle oli tultu jo edellisenä iltana ja takana oli hyvin nukuttu yö. Alussa tehtiin paljon omia virheitä ja pelattiin altavastaajana. Kun toiseen erään saatiin oma peli kasattua sille tasolle mitä osataan, taipui Kataja melko selkeästi 2-1 lukemin.

Heti perään verkon toiselle puolelle asettui Puijo Volley Kuopiosta. Jo viime vuonna B-sarjassa menestynyt joukkue oli saanut pari kovaa vahvistusta Korialta ja oli etukäteen hienoisen ennakkosuosikin asemassa. Peli käynnistyi Puijon heilutellessa tahtipuikkoa, mutta erän puolessa välissä valta vaihtui ja Tähti vei ensimmäisen erän 25-21.

Toinen erä käynnistyi samalla tavalla kuopiolaisten tahtiin ja jatkokin näytti ensimmäisen erän toistolta, kun Tähti kampesi johtoasemaan erän lopun lähestyessä. Muutama harmittava virhe erän lopussa maksoi Tähdelle toisen erän ja koko pelin voiton, vaikka jo pari kertaa päästiin pelaamaan ottelupalloakin. Kolmanteen erään ei Tähdellä ollut enää eväitä nousta erän alussa syntyneestä tappioasemasta ja Puijo voitti pelin.

Pitkän turnauspäivän viimeisessä pelissä Tähden pojat kohtasivat rovaniemeläisisännät. Joukkueiden pelipanoksena oli paremman joukkueen pääsy pelaamaan ylemmälle poolitasolle eli SM-sijoille 5-8. Peli oli jo hieman väsyneiden joukkueiden taistelua verkon molemmin puolin. Tässä ottelussa Tähti jaksoi vääntää voiton kahdessa erässä, vaikka isännät pistivät tiukasti vastaan ja molemmat erät päättyivät niukimpaan mahdolliseen piste-eroon (26-24, 25-23).

Hyvällä asenteella pelanneessa ja parikymmentä tuntia tien päällä viettäneessä joukkueessa olivat mukana Oskari Lehtonen, Juho Yläjärvi, Tuomas Kopare, Antti Periviita, Ville Mäenpää, Eetu Ahonen, Arttu Varhe, Pyry Puronaho, Olli ja Aapo Kolhinen sekä kokeneet valmentajat Rauli ja Reijo.

Jani kuskasi joukkuetta turvallisesti läpi syyspimeän ja mehu”poikana” toimi Riikka. Kolmen viikon päästä B-pojat pelaavat oman sarjaturnauksensa kotisalissa Vilppulassa. Sitä ennen sama joukkue käy pelaamassa A-poikien sarjaa kahden viikon päästä - kuinka ollakaan - Rovaniemellä.

Tähden B-pojat jatkavat kahdeksan parhaan joukossa SM-sarjassa

Vilppulan Tähden B-poikien joukkue pelasi lauantaina 18.11. sarjansa B-poolia Parkkivuoren tutussa kotihallissa. Paikalla oli päivän aikana mukavasti katsojia, ja kotisalin katsomon kannustus oli jälleen kerran totutun tähtimäistä.

Pojat olivat ison haasteen edessä, sillä turnauksen kaksi parasta joukkuetta siirtyvät seuraavalla kierroksella taistelemaan sijoilla 1-4. B-poikien joukkue pelasi tällä kertaa ilman päävalmentaja Rauli Salmijärveä kakkosvalmentaja Reijo Poikosen johdolla.

Päivän ensimmäisessä pelissä vastaan tuli erinomaisen kenttäpelin omaava VaLePa Sastamalasta. Aamun ensimmäinen peli on nuorille miehille haastava, ja tällä kertaa ensimmäisessä erässä isäntäjoukkue Tähti oli paremmin hereillä. Se veikin erän lähes näytöstyyliin 25-16.

Toinen erä oli isännille takkuisampi VaLePan nostaessa Tähden rajun tykityksen lähes takuuvarmasti ylös. Tähden sinnikäs peruspeli kuitenkin palkittiin ja Tähti kuittasi tiukan erän numeroin 25-22 vieden näin koko pelin 2-0.

