Otteluraportit

Tähti 1-sarjaan tutuin voimin

Hikinen kesä on takana Vilppulan Tähden 1-sarjaan valmistautuvalla miesjoukkueella. Joukkueen runko koostuu A-poikien suomenmestaruuden keväällä voittaneesta sakista, ja samalla rungolla ollaan myös mestaruutta puolustamassa. Ohjaksia käsissään pitää Petri Köykkä.

Tähti on tällä hetkellä liikkeellä joukkueella, joka on todellinen poikkeus kaikkiin eri palloilulajien pääsarjoissa pelaaviin joukkueisiin. Ainoana uutena pelaajana joukkueeseen on liittynyt Lauri Ojala. ”Late” on vilppulalaisen lentopallokoulun kasvatti juuriaan myöten, mutta sittemmin mies pelasi 1-sarjaa Mäntän Valon ja Virtain Team PUMin maineikkaissa peliapaidoissa.

Viime kaudella A-pojissa Tähteä edustanut ja 1-sarjassa virtolaisvärejä kantanut Voitto Köykkä on takaisin tutussa kotisalissa.

Runkona mukana on SM-lopputurnauksen all stars -kolmikko Arttu Salmijärvi, Daniel Heinonen ja Kalle Hietavala. A-poikien mestareista rivissä ovat Petro Ahvenjärvi, Santeri Salonen, Teemu Kaitakari ja Sami Valaranta. B-pojista ryhmään on nostettu Lassi Mäntynen ja Oskari Marjakoski.

Alun perin Tähden joukkueeseen piti liittyä enemmänkin pelaajia Team PUMin viime kauden joukkueesta, mutta näin ei lopulta käynyt kuin Ojalan ja Köykän osalta. Mitään dramatiikkaa ei asiaan liittynyt, nuorten miesten elämäntilanteet vain olivat sellaisia, ettei 1-sarjapelaamista Vilppulassa ja siviilielämää saanut sovitettua yhteen.

Tähden joukkueella on kova usko siihen, että työllä kehitetytään ja pystytään pelaamaan Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, joka muuten on historiallinen saavutus Vilppulan Tähden miesten joukkueelle. Tätä aiemminhan Parkkivuoressa on pelattu parhaimmillaan uroiden osalta 2-sarjaa. Yhteistyöseura Mäntän Valohan pelasi puolestaan 1-sarjaa lähes vuosikymmenen ajan.

Tähden osalta kyseessä on tietoinen valinta siihen, että seuran omat kasvatit pääsevät kuluvalla kaudella näyttämään kyntensä paikkakunnan ikiomassa joukkueessa. Verkot on kuitenkin vesillä, ja 1–2 uutta peluria saatetaan vielä hankkia joukkuetta vahvistamaan.

Tähti aloittaa harjoitusottelunsa tulevana lauantaina kotisalilla Vammalan Lentopallon 2-joukkuetta vastaan.

Vilppulan Tähti 1-sarjan avauksessa

Numeroihin 3-1 päättyi Vilppulan Tähden, kautta aikain, ensimmäinen ottelu lentopallon toiseksi ylimmässä sarjassa eli 1-sarjassa. Ottelu käytiin Tampereella Aitolahden Rientoa vastaan.

Ensimmäinen erä alkoi loistavasti, syöttä kulki ja uskallettiin hyökätä rohkeasti ja tuli paljon onnistuneita suorituksia, niin Tähdeltä kuin vastustajaltakin. Peli eteni tasaisesti aina jatkopalloille asti ja päättyi lopulta 26-24 lukemin Tähdelle.

Toisen erään Riento tuli huomattavasti kovemmalla syötöllä ja kun vastaanotto horjui, niin numerot olivat pian 6-0 vastustajalle. Vastaanotto saatiin kuitenkin toimimaan ja piste-ero säilyi aina lukemiin 21-15, sitten Daniel Heinosen vaikeilla syötöillä, torjunnoilla ja jatkopallohyökkäyksillä Tähti käänsi peli johtolukemiin  21-22. Tästä edettiin piste pisteeltä aina jatkopalloille asti, joissa Riento onnistui katkaisemaan erän lukemiin 28-26.

Tauon jälkeinen 3. erä oli tasaista vääntöä aina lukemiin 17-17, mutta sitten Riento onnistui hyvillä syötöillä ja kovilla hyökkäyksillä karkaamaan 25-20 erävoittoon. Viimeisessä erässä nuorten miesten usko omaan tekemiseen murentui ja Riento vei sen selkein 25-14 lukemin.

Päävalmentaja Petri Köykän lausahdukseen: ”pojat on poikia” kiteytyy ottelun kulku. Tarvitaan lisää kovuutta ja tahtoa taistella jokaisesta pallosta. Tässä suhteessa aika on Tähden puolella, kunhan saadaan lisää kokemusta ja pelejä alle, niin voittojakin tulee. Nyt on pelaajien, valmennuksen ja kotiyleisön uskottava omaan tekemiseen ja sen kautta tulevaan onnistumiseen.

Mukana historiallisessa 1-sarjan avauksessa olivat, Danielin lisäksi, Antti Leppänoro, Voitto Köykkä, Lassi Mäntynen, Sami Valaranta, Santeri Salonen, Petro Ahvenjärvi, Oskari Marjakoski, Kalle Hietavala, Lauri Ojala ja Tähden parhaana palkittu Arttu Salmijärvi. Joukkuetta johti Ahti Laaksi ja tilastoinnista vastasi Kari Hietavala. Mukana oli myös ilahduttavan paljon Tähden kannattajia, arviolta 20 henkilöä.

Tähti saa hurjan vastuksen ensimmäisessä kotipelissään

Lentopalloilun 1-sarjan ehdottamiin suosikkeihin lukeutuva Maaningan Mahti tuo poikkeuksellisen paljon liigakokemusta omaavan miehistönsä sunnuntaina Parkkivuoreen.

Kello 16 alkavaa ottelua on odotettu Parkkivuoressa kuin kuuta nousevaa, periaatteessa vuodesta 1984 saakka. Kyseessä on siis Vilppulan Tähden historian ensimmäinen miesten kotiottelu näin korkealla.

Vierasjoukkue Mahdin jo ennestään kova ryhmä vahvistui kauden kynnyksellä entisestään, kun Pielaveden Sammosta tuttu pomppuihme Ilari Sivonen ja kovakätinen Tuomas Tervonen liittyivät ryhmään. Sivonen on muuten siitä mielenkiintoinen pelaaja, että hän pelasi vuoden 2006 klassikoksi muodostuneessa nousukarsintasarjassa Mäntän Valoa vastaan silloisen Haukivuoren Kisailijoiden pelipaidassa. 

Järkelemäinen Andrei Andukovich kampaa hiuksensa 205 sentin korkeudelta. Myös Yrjö Matsi, Ville-Erik Tarkiainen, Lasse Räisänen ja Tommi Silventoinen omaavat kokemusta liigajoukkueista.

Sarja-avauksessa Mahti voitti kotikentällään Vammalan Lentopallon 2-joukkueen suoraan 3-0. Tähti puolestaan hävisi Tampereella Aitolahden Riennolle erin 1-3.

Sarja-avauksessa Tähden esitys aaltoili kovastikin. Isoin työ joukkueelle on oppia säilyttämään pelaamisen taso läpi koko ottelun ja joka ainoan pallon ajan. Sitä kutsutaan ammattikielellä rutiiniksi, ja se kehittyy koko ajan. Ja jos koskaan, niin nyt nuori joukkue tarvitsee tukea ja kannustusta myös kotiyleisöltä.

Tähdelle kova oppitunti sarja-avauksessa

Yli 150-päinen yleisö sai Parkkivuoren urheilutalolla nähdäkseen kovan luokan lentopalloa. Valitettavasti vain tällä kertaa vierasjoukkue Maaningan Mahti oli vielä yhtä numeroa "suurempi" kuin isäntäjoukkue Tähti. Loppulukemat 0-3 (12-25, 22-25, 14-25) kertovat olennaisen.

Sitä numerot eivät kuitenkaan kerro, kuinka kovatasoista peliä salissa nähtiin. Liiganousijasuosikki Karelian Hurmos kaatui myös viikkoa ennen sarja-avausta maaninkalaisten käsittelyssä. Myös liigajoukkueet joutuivat tekemään täyden päivätyön Mahdin kanssa Kuopion turnauksessa.

Mahdilla on käsissään erittäin laaja ja tasainen ryhmä, jossa jokaiselle pelipaikalle on useita hyviä vaihtoehtoja. Ja se on tärkeä asia pitkässä sarjassa. Sunnuntain ryhmästä puolenkymmentä on pelannut liigaa Pielaveden ja Kuopion seudulla, sekä loputkin 1-sarjan kärkiryhmissä. Ja tämä rutiini näkyi savolaisten otteissa alusta saakka.

Liioittelematta voidaan todeta Mahdin olleen varmasti yksi parhaista koskaan paikkakunnalla virallisen sarjaottelun merkeistä pelanneista palloilujoukkueista kaikki lajit huomioiden.

Kaikissa erissä lähdettiin liikkeelle samalla kaavalla, ja Mahti karkasi maisemaan. Varsinkin avauserässä Tähden pelaajat olivat umpijäässä, eikä omia pisteitä juurikaan saatu aikaiseksi.