Tähden toinen ottelu oli ennakkoon arvioitu taisteluksi turnauksen toisesta A-pooliin johtavasta sijasta. Puijo Wolley Kuopiosta on pelaajamateriaaliltaan ulottuva joukkue, mutta pitkien poikien kenttäpeli on heidän heikkoutensa. Tähden pojat eivät ihan riittävästi haastaneet PuWo:n heikkoutta vaan pelasivat hieman ailahtelevaa peliä. Näin kalakukkokaupungin pojat veivät erät niukasti 25-22 ja 25-21 ja koko pelin 2-0.

Tähden kolmas peli pelattiin pitkän turnauspäivän viimeisenä, ja vastaan asettui maajoukkuemiehiä vilisevä Kauhavan Wisa. Pelissä panoksena oli edelleen paikka A-poolissa, sillä välipeleissä PuWo voitti VaLepan 2-1. Tämä tulos takasi Vilppulan pojille säilymisen B-poolissa, mutta KaWi:n kaato mahdollistaisi vielä siirtymisen A-pooliin.

Ensimmäisessä erässä Tähti taistelikin mallikkaasti, ja parin vuoden takainen SM-hopeamitalijoukkue oli helisemässä Tähden tykityksessä, jota johti kapteeni Olli Kolhinen pikkuveli Aapon ja Pyry Puronahon säestäessä. KaWi:n rutiini ja erityisesti kovassa iskussa ollut hakkuri Eemi Pöllänen käänsivät erän loppuvaiheessa Kauhavalle 20-25.

Toisessa erässä Tähden poikien usko loppui jo parin ensimmäisen pallon aikana, eikä edes Tähden kokenut valmentaja Reijo Poikolainen saanut poikiin pumpattua uskoa pelin kääntämisestä. Toinen erä KaWi:lle 18–25 ja koko peli siis 0–2 Kauhavalle.

Vilppulan Tähden B-pojat jatkavat pelejään edelleen B-poolissa eli SM-sarjan sijoilla 5-8. Parkkivuoren turnaus osoitti, että hyvällä tiellä ollaan, ja sarjan edetessä ollaan valmiita haastamaan mikä tahansa joukkue. ”Ajoittain hyvää peliä, mutta välillä tuli liikaa omia virheitä”, totesi joukkueen passari Arttu Varhe, ”onneksi katsomossa oli hyvä kannustus.”

Joukkueessa pelasivat Eetu Ahonen, Tuomas Kopare, Aapo ja Olli Kolhinen, Oskari Lehtonen, Ville Mäenpää, Antti Periviita, Pyry Puronaho, Arttu Varhe ja Juho Yläjärvi.

Tähden B-pojat A-pooliin

Itsenäisyyspäivä, Suomi 100 vuotta. Päivän jo hämärtyessä joukko vanhempia virittelee Kolhon salille lentopalloverkkoa. On B-poikien leiripäivä. Ennen varsinaisen treenin alkua on valmentajavelho Rauli Salmijärvi päättänyt virittää pojat oikealle taajuudelle.

Ensimmäinen harjoitus aloitetaan Evakon laululla ja toinen Veteraanin iltahuudolla. Kymmenen Tähden B-poikaa ja yksi vanha tuttu Loimaalta, joka on jäänyt ilman omanikäisten joukkuetta, ovat valmiina.

Viisi tuntia ja monta hikipisaraa myöhemmin Mäntän salilla lopettelee - Linnan juhlien kättelyiden kanssa samoihin aikoihin - tyytyväinen valmentaja ja Tähden 11 pojan joukkue. Leiripäivä oli hyvä, ja Loimaan tuttu eli Peter Vuorinen liittyi joukkueeseen. Pohjat ennakkoon hyvin tasaiseksi ennakoidulle viikonlopun Nurmon B-poolin turnaukselle on luotu.

Itse turnaus Nurmossa aloitettiin poikien itsensä nimeämällä Derbyllä eli vastaan asettui isäntäjoukkue Nurmo Jymy, jonka kanssa tämän kauden pelit ovat päättyneet Nurmon eduksi. Nurmo jatkoi siitä mihin viimeksi lopetti ja kellisti Tähden pojat ensimmäisessä erässä tylysti lukemilla 20–25.

Toisessa erässä pojat pääsivät paremmin pohjalaisten kiemuroihin kiinni, ja muutama näyttävä torjunta heilutti nurmolaisten korkealta iskevää hyökkäystä. Tasainen erä kääntyi riemukkaasti Tähdelle 25–23. Myös kolmas erä oli tiukkaa vääntöä, mutta Tähti jaksoi jauhaa peruspeliä ja vei erän pisteillä 15–13 ja koko pelin upeasti 2–1. Peliä värittivät syöttövirheet, eikä pohjalainen tuomarikaan vetänyt kotiinpäin.

Toisessa pelissä vastaan tuli aina hankala Raision Loimu. Ensimmäinen erä oli sekavaa palloilua, jossa omaan hyökkäykseen pääseminen oli tuskaista. Loimu veikin erän hyvin selvästi lukemilla 18–25. Toinen erä alkoi samoissa merkeissä, mutta vähitellen Tähti karisti hyvänolon tunteen edeltävästä pelistä ja ryhtyi taistelemaan erän voitosta. Ikävä kyllä herätys tuli liian myöhään ja erä hävittiin niukasti 23–25 ja koko peli siis Loimulle selkeästi 2–0.

Turnaus tasaisuus takasi, että viimeisessäkin pelissä Kempelettä vastaan oli tiedossa, että mahdollisuudet kahden sakkiin ovat vielä olemassa. Kempele tuli ensimmäisessä erässä hirveällä tykityksellä maajoukkuejyrä Tuomas Hännisen ja todella korkealta iskevän Sampsa Lokan tulittaessa Tähden puolustusta Nurmohallin lattian saumoihin. Sitkeästi Tähti torjui ja puolusti sekä äityi myös taitaviin hyökkäyksiin lyöden korkean torjunnan käsistä ja ohi torjunnan. Mutta Kempele vei erän tylysti 22–25.

Toisessa erässä tilanne muuttui täysin. Tähti otti isännän otteet heti alusta ja tykitti erän itselleen selkeästi 25–17. Kolmannessa erässä voitosta pelasi käytännössä vain yksi joukkue eli Tähti. Kempeleen pelin sakkaus toisen erän puolivälissä ei oiennut myöskään kolmannessa. Tähti vei sen 15–7 ja koko pelin komeasti 2–1.

Turnauksen loppusijoitukset ratkaistiin käytännössä vasta päivän viime hetkillä ottelussa Nurmo - Loimu. Tätäkin ottelua tahkottiin kolmanteen erään, ja vasta jatkopalloilla Nurmo selätti Loimun 17–15. Loimun tappio nosti Tähden turnauksen kakkoseksi samoilla pisteillä voittajan, Kempeleen kanssa. Näin ollen Tähti matkaa tammikuussa Kempeleelle testaamaan tasoaan Suomen neljän parhaan B-poikajoukkueen turnauksessa.

Muutaman pojan mukaan turnaus meni vähän yläkanttiin, mutta osan mielestä turnaus oli ”ihan ok”. Tähden joukkuetta oli tälläkin kertaa kannustamassa isoääninen fanijoukko. Myös rumpu pysyi edelleen ehjänä, vaikka nurmolaiset ovat luvanneet sen jo muutaman kerran puhkoa.

Joukkueessa pelasivat Eetu Ahonen, Tuomas Kopare, Aapo ja Olli Kolhinen, Oskari Lehtonen, Ville Mäenpää, Antti Periviita, Pyry Puronaho, Arttu Varhe, Juho Yläjärvi ja Peter Vuorinen. Joukkueen valmennuksesta vastasivat päävalmentaja Rauli Salmijärvi ja Reijo Poikonen.