Toisessa erässä Tähti johti ihan alussa. Tämän jälkeen Maaninka kiri eroa, kunnes Tähti nousi numeroihin 10-12. Tämä tilanne oli kuitenkin hyvin kuvaava vilppulalaisten pelille. Syöttövirhe, kaksi keskihyökkäystä ulos ruudusta ja kaksi tshekkihyökkäystä verkkoon. Tähden omien virheiden sumalla numerot olivat yhtäkkiä 10-17. Erä näytti jo taputellulta, kunnes Tähti alkoi hivuttautua piste pisteeltä lähemmäksi ja nousikin aina lukemiin 22-23. Tässä vaiheessa punaiset paidat ylsivät peliin, johon tässä sarjassa kärkijoukkueiden kanssa on jatkossa kyettävä koko peli.

Kolmannessa erässä Tähden pelaajien puserohin hiipi - hyvästä toisen erän lopusta huolimatta - uskon puute. Järkälemäinen Andrei Andukovich jyräytti isolla tykillä pariin otteeseen ja Tähden nostopelikin alkoi muerentua.

Vaikka ottelu päättyi suoraan 0-3, oli siinä paljon nähtävää. Pelissä oli monta pitkää pallorallia. Vierasjoukkue Mahti esitteli myös erinomaista torjuntapeliä, ja selväksi tuli kaikille, ettei ilmaisia pisteitä näissä peleissä ole enää tarjolla.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Mahdin passari Fedor Ivanov ja Tähden Voitto Köykkä.

Ottelussa oli paljon suuria tunteita. Ennen peliä Mänttä-Vilppulan kaupunki muisti omalla stipendillään keväällä A-poikien Suomen mestaruuden voittanutta Tähden joukkuetta. Lisäksi pienelle huomiolle taisi jäädä se, että v. 1985 Tähti jäi nousukarsintoihin Mouhijärven Urheilijoiden toimesta. Tuon joukkueen yksi sieluista oli Petri Köykkä, ja nyt samainen Köykkä palasi Tähden joukkueen päävalmentajana tutulle Parkkivuoren salille.

Vaikka takkiin tuli, ei päitä kannata upottaa pensaaseen. Jokaisen pelaajan on vain jatkossa tehtävä jokaisessa harjoitteessa kaikki asiat pikkuisen paremmin, ja kun se siirtyy peliin, tulee tulos siinä mukana. Köykän lisäksi tässä historiallisessa ottelussa Tähden paitaa kantoivat Oskari Marjakoski, Lassi Mäntynen, Lauri Ojala, Arttu Salmijärvi, Olli Kolhinen, Petro Ahvenjärvi, Daniel Heinonen, Lauri Ojala ja Kalle Hietavala. Joukkueesta puuttuivat loukkaantumisen vuoksi Teemu Kaitakari, armeijan takia Santeri Salonen ja matkoilla ollut Antti Leppänoro.

Seuraavaksi Tähti lähtee Karhulan Veikkojen vieraaksi. Parkkivuoren käytävillä liikkui jo erinäisiä huhuja tulevista. Asioista uutisoidaan heti kun niistä tiedetään lisää.

Tähti suli Karhulassa

Kaksi erää tiiviisti voitosta taistellut Vilppulan Tähti suli Karhulan Veikkojen vieraana sunnuntaina 1-3 ( 27-25, 27-29, 20-25, 17-25) tappioon. Luvut kertovat oikeastaan kaiken pelin kulusta. Sarjanousija Karhulalle voitto oli kauden ensimmäinen.

Selityksenä tietysti huono on se, että KaVe on Vantaan Ducksin farmijoukkueena, ja juuri tähän otteluun ryhmä sai vahivstukseksi liigamiehistä Atte Rissasen ja Marko Määttäsen. Huolimatta kovista vahvistuksistaan olisi Karhula ollut lyötävissä, mutta vanhan sanonnan mukaan: ei vaan maistunut.

Avauserässä Tähi rynnisti jo 23-20 johtoon, kunnes sitten päästi vastustajan tasoihin lukemiin 24-24. Vasta neljännessä eräpallossa Daniel Heinosen ässäsyöttö katkaisi kilpajuoksun voitosta. Tässä vaiheessa vilppulalaisten pelissä oli paljon hyviä elementtejä.

Toisessa erässä KaVe johti jo 20-24. Vastustajan eräpallotilanteessa syöttöruutuun asteli Santeri Salonen, joka toi Tähden tasoihin. Tämän jälkeen mentiin käytännössä siten, että Tähti teki syöttövirheen ja otti side-outilla pallon takaisin. Katkaisua Parkkivuoren pelurit eivät päässeet yrittämään. Lopulta eräpallossa oli sitten hiukan erikoinen ratkaisu päätuomari Ari Heikkiseltä, joka käytännössä vihelsi syöttöluvan, vaikka Tähden joukkue ei ollut vielä ryhmittynyt kunnolla vastaanottoon. Nathan Murdockin käsien kautta pallo katsomoon ja erä Karhulalle.

Kahdessa ensimmäisessä erässä Tähden isoin ongelma oli edellisviikonlopulla kohtalaisesti toiminut vastaanotto. Vastauksena siihen päävalmentaja Petri Köykkä siirsi liberoksi Voitto Köykän.

Aluksi tämä vaikuttikin toimivan erinomaisesti. Sitten erä sai taas erikoisen käännekohtansa, kun 4-2 tilanteessa Karhulan nosto karkasi ja Tähdellä oli käytännössä ilmainen piste tarjolla. Vilppulalaiset kuitenkin ahnehtivat kätensä verkkonauhan väärälle puolelle. Seuraavaksi tilanne olikin jo 4-9 Karhulalle. Vielä kerran Tähti kipusi numeroihin 16-17. Mutta tässä vaiheessa katkesi virta suurin piirtein samassa vaiheessa sekä Tähdestä että nettilähetyksestä.

Neljäs erä olikin sitten yhtä maalia. Tähden päät olivat painuksissa, ja avausvoittoa metsästäneet isännät karkasivat voittoon tiiviillä torjunnallaan. Lopussa Tähti kaunisteli numeroista 8-20 tappiolukuja siedettävämmäksi. 

Tähden osalta erikoista oli se, että kun vastaanotto parani kolmanteen erään, alkoi siihen saakka toiminut hyökkäyspeli sakata. Tietysti tunnustus pitää antaa vastustaja Karhulalle, joka ansaitsi voittonsa. Veikoilla on vahva joukkue, ja sen sielu on kokenut passari Matti Palonen.

Tähden osalta positiivisia asioita oli kanadalaisen Nathan Murdockin osoittautuminen kovan luokan tekijäksi. Kunhan yhteispeli hiotuu, on varmasti edessä hienoja hetkiä tulevana talvena. Keskipelaajista Santeri Salonen oli varsinkin kahdessa ensimmäisessä erässä erinomainen syöttörajan takana. Daniel Heinosen tehoista ja tulivoimasta saatiin tuttuja välähdyksiä kahdessa ensimmäisessä erässä. Samoin Köykkä nosteli varmasti liberona. Lisäksi Tähden joukkueeseen kuuluivat Kalle Hietavala, Sami Valaranta, Arttu Salmijärvi, Antti Leppänoro, Oskari Marjakoski, Lauri Ojala ja Petro Ahvenjärvi.

Tähden ongelman ydin on oikeastaan joukkueen herääminen – ja herättäminen – pelaamaan koko ottelun alusta loppuun. Vastustajan pisteputket on jatkossa vain yksinkertaisesti saatava poikki huomattavasti nopeammin, tavalla tai toisella. Nyt tilanteeseen reagoidaan liian myöhään, eikä takamatkalta enää tahdo päästä voittotaisteluun.

Synkkyyteen ei kuitenkaan ole mitään syytä eikä tarvetta. Tuleva sunnuntai on uusi mahdollisuus, ja silloin vierailijaksi klo 16 alkavaan otteluun saapuu 1-sarjan ikoni, Kyyjärven Kyky-Betset. Pariin kertaan kyyjärveläiset ovat käyneet liigakarsinnoissa, ja jälleen kasassa on sarjan kärkisijoista taisteleva joukkue.

Tähden osalta on puolestaan edessä yksi kiinnostavimmista sarjaotteluista. Nuori ja taitava joukkue on saanut kanadalaisesta Nathan Murdockista kovan luokan vahvistuksen. Lentävä kanadalainen lienee yksi kaikkien aikojen mielenkiintoisimmista urheilijoista paikkakunnalla ja kaikki lajit huomioiden. Sunnuntai-iltapäivässä on Parkkivuoreen odotettavissa yleisöryntäys. 

Tähti parantaa, pisteet kuitenkin Kyyjärvelle

Vilppulan Tähden lentopallohistorian toinen miesten ykkössarjan kotiottelu iskettiin sunnuntaina Parkkivuoren urheilutalolla. Lähes 300-päinen kotiyleisö näki ajoittain hyvätasoiseksi noussutta taistelua, jossa varsinkin kolmannessa erässä voitosta väännettiin tosissaan ja tasapäin.

Ensimmäisessä erässä Tähti putosi vähitellen nimekkään vastustajansa kyydistä ollen tasaisella takamatkalla koko erän ajan. Kokeneempi vastustaja vältti virheet paremmin, kuin tässä sarjassa vielä vihreä kotijoukkue. Tähden tuore hankinta, kanadalainen Nathan Murdock väläytteli muutaman kerran hurjaa potentiaaliaan, mutta teki vastineeksi tukun virheitä. Erä selvin 16–25 numeroin Kyyjärven Kyvylle.