Tähden B-pojat lähellä Suomen kärkeä

Vilppulan Tähden B-poikien joukkue matkusti 20.1. Kempeleelle pelaaman oman sarjansa neljän parhaan turnausta eli niin sanottua A-poolia. Tällä kertaa flunssakausi verotti turnauksen kaikkia joukkueita, mutta Tähden pojat antoivat eniten tasoitusta, sillä joukkue matkusti pohjoiseen ilman kolmea pelaajaa. Näin ollen päävalmentaja Rauli Salmijärvellä ja apuvalmentaja Reijo Poikolaisella oli käytettävissä kahdeksan pojan pelaajarosteri. Kokoonpanosta puuttuivat Antti Periviita, Ville Mäenpää ja Peter Vuorinen.

Vaikka osa vastustajista oli myös vajaalla miehityksellä, oli joka joukkueella kuitenkin heittää peliin kovia pelaajia. Päivän ensimmäisen vastustajan, Kauhavan Wisan runko koostuu Kuortaneen lentopallovalmennuskeskuksessa opiskelevista ja harjoittelevista pojista. Kempeleen joukkue koostuu pohjoisen Suomen parhaimmistosta. Päivän viimeinen vastustaja Luomu Wolley Kiuruvedeltä sitä vastoin on kokoelma Itä-Suomen parhaista 2001–03-syntyneistä pojista.

Turnauksen pelit kulkivat aika lailla samalla kaavalla: jokaisessa kolmessa pelissä ensimmäinen erä meni Tähden pojilla ihmetellessä vastustajan kovaa tykitystä. Oman pelin käynnistäminen takkusi ja erään tehtiin roppakaupalla omia virheitä, joista vastustaja rankaisi väistämättä. Vasta ensimmäisellä erätauolla Tähden pojat heräsivät taisteluun, jossa pojat näyttivät parasta osaamistaan.

Passari Arttu Varhe pyöritti peliä mallikkaasti jakaen passia useaan paikkaan. Yleispelaajat Olli Kolhinen ja Pyry Puronaho johtivat Tähden hyökkäyspeliä ja erityisesti hyökkäyspeli kuutospaikalta oli vastustajille vaikeaa puolustettavaa. Kolhinen ja Puronaho kunnostautuivat myös torjunta- ja puolustuspelissä. Keskitorjujat Juho Yläjärvi sekä erityisesti Eetu Ahonen hyökkäsivät juonikkaasti keskeltä hämmentäen vastustajien pitkää torjuntakalustoa. Oskari Lehtonen debytoi liberona mallikkaasti nostaen vastustajien vaikeita syöttöjä. 03-ikäiset hakkurit Aapo Kolhinen ja Tuomas Kopare pitivät paikka paikoin vastustajiaan pilkkanaan juntaten iskuja vastustajan kenttään.

Peli sekä Kauhavan Wisaa että Kempelettä vastaan saatiin kammettua kolmanteen erään, mutta kolmannessa erässä vastustaja käänsi ottelun itselleen. Kauhavan taitavan peruspelin rutiini kantoi viimeisessä erässä voiton Kauhavalle 2–1 (erät 25–12, 21–25, 15–12). Saman teki myös Kempele, vaikka Tähti pisti tiukasti vastaan kolmannessa erässä. Eli peli Kempeleelle myös 2–1 (erät 23–25, 25–19, 12–15). Peli Itä-Suomen joukkuetta vastaan oli jo Tähden pojilta väsynyttä puurtamista, joten sen vei Luomu Wolley puhtaasti 2–0 (erät 25–12, 25–20).

Tähden pojat kykenivät hieman siipirikkoisenakin haastamaan Suomen kärkijoukkueet. ”Pelit osoittivat, että Suomen kärki ei ole kaukana. Pojat ovat menneet ison askeleen eteenpäin syksystä”, kiteytti valmentaja Salmijärvi pelin jälkeen. Kempeleen valmentaja Jani Hänninen totesi, että Tähden puolustus on hämmentävä, sillä pallo palaa aina peliin, vaikka kuinka palloa isketään korkealta ja kovaa.