Toinen erä noudatti ensimmäisen kaltaista kaavaa sillä erotuksella, että kotijoukkue alkoi yhä paremmin päästä mukaan ykkössarjan vaatimaan pelitempoon. Daniel Heinonen, Nathan Murdock ja Sami Valaranta päättivät Arttu Salmijärven passeja napakasti, mutta erän alussa revennyt noin viiden pisteen ero säilyi läpi erän. Tähdelle tappiolukemat 20–25.

Vierailija Kyky aloitti myös kolmannen erän vahvasti. Tähden valmentaja Petri Köykkä joutui turvautumaan ensimmäiseen aikalisäänsä tulostaulun näyttäessä lukemia Tähti yksi, Kyky seitsemän. Tässä vaiheessa mieleen palasivat tämän kauden aiemmat kolme ottelua, joissa Tähden käyrä pelin sisällä oli ollut joka kerta laskeva. Tällä kertaa kävi kuitenkin toisin. Hyökkääjät alkoivat yhä paremmin osua 9 x 9 -metriseen vastustajan kenttäpuoliskoon ja suorien virheiden määrä väheni. 

Libero Voitto Köykkä nosti vastustajan kovia tykkilyöntejä erän alkupuolella passariksi vaihdetun Lassi Mäntysen sormiin ja yhä useampi taistelupallo päättyi Tähden tuuletukseen. ”Big-Nate” Murdock murjoi palloa kovaa sekä syöttölinjan takaa että hyökkäyksissä, Daniel Heinonen löysi viime keväältä tuttua hyökkäysvirettään ja kaikkien yllätykseksi Tähti eteni tasatilanteeseen 23–23. Vilppulalaisten harmiksi kaksi seuraavaa palloa kääntyivät vastustajalle, ja jo neljättä erää janonnut kotiyleisö joutui poistumaan sateiseen iltaan suoran 0-3 tappion todistaneena.

Kolmella ulkomaalaisella ja liigaympyröistä tulleella passari Jussi Mäkisellä ryyditetty Kyyjärven Kyky oli odotetun kova ja ehdottomasti ansaitsi voiton. Tähti parantaa kuitenkin kuin se kuuluisa sika juoksuaan. Lentävä kanadalainen hakee vielä rytmiä uudessa joukkueessaan ja tässä ottelussa hän törmäsikin vielä usein vastustajan torjuntaan sekä löi palloja ulos rajoista. Yhteispelin hioutuessa taivaita hipova Murdock tulee olemaan sarjan kovimpia pallontappajia. Tässä ottelussa raati palkitsi ansaitusti joukkueiden parhaina Tähden Daniel Heinosen ja Kyvyn Jussi Mäkisen.

Tähti avasi pistetilinsä lentopallon 1-sarjassa!

Lauantaina 14. lokakuuta Tähden 1-sarjajoukkue matkusti Vammalan Lentopallon vieraaksi perinteikkäälle Sylvään koululle.

Hyvin menneen harjoitusviikon jälkeen odotukset olivat korkealla. Ensimmäisessä erässä peli rullasikin hienosti, ja Tähden hakkuri Nathan Murdock löi palloja korkealta VaLePa:n kenttään. Kun kotijoukkueen syöttökin hieman takkusi, niin erä kääntyi Tähdelle 25–21. Toisessa erässä vastustaja paransi syöttöään, ja kun Tähdelle tuli vuorostaan tukku omia virheitä, niin erä VaLePa:lle selvin 25–16 lukemin.

Pitkän tauon jälkeen nähtiin tasokasta lentopalloa, ja edettiin tasalukemissa aina erän loppupuolelle asti. Tähti onnistui ottamaan pienen kirin lukemiin 22–20. Kotijoukkue ei kuitenkaan luovuttanut vaan nousi tasapisteisiin 24–24, ja VaLePa onnistui päättämään erän kahteen ässäsyöttöön. Neljännessä erässä oli taas Vilppulan vuoro viedä peliä, ja tämä erä Tähdelle lukemin 25–20.

Viidennen erän alussa VaLePa johti jo lukemin 6–2, mutta Tähti onnistui tasoittamaan ja erää mentiin pitkään tasatahtia. Erän lopussa VaLepan syöttö toimi paremmin ja kun Tähdelle tuli jokunen hyökkäysvirhe, pääsi kotijoukkue katkaisemaan erän 15–12 ja koko pelin lukemin 3-2, Tähdelle kuitenkin yksi sarjapiste.

Historian ensimmäistä 1-sarjapistettä oli todistamassa myös Tähden puheenjohtaja Marko Yläjärvi, joka oli varsin tyytyväinen, kun kanadalaisvahvistus lunasti häneen kohdistettuja odotuksia. Nathan Murdockin pelivarmuus olikin selvästi parempi kuin edellisissä peleissä, ja kun myös laitapelaajat onnistuivat, niin hyökkäypeli näytti jo varsin hyvältä. Vielä hieman kovuutta erien loppuun, niin lisää sarjapisteitä on odotettavissa. Tähden parhaat pistemiehet olivat Nathan Murdock 37/+10 ja Sami Valaranta 17/+5.

Tähden pelaajat edellä mainittujen lisäksi olivat: Lassi Mäntynen, Oskari Marjakoski, Petro Ahvenjärvi, Daniel Heinonen, Kalle Hietavala, Antti Leppänoro, Lauri Ojala, Santeri Salonen, Voitto Köykkä ja joukkueen parhaana palkittu Arttu Salmijärvi. Valmentajana Petri Köykkä, joukkueenjohtajana Ahti Laaksi ja tilastoinnista vastasi Kari Hietavala.

Tähti urakoi viikonloppuna

Tulevana viikonloppuna Vilppulan Tähden miehistö on liikkeellä kahdella rintamalla. Lauantaina joukkue aloittaa A-poikien Suomen mestaruuden puolustamisen tasoturnauksessa Lempäälässä. Samassa turnauksessa ovat lisäksi Vilppulan Tähden B-pojat, Lempäälän Jyry ja Vammalan Lentopallo. Sunnuntaina 1-sarjapisteiden metsästys jatkuu Parkkivuoressa, kun vieraaksi saapuu jyväskyläläinen Liikunnan Riemu.

Riemu on alun perin syntynyt urheiluseuraksi yliopiston campuksella. Tänä päivänä kyseessä on Keski-Suomen johtava lentopalloseura, jossa pelaajia on myös muilta taustoilta. Mukavan lisämausteen otteluun tuo viime kauden Virtain Team PUM -yhteys. Riemun joukkueesta Veikka Manninen, Jani Liski ja Teemu Vanhamäki näet takoivat edelliskauden palloa Petri Köykän valmentamassa virtolaisjoukkueessa.

Riemun joukkueen syömähammas on sarjan kärkihakkureihin lukeutuva Manninen. Kesällä mies oli pitkään tulossa Vilppulaan, mutta elämäntilanteen takia päätyi lopulta Jyväskylään. kokenut kapteeni, Jaakko Aninko, on puolestaan tuttu näky sekä liigaympyröistä että 1-sarjan kärkijoukkueista. 

Pohjanmaalla lentopallo-oppinsa saanut Aninko on vuodesta toiseen ollut joukkueensa johtavia pelureita. Muuramen Lentopallon liigaringissä ovat puolestaan olleet Aarne Ahvenainen ja Tino Vuori. Lisäksi keskitorjuja Tommi Liimatainen pelasi aikanaan puolitoista kautta Mäntän Valon paidassa 1-sarjassa.

Kotiottelussa Kyyjärven Kyky-Betsetiä vastaan Parkkivuoressa lyötiin kauden 1-sarjan yleisön kärkilukema, kun 257 tuli paikalle ihastelemaan. Tulevana sunnuntaina klo 16 alkava ottelu kerää todennäköisesti Parkkivuoressa jälleen mökin täyteen. Samassa salissa lajin aloittanut Tähden joukkue on maustettu poikkeuksellisen lahjakkaalla kanadalaisella Nathan Murdockilla. 

Treeni treeniltä Tähden joukkueen yhteispeli näyttää hiotuvan, ja rutiinin puute on tauti, josta paranee pelaamalla. Tämä tarkoittaa sitä, että sunnuntaina on odotettavissa poikkeuksellisen mielenkiintoinen iltapäivä, ja urheilu on aina parasta paikan päällä. Viime keväänä raivoisasti kannustanut kotiyleisö siivitti silloin Tähden nuorukaiset hurjaan lentoon. Kaikki ainekset alkavat olla kohta taas kasassa.

Tähdelle sarjapiste – ja pettymys

Hienon jännitysnäytelmän tarjoilivat Parkkivuoren sunnuntaissa Vilppulan Tähti ja Jyväskylän johtava lentopalloseura, Liikunnan Riemu, 1-sarjan tiukassa taistelussa. Virtolaisen ennustajan, Jaakko Salon, viikolla heittämän analyysin mukaisesti vierasjoukkue kuittasi voiton 2–3 (15–25, 25–20, 19–25, 25–23, 11–15). Sarjataulukkoon Tähdelle lisättiin yksi piste ja Riemulle kaksi.