Vaikka Tähden B-poikien peliesitys oli erittäin viihdyttävää juniorilentopalloilua, niin tällä kertaa A-pooli oli vielä hieman liian kova. Nolla pistettä turnauksessa passitti joukkueen B-pooliin eli seuraavassa turnauksessa Tähti taistelee myös A-poolista tipahtaneen Kempeleen sekä Nurmon Jymyn ja Seinäjoki Lentiksen kanssa. Turnaus osoitti, että jo tässä vaihetta kautta parhaana pelipäivänä Vilppulan Tähden joukkue kykenee haastamaan kaikki B-poikien kärkijoukkueet.

B-pojat B-poolissa

Tähden v. 2001 ja nuorempien B-poikajoukkue tutustui uuteen pelipaikkaan matkustaessaan Ylistaroon, joka nykyään on osa Seinäjoen kaupunkia. Seinäjoki Lentis järjesti SM-sarjan sijojen 5-8 turnauksen.

Tähden ensimmäinen koitos oli Kempeleen Lentopalloa vastaan. Oulun seudun joukkue oli tällä kaudella kerran kaadettu ja kerran oli maistettu tappion karvas kalkki. Tällä kertaa tasaisessa ottelussa Kempele oli vahvempi 2–0 (25–22, 25–20). Toisessa koitoksessa kohdattu, lähes kotijoukkue Nurmon Jymy oli tällä kertaa selityksittä vaisusti pelanneita Parkkivuoren kasvatteja vahvempi. Myös Jymystä tällä kaudella aiempien pelien saldo oli 1–1, nyt niskalenkki pohjalaisille 2–0 (25–16, 25–18).

Rauli Salmijärven ja Reijo Poikosen ryhmä päätti ryhtiliikkeestä ennen viimeistä ottelua. Päivän paras suoritus tuotti voiton isäntäjoukkue Seinäjoki Lentiksestä 2–0 (25–20, 26–24) ja sijoitus neljän joukkueen poolissa oli kolmas.

Tähden paidassa palloa iskivät tässä turnauksessa Pyry Puronaho, Arttu Varhe, Peter Vuorinen, Oskari Lehtonen, Eetu Ahonen, Antti Periviita, Tuomas Kopare sekä Olli ja Aapo Kolhinen. Juho Yläjärvi hoiteli vammojaan mehupojan roolissa ja Ville Mäenpää kodin lämmössä.

B-poikien kausi jatkuu SM-välierissä todennäköisesti kotisalin tuttujen seinien suojassa.

Tähdelle pronssia, mestaruus Vammalaan

Vilppulassa ja Mäntässä seitsemän joukkueen voimin pelattu lentopallon B-poikien aluemestaruusturnaus päättyi VaLePa Sastamalan juhliin. Miesten mestaruusliigaa hallitsevan suomalaisen lentopallodynastian jälkikasvu on turvattu ainakin tämän ikäluokan osalta.

Kotijoukkue Tähti aloitti turnauksen kaatamalla viime vuonna C-ikäisissä Suomen mestaruuden saavuttaneen Maskun Katajan. Vahvaa torjuntapeliä esittänyt isäntäjoukkue oli parempi suoraan 2–0, erin 25–21, 25–20. Alkulohkon toisessa kamppailussa Masku väänsi voiton LP-Kangasalasta, joten Tähden toisessa pelissä kotijoukkueelle riitti erävoitto lohkonsa ykkössijan varmistamiseen. Pitkä kangasalalaisryhmä ei kuitenkaan myynyt nahkaansa halvalla, vaan hyökkäsi ja puolusti ensimmäisen erän Tampereen kupeeseen 25–21. Toisessa ja kolmannessa erässä kotijoukkue kokosi rivinsä ja hoiti otteluvoiton kotiin 2–1, erien päättyessä 25–18 ja 15–8.

Tähti kohtasi välieräottelussa Raision Loimulle niukimmalla mahdollisella erolla taipuneen Vammalan Lentopallon. Hyvätasoisessa ottelussa Vammala puolusti vahvasti ja onnistui vaimentamaan Tähden hyökkäyspeliä tehokkaasti. Vaikka Tähti ei missään vaiheessa varsinaisesti taipunut, ansaitsi VaLePa kiistatta hyvällä esityksellä voittonsa eränumeroin 2–0 (25–18, 25–21). Näin Tähden tie vei pronssiotteluun, jossa kohdattiin oman välieränsä Raisiolle hävinnyt Maskun Kataja jo toistamiseen. Aamun toisintona Tähti kampesi Maskun kumoon, tällä kertaa selvemmin eränumeroin 25–18, 25–17. Voitollaan Rauli Salmijärven ja Reijo Poikosen ryhmä kuittasi itselleen Lounais-Suomen pronssiset mitalit.