Tähti jäi ottelun alussa totaalisesti lähtötelineisiin, ja vieraat kiskoivat 0–7 johdon. Käytännössä erä meni samoilla askelmerkeillä loppuun asti, eikä todellista taistelua nähty.

Toisessa erässä Tähti ilmoittautui mukaan taisteluun alusta saakka. Vilppulalaiset nappasivat jo muutaman pinnan edun, kunnes Riemu kipusi kahden pisteen takamatkalle. Käytännössä tämä parin-kolmen pinnan ero piti, ja lopussa Tähti repi kolmella peäkkäisellä onnistumisella erän nimiinsä.

Pitkän tauon jälkeen Tähti aloitti muutaman pallon verran hyvin, kunnes taas epäselvän pallon menettäminen meni ”ihon alle” ja kohta ero repesi seitsemään pisteeseen säilyäkseen loppuun saakka.

Neljännessä erässä Voitto Köykkä otti isoa roolia, ja Tähti rykäisi eron jo numeroihin 18–12. Mutta sitten peli loppui kuin seinään. Niko Kajakulman syötöt eivät tuottaneet ylipääsemätöntä päänvaivaa, mutta oma hyökkäys tuotti, ja Liikunnan Riemu kipusi johtonumeroihin 18–19. 

Varsinkin kokenut kapteeni Jaakko Aninko otti ryhmän reppuselkäänsä, ja jyväskyläläiset kävivät jo parin pinnan johdossakin. Tähti kuitenkin nappasi taas edun numeroissa 24–23. Eräpallotilanteessa päävalmentaja, Petri Köykkä, laittoi syöttämään Antti Leppänoron, joka kiitti luottamuksesta ja ässänä syöttö putosi täsmälleen takanurkkaan.

Viidennessä erässä Tähti tuli tasoihin aina numeroihin 3-3 saakka. Sitten omat hyökkäykset alkoivat lipsua. Ja jonkinlainen lopullinen notkahdus taisi tulla tilanteessa 11-8 – kun koko joukkue katseli kunniakujassa Riemun verkon yli karanneen vastaanoton putoamista Tähden kenttään. Käytännössä loppu oli kosmetiikkaa, ja pääkosmetologina hääri Veikka Manninen, jonka johdolla Riemu kuittasi voiton.

Tähden joukkueen pelissä oli paljon hyviä elementtejä. Parhaana palkittu Voitto Köykkä oli taistelun ilmentymä. Muun joukkueen osalta suoritukset heittelevät vielä liikaa. Ykkössarjassa on jo ns. leikki kaukana. Se tarkoittaa sitä, että yksi yhtä vastaan tilanteet on jatkossa hoidettava huolellisemmin, hyökkäysten päättämiseen kaivataan lisää päättäväisyyttä ja pelissä on oltava hereillä jokaisessa pallossa erän alusta loppuun.

Hyviä asioita oli sarjataulukkoon saatu lisäpiste. Ja ennen kaikkea se, että joukkue kykenee – kunhan se vain uskoo itseensä – pelaamaan 1-sarjassa uskottavasti voitoista. Ja se on muuten hurjan kova juttu, sillä kanadalaista Nathan Murdockia lukuunottamatta joukkue on juurikin Parkkivuoren salilla kasvanut pallopojista pelimiehiksi.

Edellämainittujen lisäksi sunnuntaina Tähden joukkueessa olivat Kalle Hietavala, Lauri Ojala, Oskari Marjakoski, Lassi Mäntynen, Arttu Salmijärvi, Petro Ahvenjärvi, Sami Valaranta, Daniel Heinonen ja Teemu Kaitakari.

Huomionrvoista on myös se seikka, että yleisömäärä, 232, oli jälleen koko valtakunnan 1-sarjakierroksen suurin yleisö! Samalla tavalla myös ensi lauantaina, 28. lokakuuta kello 18 alkavassa ottelussa tullee tupa olemaan täynnä, sillä tuolloin vieraaksi tulee joensuulainen Karelian Hurmos. 

Kyseessä on sarjan ylivoimainen ennakkosuosikki, joka on koko kaudella hävinnyt vain yhden erän tähän mennessä. Latvialaisen ammattivalvalmentajan komennossa pelaa liigan muutaman vuoden takainen allstars-pelaaja Aivars Petrusevics, Latvian maajoukkuelibero Ingars Ivanovs, liigagentiltä tutut hakkuri Ville Louhela, passari Tuomas Karjalainen ja keskitorjuja Fred Musoni. Pelkästään Hurmoksen huikeassa joukkueessa on kovasti nähtävää.

Tähden nuori joukkue lähtee ennakkoluulottomasti haastamaan nousijasuosikkia. Päävalmentaja, Petri Köykkä, tokaisikin ryhmälleen, että ei muuta kuin tulta päin! Lauantai-illassa jokaisen pisteen voittaminen tulee olemaan kovemman työn takana kuin koskaan aiemmin.

Tähdelle A-poolipaikka lauantaina ja sunnuntaina mahalasku

Vilppulan Tähden 1-sarjamiehistö koki melkoisen mahalaskun sunnuntaina Nurmossa, kun paikallinen Jymy otti kolmannen peräkkäisen voittonsa erin 1–3 (13–25, 29–27, 23–25, 20–25). Kunnia tietysti isännille, jotka ottivat pikkujoululahjansa varmalla peliesityksellä.

Jostain syystä Tähden valmistautuminen oli mennyt täysin penkin alle. Pelaamisesta tehtiin vaikeaa itselle. Nurmo repi heti alussa 4–11 johdon ja samaa vauhtia mentiin loppuun saakka.

Toisessa erässä Jymy otti puolivälissä johtoaseman ja piti sen aina eräpalloon saakka. Ei kuitenkaan maistunut neljästä yrityksestä huolimatta, ja lopussa Tähti kuittasi erän nimiinsä.

Kolmatta erää Tähti hallitsi ja johti 11–7 ja 17–14. Tämän jälkeen heikko hetki ja etu Jymylle, joka piti sen loppuun saakka.

Neljännessä erässä Tähti johti alussa, mutta jälleen puolen erän maissa Jymy nykäisi kuuden pinnan eron. Tähti tuli vielä pisteen päähän, kunnes taas Jymy meni menojaan.

Tähden parhaana palkittiin näyttäviä ratkaisuja iskenyt Nathan Murdock.

Vilppulalaisjoukkueen osalta pelin jälkeen viljeltiin synkkiä sanoja. Tähän kohtaan joukkueelle sopisi varmaan vähän modifoituna erään suomalaisen romaanin sanat:

– Ei pojat, nythän te ootte kokonaan erehtyneet. Ei lentopalloa synkistelemällä paremmin pelata, vaan harjoittelemalla paremmin ja kovemmalla asenteella.

Lauantaina Tähti hoiti itsensä A-pojissa A-pooliin eli neljän parhaan joukkoon. Salossa pelatussa B-poolin turnauksessa peli yskähteli alussa, mutta siitä huolimatta Savonlinnan East-Volley kaadettiin 2–1 ja Keimolan Kaiku 2–0. Päätösottelussa kauden yksi suurimmista suosikeista, Salon Viesti, järjesti vilppulalaisten kanssa hienon näytelmän, jossa isännät olivat lopulta parempia 1–2 (33–31, 18–25, 12–15).

Vaikka taistelu hävittiin, sota jatkuu. Tähden seuraava ottelu on Kuortaneella ensi sunnuntaina, jossa vastuun asettuu Suomen U19-maajoukkue, eli paikallisen valmennuskeskuksen joukkue. Alkava viikko näyttää taas osaltaan sen, onko Tähti edelleen junnujoukkue miesten sarjassa – ja pohtii elämän kovuutta. Vai onko ryhmässä jo niin paljon kasvua ja miehistymistä, että alkavalla viikolla jokaisessa harjoituksessa kaikki asiat halutaan tehdä vähän paremmin ja vähän huolellisemmin. Sieltähän se tuloskin tulee mukana.

Nuorten maajoukkue koulutti Tähteä

Valmennuskeskuksen lipun alla pelaava Suomen U19-maajoukkue näytti sunnuntaina Kuortaneella Tähdelle kaapin paikan suoraan numeroin 0-3 (18-25, 20-25, 17-25). Tulosta pitää aina kunnioittaa, eikä se tällä kertaa jättänyt paljoa tilaa selityksille. Yksiselitteisesti parempi voitti.

Pelin kaava oli koko ajan käytännössä sama. Maajoukkue repi jokaisessa erässä riittävän eron, eikä Tähti ehtinyt enää voittotaisteluun mukaan. Toisessa erässä oikeastaan vain Nathan Murdockin hyökkäyspeli piti Tähteä pelissä mukana, vaikka nosto lipsahtelikin. Kolmannen erän alussa pallo alkoi nousta, mutta jostain syystä sitten oma hyökkäyspeli alkoi sakata. Loppuerässä alkoi jo olla nähtävissä uskonpuutetta, ja virheitä tuli joka osa-alueella.

Nuorten maajoukkue on monella tapaa mielenkiintoinen ryhmä. Käytännössä tässä sakissa on suomalaisen lentopallon tulevaisuus. Ja se näyttää sikäli hyvältä, että lajiosaamisen lisäksi rivissä on paljon pelureita, joiden kampaaminen tapahtuu yli kahden metrin korkeudessa.

Tähden osalta ei ole mitään syytä ripotella tuhkaa päälle, eikä pukeutua säkkeihin. Luunkova 1-sarja on ollut kaikkea sitä mitä osattiin odottaakin. Valtakunnan toiseksi korkein sarjataso. Ainuttakaan ilmaista pistettä ei ole tarjolla ollut, eikä tule olemaan. Toisaalta hyvillä jaksoilla Tähti on kyennyt uhittelemaan kaikkia sarjan joukkueita. Jatkossa vaan nuo hyvät jaksot pitää saada koko erän ja samaa tietä koko ottelun mittaisiksi.

Päävalmentaja Petri Köykän eväspussissa olivat tällä kertaa tarjolla hakkuri Murdockin lisäksi keskareina Sami Valaranta, Lauri Ojala ja Oskari Marjakoski, laitureina pelasivat Kalle Hietavala ja Voitto Köykkä, liberona vaihtelivat Petro Ahvenjärvi ja Antti Leppänoro ja kapellimestarina Arttu Salmijärvi.

Vieraskiertueen jälkeen edessä onkin seuraavaksi kolmen kotiottelun putki. Sunnuntaina klo 16 alkavassa ottelussa penkkiurheilijoille on tarjolla todellinen herkkupala, kun sarjan kärkikolmikosta vieraaksi saapuu Lempäälän Kisa. 

LeKin joukkue on kaikilla mittareilla katsottuna järkyttävän kova yhdistelmä, jossa on kokemusta ja historiaa. Ryhmässä on paljon pelureita, jotka ovat siviilielämän vuoksi joutuneet jättämään liiga- ja maajoukkueympyrät turhan aikaisin. Varsinkin kokenut Anssi Vesanen on meriiteiltään todellinen lajilegenda. Veljeksistä nuorempi, Ossi, sekä Sauli Silpo ja Sten Kruuda ovat liigajyriä. Myös Simo Puttonen taisteli viime vuonna liigakentillä. 

Nuoremmasta kaartista puolestaan Kasimir Luostarinen, Arttu Linjamäki ja Eetu Saarinen ovat kulkeneet nuoruudessa maajoukkueringeissä. Samaa laatua löytyy myös muustakin pelaajaringistä. Näin ollen kokeneen valmentajan, Tapani Nyströmin, suurin murhe onkin löytää aina kentälle oikea yhdistelmä. Varmaa on ainakin se, että sunnuntaina Parkkivuori pullistelee, ja kotijoukkue tulee laittamaan kaikkensa kentälle.

Tähti puristeli tiukasti LeKiä

Syksyn tähän asti viihdyttävin ykkössarjataisto tarjottiin Parkkivuoren runsaslukuiselle yleisölle, kun lentopallokansan bongaamia nimimiehiä vilisevä Lempäälän Kisa asteli sarjan häntäpäätä valvovan Tähden testiin sunnuntaina 26.11. 

Jos joku oli odottanut ”leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä” -ottelua, josta auton valot käännetään kotia kohtia tunnin pelin jälkeen, niin vastassa oli yllätys. Kahden ja puolen tunnin hikisen väännön jälkeen sarjassa vain kaksi tappiota kokenut LeKi pelasti nahkansa, ja kunniansa, niukimmalla mahdollisella 3–2 voitolla. LeKille kaksi ja Tähdelle yksi sarjapiste.

Ensimmäinen erä antoi illan kululle suunnan. Molemmat joukkueet pääsivät useamman kerran yrittämään erän katkaisua, kunnes Nathan Murdockin sivurajasta niukasti ulos painunut lyönti päätti erän vieraille harvinaisiin numeroihin 33–31. Toisessa erässä Tähti pelasi rohkeasti. Arttu Salmijärvi jakeli monipuolisia ja taitavia passeja. Murdock ja Sami Valaranta tappoivat laidoilta palloa voimalla. Keskellä pelanneet Kalle Hietavala ja hurjasti kehittynyt Oskari Marjakoski päättivät nopeita hyökkäyksiä hyvillä tehoilla ja kun torjuntapelissäkin haastettiin ”metrin pidemmät” vastustajat, niin kotiyleisö sai siirtyä otteluisännän tarjoamille kahveille 25–20 erävoitto taskussaan. 

Kolmatta erää LeKi vei koko ajan ja eniten Tähti uhitteli noustessaan kolmen pisteen päähän tilanteessa 19–22. Erä kuitenkin selityksittä Tampereen taakse 20–25. Neljäs erä oli enimmäkseen ”Big-Nate show.” Mr. Murdock osoitti nyt olevansa kanadalaisvahvistus sanan varsinaisessa merkityksessä. Syöttörajan takaa lähti todella hurjia pommeja, jotka aiemmista otteluista poiketen pysyivät nyt kiitettävästi ruudussa. 

Hyökkäyspelissä Salmijärven tarjoilut jysähtelivät tummasta kädestä korkealta ja kovaa niin iskurajan takaa kuin laidoistakin. Erän näyttävin piste tuli kiertohyökkäyksellä, jossa Murdock jysäytti pallon parkettiin vastustajan torjunnan seuratessa tilannetta tossut tukevasti maassa. Useat hyökkäyspaikat oli pohjustettu kaivamalla hienoja puolustuspalloja peliin. Tässä operaatiossa orkesteria johti taidolla libero Voitto Köykkä. Koko joukkueelta hieno erä, 25–20 ja pääsylippu viidenteen näytökseen.

Kotiyleisön kannalta harmittavasti kirsikka kakun päältä jäi poimimatta. Viidennessä erässä nostopeli lipsahteli ja hankalista paikoista Tähti sortui hyökkäysvirheisiin. Isoa hyökkäysvastuuta kantaneilla Murdockilla ja Valarannalla oli parhaat paukut jo ammuttu neljässä aiemmassa erässä. Lempäälä marssi viidennen erän ja koko ottelun 3–2 voittoon selvin 15–7 eränumeroin. Tässä ottelussa aiemmin mainittujen lisäksi Tähden pelipaitaa kantoivat Antti Leppänoro, Lauri Ojala, Petro Ahvenjärvi, Teemu Kaitakari ja Olli Kolhinen. Daniel Heinonen ja Lassi Mäntynen parantelivat vaivojaan valmennusta penkillä avustaen.

Lentopallo on parasta paikan päällä. Tähti tarjoaa kotiyleisölle seuraavan kattauksen ensi sunnuntaina, jolloin Parkkivuoreen saapuu vieraita Mansesta, Aitolahden Riento. Mikä on Petri Köykän suojattien vire tuolloin, kun usealla pelurilla on takana edellisenä päivänä Rovaniemellä pelattu A-poikien SM-sarjan turnaus ja 1 300 kilometriä marraskuista maantietä. Lisämielenkiintoa tuo se, että lauantaina A-pojissa Tähden paitaa kantava Jussi Lepistö vaihtaa sunnuntaiksi päälleen Aitolahden ykkössarjajoukkueen nutun.    

A-pojissa kärkeen, ykkössarjassa tuskaa

Tähden A-pojat tulevat puolustamaan ensi keväänä tiukasti kotisalissa valloitettua SM-pokaalia. Rovaniemellä joulukuun toisena päivänä pelattu A-poolin (Suomen sijat 1-4) turnaus päättyi Tähden voittoon, eli joukkue vaihtaa vuotta ikäluokkansa ykkösryhmänä. Napapiirillä paikallinen Palloketut sekä Vammalan Lentopallo taipuivat Tähdelle 2-0 ja Salon Viesti 2-1.

Usealla pelaajalla oli takanaan pitkä bussimatka talvisella maantiellä ja pikkutunneilla kotiutuminen, kun sunnuntaina odotti jo ykkössarjan kotiottelu Aitolahden Rientoa vastaan. Jaossa oli molemmille tärkeitä sarjapisteitä, olihan kentällä kaksi joukkuetta, joilla putoamispeikko istuu olkapäällä. 

Koitoksen ensimmäinen erä oli tasaista vääntöä, jossa pallo pomppi lopulta sitkeästi puolustaneelle ja tehokkaasti keskeltä hyökänneille tamperelaisvieraille. Erä vieraille lopulta 23-25. Toinen erä sujui Tähti-merkkisesti. Molemmat joukkueet tekivät paljon aloitus- ja hyökkäysvirheitä, Tähti sen verran vähemmän, että hoiti erän selkeästi 25-18. 

Kolmannessa erässä Tähti oli vahvasti kuskin paikalla johtaen selkeästi vielä tilanteessa 17-12. Sitten muutaman peräkkäisen virheen putki ja vastustaja kömpi iholle. Lentopallo on laji, jossa tilaisuutensa vaistonnut joukkue sen usein käyttää, niin tälläkin kertaa. 

Ratkaisupalloissa Nathan Murdockin kaksi peräkkäistä lyöntiä torjuttiin hyökkääjän omille varpaille, yksi puolustuspallo karkasi vaikeasti pelattavaksi ja kun vastustaja sai ensimmäisen mahdollisuutensa, löi Riennon hakkuri Olli Kanerva sydämensä kyllyydestä pallon Parkkivuoren parkettiin. Erä kirvelevästi jo toistamiseen 23-25 ja Riennolle ensimmäinen sarjapiste. 