Loppuottelussa VaLePa pelasi suorastaan loistavaa B-poikalentopalloa ja otti selkeän revanssin aamun tappiolleen toisesta suomalaisen lentopallon kestomenestyjästä Raision Loimusta. Välillä tuntui, että sastamalalainen käsi ehti jokaisen pallon eteen ja alle, joten Loimu joutui punnertamaan jokaisen pisteensä eteen hurjan työmäärän. Aluemestaruus meni VaLePalle, turnauksen selkeästi parasta peliä pelanneelle joukkueelle, miltei murskaavasti 2–0 (25–15, 25–18).

Tähden peli kehittyy kovan työn kautta pikku hiljaa kevään edetessä. Tässä turnauksessa pelattiin jo ajoittain varsin hienoja palloralleja ja nähtiin taitavia suorituksia. Seuraavaksi Tähden B-poikien vire mitataan SM-välieräturnauksessa jo viikon päästä ja jälleen kotisalissa. Tuolloin neljän joukkueen turnauksessa on jaossa kaksi paikkaa SM-lopputurnaukseen, joka pelataan tänä vuonna Kempeleellä 21.–22.4. Paikasta lopputurnaukseen kamppailevat Tähden lisäksi Raision Loimun kakkosjoukkue, Napapiirin Palloketut sekä Kiteen Urheilijat.

AM-finaaleissa Tähti oli mukana 10 pelaajan joukolla, vain Ville Mäenpään puuttuessa. Pronssiset lätkät kuittasivat Peter Vuorinen, Aapo Kolhinen, Antti Periviita, Olli Kolhinen, Tuomas Kopare, Pyry Puronaho, Arttu Varhe, Juho Yläjärvi, Oskari Lehtonen ja Eetu Ahonen.

Tähden B-pojat SM-lopputurnaukseen

Kolme ottelua ja kolme hienoa voittoa tarjosivat Tähden B-pojat kannattajilleen Parkkivuoressa pelatussa SM-välierässä. Tähti lunasti lohkovoittajana paikan maamme 12 parhaan joukkueen kesken pelattavaan Suomen Mestaruusturnaukseen.

Kotijoukkue aloitti urakkansa Raision Loimun nuorempaa B-poikajoukkuetta vastaan. Vieraat menettivät nopeasti uskonsa omiin mahdollisuuksiinsa Tähden punakoneen tulittaessa joka puolelta verkkoa palloja lattiaan. Eränumerot olivat poikkeuksellisen tylyt 25-9 ja 25-7. Tulos kertoo paitsi alavireisestä vastustajasta, myös siitä, että Tähti onnistui käynnistämään turnauksensa erittäin vähillä omilla virheillä.

Toisessa ottelussa verkon toiselle puolelle asteli ennakkoon päivän kovin vastus, joka ikäluokassa tasokas Napapiirin Palloketut Rovaniemeltä. Joukkue oli kerran tällä kaudella kohdattu. Tuolloin Tähti vei molemmat erät niukimmalla mahdollisella kahden pisteen erolla. Kaukainen vastus aloitti tehokkaasti ja siirtyi nopeasti 5-2 johtoon. Tähti sai kuitenkin nopeasti rivinsä järjestykseen, ja tämän jälkeen se hallitsi salia isännän ottein.

Libero Oskari Lehtonen johti puolustusta ja vastaanottoa varmasti ja rauhallisesti, Arttu Varhe jakeli monipuolisia passeja, joista kiittivät keskeltä Juho Yläjärvi ja Eetu Ahonen sekä laidoista Peter Vuorinen, Pyry Puronaho ja Olli Kolhinen. Välillä pallo murjottiin voimalla vastustajan kenttään, välillä jujuilla ja hienoilla sijoituslyönneillä. Yksi kauden ehjimmistä esityksistä jätti molemmissa erissä Napapiirin sankarit 19 pisteeseen ja hieno voitto käytännössä jo varmisti paikan lopputurnaukseen.

Kolmannessa ottelussa Tähti kohtasi NaPan kanssa tiukan taiston käyneen Kiteen Urheilijat. Rauli Salmijärvi laittoi aloitukseen reilusti muutetun kuusikon, jossa vastuuta kantoivat ryhmän kuopukset Tuomas Kopare ja Aapo Kolhinen passariksi tulleen Antti Periviidan pyörittäessä peliä. Vaihdoksista huolimatta peli rullasi edelleen mallikkaasti ja vastustajan tehohyökkääjät saivat usein voimalyöntinsä Tähden hienosti toimineesta torjunnasta omille varpailleen. Jälleen Salmijärven ja Poikosen ryhmältä vahva esitys ja erät kotiin 25-19 ja 25-15. Näin päivän saldona oli kolme puhdasta kotivoittoa ja lopputuuletuksista paistoi tervettä itseluottamusta ja hyvää joukkuehenkeä kuvaava uho. Kauden tavoite, paikka SM-finaaleihin tuli lunastettua ja sinne joukkue voi lähteä vailla paineita haastajan viitta harteilla.

Päivään mahtui myös kaksi ikävää yllätystä. Ennen otteluita salin parketti petti ja ensimmäinen ottelu jouduttiin käymään salin poikittaisella kentällä. Onneksi pelaajien vanhemmista löytyy tekijöitä joka lähtöön ja lattiaan tehtiin varmaankin Suomen nopein ja hyvän lopputuloksen tuottanut remontti, joka mahdollisti pelien jatkamisen isolla kentällä. Toinen ikävä vaihe koettiin, kun Kiteen Urheilijoiden pelaaja loukkasi vakavasti nilkkansa ja poistui paikalta ambulanssikyydillä. Tähden B-pojat toivottavat kilpakumppanilleen tsemppiä ja pikaista paranemista.

Tähden B-pojat SM-seiskoja

Tähden B-pojat taistelivat lauantain ja sunnuntain Oulun kupeessa Kempeleessä pelatussa ikäluokkansa SM-finaaleissa seitsemänsiksi. Rauli Salmijärven ja Reijo Poikosen valmentaman ryhmän kuuden pelin viikonlopun saldo oli kolme voitettua ja kolme hävittyä ottelua.

Alkulohkon ensimmäisessä koitoksessa Tähti esitti kauden parasta peliään kaataen Vammalan Lentopallon suoraan 2–0 (25–18, 25–20). Tiivistä torjuntapeliä ja teräviä hyökkäyksiä esittänyt Tähti hankki näin makoisan revanssin AM-finaaleissa Vilppulassa kärsitylle tappiolle.

Toisessa koitoksessa Tähti puristi turnaukseen Suomen rankingin kakkosena lähteneen Kiuruveden Luomu Wolleyn ahtaalle. Tähdeltä lähes virheettömästi sujunut ensimmäinen erä sai aikaan melkoisen polemiikin vastustajan riveissä, mutta harmittavasti erän lähes ainoat virheet tulivat syötöissä viimeisissä palloissa ja LuoWo vei kuin veikin taistelun 23–25. Toisessa erässä Tähden syötönvastaanotto ei enää kestänyt kovaa kiuruvetistä pommitusta ensimmäisen erän malliin ja sitä myöten hyökkäyspeli vaikeutui. Erä, ottelu ja alkulohkon voitto vastustajalle eräpistein 18–25.

Alkulohkon jälkeen kamppailuissa pelin henki oli selvä. Vain voitot vievät tuloslistalla ylöspäin, yksikin tappio sulkee portteja kamppailussa kärkisijoista. Ensimmäisessä ”kuolemanpelissä” vastaan tuli Seinäjoki Lentis, joka tällä kaudella oli kerran kohdattu ja niukasti kaadettu. Ensimmäisessä erässä Tähti pelasi turnauksen huonointa peliään. Puolin ja toisin pisteitä saatiin enimmäkseen vastustajan virheillä. Tuskainen erä, joka jotenkin kuitenkin onnistuttiin kampeamaan kotiin 25–23.