Neljännessä erässä kamppailtiin piste pisteeltä ja tällä kertaa viimeistä pinnaa tuuletti kotijoukkue. Ero jälleen minimissä 25-23 ja nyt piste Tähdenkin plakkariin. Kun kolme neljästä pelatusta  erästä oli ratkottu kahden pisteen erolla, niin menköön sitten viimeinenkin. Siinä Tähti nousi erän lopussa usean tappiopisteen sillasta tilanteeseen 13-14, mutta seuraava pallo päätti ottelut Riennolle. Näin ollen Tähden historiallinen voitto ykkössarjatasolla jää edelleen hamaan tulevaisuuteen.

Tällä kertaa voitto ei olisi vaatinut ihmeempää venymistä. Nuori joukkue sortui kriittisissä paikoissa harmittaviin virheisiin, jotka tällä tasolla pelattaessa yleensä kuitataan kohtalokkain seurauksin. Rovaniemen matkailulla on turha selittää mitään, vaikka ylimääräisiä happoja muutamien pelaajien pohkeista varmaan löytyikin. 

Nathan Murdock esitti salin kovimmat moukarit, mutta ei tässä ottelussa noussut edellisen koitoksen kaltaiseen hurmokseen ja sortui muutamiin kohtalokkaisiin virheisiin. Ilahduttavaa oli jalkavaivoista kärsineen Daniel Heinosen come back. Mies väläytti muutaman kerran viime keväältä tuttuja älykkäitä hyökkäysratkaisujaan.  

Raadissa istuneet paikallisen kunnalliselämän ”grand old man” Tauno Mäkelä ja hänen tyttärensä, moninkertainen kiihdytysautojen Euroopan mestari Anita Mäkelä arvostivat joukkueiden parhaiksi kaksi Tähden juniorikoulun kasvattia. Passari Arttu Salmijärvi pokkasi kotijoukkueen palkinnon ja Riennolta palkittiin ansaitusti edellisenä päivänä Tähden A-pojissa palloja tappanut Jussi Lepistö. 

Tähti saa ensi sunnuntaina kotiluolaansa vieraita Karhulasta, kun sikäläinen Veikot esittäytyy Parkkivuoren yleisölle. Toivottavasti tälläkin kertaa yli 200-päiseksi noussut kotiyleisö löytää paikalle ja jaksaa jatkossakin antaa tukensa nuorelle Tähden edustusjoukkueelle.  

Tähden edustus uinaili

Soihdut sammuu, kaikki väki nukkuu… Ottelukuuluttajan osuvaakin osuvampi kommentti miesten ykkössarjan lentopallo-ottelusta Tähti – Karhulan Veikot sunnuntaina 10.12.

Tiernapoikien sanoja mukaillen Tähti se vaelteli itäisillä mailla, oli kuin Murijaanien kuningas, joka lankesi Herodeksen osassa olleen KaVen etehen polvilleen. Ei auttanut musta sen paremmin kuin valkoinenkaan murjaani, Tähti romahti kuusen latvasta kuin Talvivaara pörssistä. Ei toimineet jalat, ei pää, eikä sielu. 

Ottelutapahtuman sykähdyttävimmät hetket olivat onnistuneet musiikin valinnat väliajoilla, ystävällinen kahviohenkilökunta, tuoreet pullat ja maukas kahvi. Onneksi tämä Parkkivuoressa toimii kerta toisensa jälkeen. 

Niin, pelattiin Parkkivuoressa sunnuntaina myös miesten ykkössarjan lentopallo-ottelu. Vilppulan Tähti – Karhulan Veikot 0–3 (15–25, 13–25, 21–25). Tunti ja vartti pallottelua, jossa kotijoukkueen onnistujat on jo lueteltu tämän jutun ensimmäisessä luvussa. Joitain hienoja ykkössarjatason suorituksia toki Tähdeltäkin nähtiin, mutta ne devalvoitiin yleensä nopeasti omilla suorilla virheillä. 

Valmennus kokeili tässä ottelussa erilaisia kokoonpanoja ja pelipaikkoja löytämättä toimivaa rosteria. Pelaajista kenenkään suoritusta ei tarvitse mainita erikseen hyvässä jos ei pahassakaan. Vilppulan Tähti ei joukkueena toiminut, taistelutahto ja -ilme jättivät paljonkin parantamisen varaa. Jos hävitään, niin tehdään se taistellen. Näitäkin otteluita on onneksi nähty, tänään tuota asennetta jäätiin kaipaamaan. Vastustaja pelasi ehjän ottelun ja kunnia voitosta heille, mutta…

Tähdellä on tässä vaiheessa peiliin katsomisen paikka. Jokainen joukkueen jäsen voi katsella siellä näkyvää kuvaa ja miettiä, miten kuvan henkilö saa osaltaan Tähden syttymään. Joukkue pystyy parempaan, se on varmaa. Peli-ilon löytäminen lienee se juttu. 

Toivotaan, ja uskotaan, että seuraavia ottelujuttuja kirjoitetaan valoisammissa tunnelmissa. Joulupukilta voisi toivoa silmäkulmiin pilkettä, kaikkia sytyttäviä tuuletuksia ja ylpeyttä kantaa oman seuran värejä Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. 

Lentopallossa loistavia ja huonoja uutisia

Varsin kaksijakoisissa tunnelmissa päättyi vuosi 2017 Vilppulan Tähden osalta. Kun Parkkivuoressa treenatut C-tytöt nappasivat A-poolipaikan ikäluokkansa SM-sarjassa, on seuran osalta tilanne suorastaan uskomaton junioreissa. Suomessa näet pelataan kuudessa sarjassa valtakunnallista SM-sarjaa (A-, B- ja C-) ja Vilppulan Tähden joukkue on näistä peräti kolmessa ikäluokassa valtakunnan neljän parhaan joukossa: eli A- ja B-pojat sekä C-tytöt. Vuoden 2017 lopussa vastaavaa saldoa ei löydy yhdeltäkään muulta seuralta! Kun samaan vuoteen lisätään keväällä voitettu A-poikien Suomen mestaruus, voidaan varmasti perustellusti todeta Vilppulan Tähden juniorityön kuuluvan Suomen huippujen joukkoon.

Toki tietysti seurassa tunnetaan ja tunnustetaan sekin tosiasia, että laakereille ei saa jäädä lepäämään, vaan ainoa tapa pitää menestystä yllä on työ. Vuoden 2017 tilanne on ajankohtaisuudestaan huolimatta enää osa upeaa historiaa, jossa sekä seuran että paikkakunnan lippua on kannettu uljaasti.

Junioripuolen vastapainoksi 1-sarjajoukkueella on edelleen tuskaa. Toki sunnuntain vierasottelussa mittari oli kovin mahdollinen, kun kovalla satsauksella rakennettu Karelian Hurmos näytti Tähdelle kaapin paikan ansaitusti 3–0 (25–18, 25–16, 25–17). 

Tähden pelissä oli paljon hyviä elementtejä, mutta pitkän tappioputken jäljiltä joukkueilla oli vaivana vähän kirkollista tautia eli uskonpuutetta. Joensuussa nimittäin ei vierasjoukkueet ole juuri 20 pinnan rajaa ylittäneet, ja vain kaksi joukkuetta on sieltä kyennyt edes erävoiton hakemaan.

Hurmos päästettiin heti alussa viiden pinnan johtoon, ja vaikka vielä kahden pinnan päähän noustiinkin, oli isäntien rutiini liikaa. Toista erää Parkkivuoren kasvatit johtivat jo 0–4, kunnes sitten vastustaja sai peräti seitsemän pistettä putkeen. 7–4-tilanteesta eteenpäin Hurmos lisäili johtoaan tasaisesti. Samoilla askelmerkeillä mentiin myös kolmas erä, kun Hurmos lähti oikeastaan heti merkistä karkuun.

Pelitapahtumiin nähden hiukan yllättäen Tähden parhaan pelaajan palkinnon pokkasi Nathan Murdock. Toki kanadalainen tekee näyttäviä suorituksia, mutta vastineeksi virheitä tahtoo tulla liikaa. Muuten päävalmentaja Petri Köykän rosterissa olivat Antti Leppänoro, Sami Valaranta, Petro Ahvenjärvi, Daniel Heinonen, Voitto Köykkä, Arttu Salmijärvi, Lassi Mäntynen, Oskari Marjakoski, Kalle Hietavala ja Santeri Salonen.

Tähden osalta joulutauko käytetään harjoitteluun. Syksyn pelillisiä ongelmia saadaan korjata rauhassa. Lisäksi ihan syksyn loppumetreillä itseluottamuksensa kanssa tuskaillut Tähden joukkue saa ladata akkunsa kaikessa rauhassa. Periksi vilppulalaisten osalta ei ole syytä eikä tarvetta antaa. Nuori joukkue on vasta taipaleensa alussa. Sympatiapisteet on saatava jatkossa sarjapisteiksi. 

Jo kauden alussa otettiin tietoinen riski, kun sarjaan lähdettiin rohkeasti omien junioreiden varaan rakennetulla joukkueella. Tie on kova, mutta sen kulkeminen vaatii kahta asiaa: uskoa ja työtä! Lähes jokaisella pelaajalla on vielä edessä paljon pelivuosia ja kokemattomuus puolestaan on tauti, jossa aika on paras lääke. Muutenkin tiedossa on, että jokaisella osa-alueella pitää parantaa – mutta sekin on tehtävä vain askel kerrallaan, harjoite kerrallaan ja pallo kerrallaan. 

– Joukkue haluaa kiittää kaikkia kannattajiaan ja toivottaa kaikille hyvää joulua. Meihin kannattaa uskoa, kyllä me vielä täältä tullaan, lähetti päävalmentaja Petri Köykkä terveiset kaikille yhteistyökumppaneille ja Tähden faneille.

Tähti avaa kotikentällä

Vilppulan Tähden 1-sarjamiehistön vuosi 2018 starttaa tulevana sunnuntaina Parkkivuoressa. Vieraaksi klo 16 alkavaan otteluun saapuu erittäin mielenkiintoinen Vammalan Lentopallon 2-joukkue Sastamalasta.

Vierasryhmä on siis tämän hetken suomalaisen lentopallon dynastian reservijoukkue. Tiedossa on etukäteen, että VaLePa:lla ei ole sunnuntaina liigaottelua, joten Parkkivuoren hornankattilassa saattaa hyvinkin esiintyä pelaajia, joilla on tällä kaudella jo nimissään mestareiden liigan otteluita ja Suomen cupin voitto. VaLePahan raivasi ensimmäisenä suomalaisena miesjoukkueena tiensä mestareiden liigan lohkovaiheeseen. 

VaLePa 2-joukkue koostuu puolestaan nuorisomaajoukkueympyröitä kiertäneistä lahjakkuuksista, jotka ovat tyrkyllä Kunnarin ja Eskon työn jatkajiksi. Useammasta kaverista tullaan varmasti kuulemaan lähivuosina. Ja pelaahan ryhmässä myös Tatu Vuorenmaa, jonka isän – Jukka-Pekan – pelipaita on nostettu Parkkivuoren salin kattoon.

Tähti puolestaan käytti joulutauon harjoitteluun. Syyskierroksella joukkue haastoi tasapäisestä vastustajansa, mutta viimeinen kovuus jäi ratkaisupalloissa uupumaan. Sitä kovuutta on nyt hiottu. Epävarmuustekijän aiheutti neljän pelaajan siirtyminen Suomen "pelipaitaan" Satakunnan lennostoon, Pirkkalaan. Puolustusvoimissa palvelevien osalta on aina ilmassa kysymysmerkkejä peliin pääsemisen suhteen. Asia on kuitenkin ollut tiedossa jo hyvissä ajoin, joten sitä ei Vilppulassa murehdita.

Lentopalloviikonloppuhan Tähden osalta käynnistyy Parkkivuoressa jo lauantaina. Silloinkin tarjolla on todellinen herkkupala, sillä päivän aikana A-pojat mittelevät valtakunnallisessa A-poolissa, eli neljän rankingin kärkijoukkueen voimin, SM-sarjan turnauksessa. Salon Viesti, Kauhavan Wisa ja Karhulan Veikot marssittavat saliin yhteensä toistakymmentä nuorten maajoukkuepeluria. 

Mikäli kaikki aikataulut osuvat kohdalleen, esiintyy Karhulan Veikkojen pelipaidassa esimerkiksi Henrik Porkka, joka puolestaan pelasi viime kesänä A-maajoukkueen mukana sekä maailman liigaa että EM-kisat. Tällä kaudella Porkka pelaa kuopiolaisessa Leka-Volleyssa liigaa. Ja monta muuta huipun tuntumassa olevaa peluria tullaan "tontilla" näkemään.

Edessä on siis lentopallon ystävän herkkuviikonloppu. Salissa nähdään molempina päivinä tulevaisuuden toivoja. Ja kun sunnuntaina Petri Köykän valmentama miehistö iskee VaLePa:n 2-joukkueen kimppuun, lienee sali taas täynnä viimeistä penkkiriviä myöten. Syyskaudella näet Parkkivuoressa oli koko sarjan selvästi paras yleisökeskiarvo eli 214 silmäparia / ottelu. Lisäksi Karhulan Veikot ylitti 200 rajan keskiarvollaan 202. Sarjaa ylivoimaisesti johtava Karelian Hurmos oli tämän listan kolmas lukemalla 186. Tämäkin alleviivaa sitä tosiasiaa, että ihmiset tällä kulmakunnalla arvostavat pelaamista valtakunnan huipulla.  

Tähdelle vain kokemusta

Tähden nuoret lentopalloilijat urakoivat viikonvaihteessa kolmella rintamalla. Kotisalissa pelattiin lauantaina A-poikien Suomen neljän kärkijoukkueen turnaus ja sunnuntaina miesten ykkössarjan ottelu Vammalan Lentopallon reservijoukkuetta vastaan.

Ykkössarjassa Tähden tappioputki sai jatkoa, tällä kertaa luvuin 1-3 (19-25, 22-25, 25-22, 13-25). Tähti jäi vastustajaansa jälkeen selvimmin aloitusten vastaanotossa ja sitä kautta vaikeutuneessa hyökkäyspelissä. Kaksi ensimmäistä erää kulkivat koko ajan tasaisessa VaLePa-komennossa joukkueen hyökätessä hyvin monipuolisesti. 

Kolmannessa erässä nähtiin Tähden paras jakso, kun joukkue kampesi erän kotiin oltuaan jo 9-16 tappioasemassa. Neljännessä erässä Tähti lahjoitti vastustajalle omilla virheillään peräti 12 pistettä, joten todellista taistelua erävoitosta ei päässyt syntymään.

Tähden hyökkäyspeli jäi hieman liikaa Nathan Murdockin leveille harteille. Kanukki teki koko ottelun kovimmat pistelukemat (17/+8). Kolmannen erän nousua johti Santeri Salonen, joka sai vaikeilla aloituksilla horjutettua vastustajan vastaanottoa ja hankaloitettua siten VaLePan vahvaa hyökkäyspeliä. 

KMV-Lehden isännöimä raati arvosti Tähden parhaaksi saldon (7/+2) keränneen Sami Valarannan ja vastustajalta hyvillä tehoilla keskeltä hyökänneen Tuomas Tihumäen. Petri Köykän rosterissa mukana olivat mainittujen lisäksi Petro Ahvenjärvi, Antti Leppänoro, Kalle Hietavala, Oskari Marjakoski, Teemu Kaitakari, Olli Kolhinen ja Lassi Mäntynen. Ykkössarja jatkuu Tähden osalta kahdella vierasottelulla, seuraavan kerran Parkkivuoressa palloa isketään 4.2.

A-poikien hallitseva Suomen mestari Tähti kärsi lauantaina kolme tappiota. Kotijoukkueen päänahan kynivät vuorollaan Kauhavan Wisa, Karhulan Veikot ja Salon Viesti. Turnauksessa Tähti-paitaa kantoivat edellä mainittujen Valarannan, Hietavalan, Marjakosken, Kaitakarin, Kolhisen ja Mäntysen lisäksi Voitto Köykkä ja vahvan come backin keskitorjujan tontille tehnyt kevään kultamitalisti Niko Jokela. 

Pahimman takaiskunsa joukkue koki, kun puolustuksen selkäranka Voitto Köykkä loukkasi jalkansa ja joutui jättämään viikonlopun peliurakan kesken. Tähden iskukykyyn merkittävän loven koko viikonlopun osalta aiheuttivat myös maanpuolustustehtävät. Maanantaina valtion palvelukseen astuneet alokkaat Arttu Salmijärvi, Daniel Heinonen, Jussi Lepistö ja Mikke Tolvanen kuuntelivat Suomen puolustusvoimien kantahenkilökunnan ohjeita Petri Köykän teesien sijaan.

Tähden B-ikäisistä koottu A2-joukkue pelasi Nurmossa kolme kaksieräistä ottelua. Rauli Salmijärven ja Reijo Poikosen ryhmä keräsi saldon yksi voitto, yksi tasapeli ja kaksi tappiota. Joukkue pelaa yli-ikäisten sarjaa harjoitusmielessä oman ikäluokan SM-taistoihin tähdäten. 

Mahti oli kovempi kuin Tähti

Sarjakakkonen Maaningan Mahti osoitti vahvan liigakokemuksen ympärille rakennetulla joukkueellaan 1-sarjan tyven ja hännän eron kaatamalla Tähden puhtaasti 3–0 (25–17, 25–10, 25–18). Päävalmentaja Petri Köykän ryhmän ympärille on tällä kaudella epäonnea kerääntynyt, ja lauantai lienee tässä suhteessa omanlaisensa ennätys.

Tähteläiseen tapaan jo menomatkalla mietittiin ketä on mukana, eikä sitä ketä puuttuu. Niinpä Köykkä laittoi aloitukseen kuusikon, jossa yleispelaajina olivat Sami Valaranta ja Petro Ahvenjärvi, keskipelaajina Santeri Salonen ja Oskari Marjakoski ja takavuosien mallin mukaan kaksi passaria ristikulmissa eli Arttu Salmijärvi ja Lassi Mäntynen. 

Vaihtopenkki oli puolestaan jalkavaivoista koko kauden kärsineen Teemu Kaitakarin levyinen. Teemu kävikin läpi ottelun pelaamassa takakaenttäkierroksia. Liberoa ei voinut laittaa, koska se olisi tarkoittanut sitä, että yhteenkin Tähden loukkaantumiseen ottelu olisi päättynyt. 1-sarjassa ei näet saa jatkaa, ellei kentällä ole kuutta pelaajaa.