Toiseen erän lähdettäessä oli joukkueiden voimasuhteista sellainen oletus, että mikäli Salmijärven suojatit saavat pelinsä normaalikuosiin, niin se riittää. Virheet olikin jätetty erätauolle ja tuloksena oli koko finaaliturnauksen selkeimmät eränumerot 25–7 Tähdelle. Voitolla Tähti lunasti paikkansa SM-finaalien sijoille 1–8.

Jos aiemmin oli kohdattu jo rankingin kakkonen, niin lauantain neljännessä koitoksessa verkon toiselle puolelle asteli sitten se ykkönen, Kauhavan Wisa. Tähti teki maajoukkuemiehiä vilisevän KaWin kanssa sen minkä pystyi, mutta joka sektorilla vahva pohjanmaan ”dream team” ei tällä kertaa jättänyt punapaidoille armopaloja. Kiistaton voitto Kauhavalle, 0–2 (18–25, 19–25) ja Tähdelle jatko-ohjelma pelaamaan sijoja 5–8.

Ottelukaavio toi sunnuntaiaamun ratoksi vastaan kierot savolaiset. Nelossijalta turnaukseen lähtenyt Puijo Wolley oli hävinnyt Keimolan Kaiulle edellisen pelinsä ja pettymyksekseen jäänyt ulos mitalikamppailuista. Tasainen, hieman aamu-uninen koitos kääntyi PuWolle 0–2 (20–25, 23–25) päättyen hyvin kuvaavasti Tähden omaan hyökkäysvirheeseen.

Viimeisen ottelun panoksena oli turnauksen seitsemäs sija ja verkon toisella puolella LP Kangasala, joka viikkoa aiemmin oli vieraillut Vilppulassa harjoitusottelun merkeissä. Kahden jo vähän väsyneen joukkueen välinen koitos ei noussut suurten klassikoiden joukkoon. Tähti oli sen verran terävämpi, että lunasti SM-sarjan sijan seitsemän suoralla 2–0 (25–21, 25–19) voitolla.

Kauden huipennuksessa Tähden sijoitus oli jokseenkin ennakkokaavailujen mukainen. Joukkue esitti ajoittain kauden parastaan, joskin väliin mahtui vaisumpiakin jaksoja. Rauli Salmijärven tavoite tasaisesta joukkuesuorituksesta ja pelaajien tasoerojen pienenemisestä täyttyi hyvin. Valmentaja antoi erityiskiitokset uudelle pelipaikalle liberoksi kevätkaudella istutetulle Oskari Lehtoselle, hienosti tasoaan nostaneille nuoriso-osastoon kuuluville Juho Yläjärvelle ja Aapo Kolhiselle sekä vuoden vaihteessa mukaan tulleelle ”loimaalaisvahvistus” Peter Vuoriselle.

Passari Arttu Varhe pelasi hyvää ja monipuolista peliä ja on kehittynyt kauden mittaan luotettavaksi pelintekijäksi. Pitkään joukkueen selkärankoina olleet Pyry Puronaho ja Olli Kolhinen jäivät nyt ehkä rutiinisuorituksiinsa. Keskitorjujalupaus Eetu Ahonen tyhjensi lauantaiaamuna äkillisen taudin runtelemana vatsansa kempeleläiselle asfaltille, mutta sisua ja asennetta uhkuen pelasi jo samana iltana polvet hieman päiväunien jäljiltä notkuen. Toinen passari Antti Periviita ja vielä C-ikäinen goljatti Tuomas Kopare hoitivat valmentajan antamat pelitehtävät kunnialla ja näyttivät, että joukkueen pelaajamateriaalissa on hyvin sekä laatua ja määrää.

Kokonaisuudessaan ryhmä on edennyt syksystä kukonaskelin. Hyvähenkinen ja harjoituksiin oikealla asenteella suhtautuva ryhmä tarjoaa paikalliselle lentopalloväelle ilon hetkiä jatkossakin, mikäli innostus lajiin säilyy.