Avauserässä Mahti repi heti 5–1-johdon. Toisen pisteputkensa isännät saivat erän loppupuolella. Ilman näitä kahta putkea taisteli Tähti urhoollisesti rinta rinnan Mahdin kanssa.

Toisesta erästä Tähdellä ei ole paljon kerrottavaa. Ryhmä jäi heti lähtötelineisiin ja Mahti nykäisi heti 8–1-johdon. Loppuerä pelailtiin lähinnä yhtä maalia.

Kolmannessa erässä Tähti heräsi taistelemaan tosi mielellä heti alusta saakka. Tilanteessa 5–5 alkoi taas Mahti-jakso, joka vei isännät aina 20–12 johtoon. Sitten tuli vilppulalaisten paras jakso ottelussa, ja ryhmä kipusi jo numeroihin 20–18. Tässä vaiheessa kova tappioputki näkyi sen verran otteissa, että usko loppui kesken ja viisi viimeistä pinnaa saivat päällensä Maaninka-leiman. Lentopallo-nimistä peliä kun on aina sanottu henkimaailman peliksi, eikä siinä tahdo olla varaa pienimpiinkään herpaantumisiin.

Tähden poissaoloissa ei ollut mitään sen kummempaa dramatiikkaa, vaan pelureita oli sekä loukkaantuneena että kipeänä. Polvivaivoista kärsinyt hakkuri Nathan Murdock oli huoltajana ja libero Voitto Köykkä poti loukkaantunutta nilkkaansa. Loukkaantuneiden lista on muutenkin pitkä kuin nälkävuosi, ja kun vastaan asettuu hyvin potentiaalinen liigakarsija, Maaningan Mahti, ei selittelyille jää sijaa.

Tähti teki kuluvaan kauteen kovan valinnan ja on maksanut siitä hintaa. Todennäköisesti kyseessä on kaikki suomalaiset miesten puolen palloilulajit huomioiden kaikkein omavaraisin joukkue. Ainoastaan Murdock ja Antti Leppänoro ovat lentopallo-oppinsa saaneet muualla. Ja näistäkin Leppänoro liittyi Valon miehistöön jo kesällä 2007. Tämä tarkoittaa sitä, että omat juniorit ovat saaneet oikeastikin mahdollisuuden. Ja vaikka tällä kaudella onkin takkiin tullut, ei seurassa olla asiasta huolestuneita. Pitkässä juoksussa homma sataa varmasti Parkkivuoren tekijöiden laariin, sillä kokemattomuus on tauti, joka paranee pelaamalla.

Tulevana viikonloppuna Tähti on tulessa kahdesti. Ensin lauantaina kohdataan Liikunnan Riemu Jyväskylässä ja sunnuntaina matkataan 1-sarjan legendaarisimpaan pyhättöön Kyyjärven KyKy-BetSetin vieraaksi.


Tähden tappioputkelle jatkoa

Vilppulan Tähden ykkössarjamiehistön vieraspelien tuplaviikonloppu käynnistyi lauantaina Huhtasuon yhtenäiskoululla Jyväskylässä. Sarjataulukossa kotijoukkue Liikunnan Riemu majailee viimeistä edellisenä juuri perää pitävän Tähden yläpuolella, eli Jyväskylässä iskettiin ns. kuuden pisteen ottelu. Lähes pakkovoiton edessä ollut vilppulalaisryhmä joutui kotimatkalle kirvelevä tappio niskassaan. 

Tähden pitkää sairaslistaa oli saatu lyhennettyä sen verran, että peliasun Jyväskylässä pukivat Petro Ahvenjärvi, Antti Leppänoro, Nathan Murdock, Kalle Hietavala, Sami Valaranta, Arttu Salmijärvi, Santeri Salonen, Oskari Marjakoski, Lassi Mäntynen sekä liberopaitaan sonnustautuneet Voitto Köykkä ja Teemu Kaitakari.

Ottelun kulkua voi peilata suoraan pelaajien kokemukseen. Tähden nuori joukkue taisteli tasapäin jokaisessa erässä sen puoliväliin saakka. Tämän jälkeen Tähti teki ne ratkaisevat virheet, kun taas kotijoukkueen liigaympyröissä yhteensä yli 430 ottelun verran ”karvojaan kasvattaneet” pelimiehet terästäytyivät tiukan paikan tulleen. Erät ja ottelu kääntyi lopulta Riemulle 3–0 (25–22, 25–18 ja 25–22). 

Tähdeltä ei erityisiä onnistujia ja joukkueen sytyttäjiä tällä kertaa löytynyt. Nilkkavammastaan pelikuntoon toipunut libero Voitto Köykkä hoiti vastaanottoa ja puolustusta mallikkaasti, Nathan Murdock esitti salin komeimmat moukarit, mutta saldoa rasittivat harmittaviin kohtiin osuneet lukuisat virheet. Tähdeltä palkittiin Murdock ja Riemulta 176 liigaottelun kokemuksella peliä ratkonut Jaakko Aninko.  

Sunnuntaina Tähti vieraili legendaarisella Kyyjärven liikuntahallilla paikallisen Kyvyn vieraana. Lauantaita pirteämpi peliesitys päättyi kuitenkin 1–3 (17–25, 26–24, 18–25, 15–25) tappioon. Kautta riivanneet virhesumat ratkaisivat tämänkin ottelun. Toisen erän voitto pohjustettiin vähentämällä omia virheitä erän päättyessä Nathan Murdockin näyttävään tappotorjuntaan. Hävityn kolmannen erän jälkeen neljäs erä alkoi Santeri Salosen syöttömyllyllä. Neljän ässäsyötön siivittämä Tähti karkasi jo 6-1 johtoon. Tästä alkoi jakso, jossa lähes jokaisen vihellyksen jälkeen Tähdellä oli asiaa ottelun tuomaristolle. Hieman kyseenalaiset, järjestään Tähden tappioiksi tuomitut vihellykset sekoittivat Petri Köykän suojattien hyvin alkaneen erän ja Kyky käytti sekoilun hyödykseen. 

Hyvän alun jälkeen Tähti hyökkäsi pisteet pääasiassa vastustajalle lyöden pallot joko rajoista ulos tai vastustajan torjuntaan. Ottelu päättyi kuvaavasti Murdockin saadessa voimalyöntinsä omille varpailleen. Tähdellä oli matkassa lauantain miehistö lukuun ottamatta puolustusvoimien palvelukseen kiirehtinyttä Arttu Salmijärveä. Palkintoraati arvosti Tähden parhaaksi syöttöputkensa lisäksi pirteästi hyökänneen Santeri Salosen, kotijoukkueen lusikan pokkasi 18-vuotias hakkuri Oskari Keskinen.

Ensi sunnuntaina Parkkivuoren yleisölle tarjotaan tuulahdus suomalaista huippulentopalloa 2020-luvulta. Tähden vieraaksi saapuu Kuortaneen joukkue, joka koostuu urheiluopistolla harjoittelevista alle 19-vuotiaiden maajoukkuepelaajista. Urheilutietäjille hyviä vedonlyönnin kohteita ovat, kuka näistä lupauksista tulee ensimmäisenä pukemaan päälleen Suomen A-maajoukkueen pelipaidan ja kuinka paikalliset nuoret kykenevät haastamaan Suomen eliitin nuorten miesten välisessä koitoksessa.

Tähdelle huima meriitti

Vilppulan Tähden viikonloppu oli täynnä vauhtia. Perjantaina joukkue palkittiin Hämeen Liikunnan ja Urheilun tilaisuudessa, lauantaina A-pojat varmistivat paikkansa SM-välierään ja sunnuntaina alle 19-vuotiaiden maajoukkue kävi ottamassa täydet pisteet Parkkivuoresta.

Perjantai-iltana gaalassa Vilppulan Tähden A-pojat palkittiin upeasti TUL:n Hämeen piirin vuoden joukkueena mallia 2017. Kunnianosoitus on huikea, sillä tämä valinta tehdään kaikki lajit huomioonottaen. Arvoa korosti se, että samassa tilaisuudessa Tähden takavuosien passari, ja liigassa pelaavan Akaa-Volleyn sielu, Risto Lahti, sai elämäntyöpalkinnon.

Arki oli kuitenkin heti viikonloppuna edessä. Sunnuntai-iltana Tähti taipui Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueelle, joka sarjassa pelaa Kuortaneen valmennuskeskuksen nimen alla,  erin 1–3 (19–25, 14–25, 26–24, 15–25). Numeroista huolimatta Parkkivuoren iltapäivässä nähtiin korkeatasoinen lentopallo-ottelu. Yleisö sai nauttia pitkistä palloralleista, kun Tähti haastoi suomalaisen lentopallon tulevaisuuden toivot.

Avauserä pelattiin tasatahtia, kunnes Väinö Rahkon syöttövuorolla vieraat repivät seitsemän pisteen eron. Toisessa erässä peli oli 12–13, ja syöttämään marssi joukkueensa parhaana palkittu Rahko, jonka syöttövuoron päättyessä taululla olivat numerot 12–22. Nämä kaksi syöttövuoroa koituivat erien ratkaisuksi.

Kolmannessa erässä Tähti heräsi taistelemaan tosimielellä erävoitosta. Peliä johdettiin 22–19 ja 24–22, ja lopulta jatkopalloilla Santeri Salosen isku päätti erän kotiyleisön riemuun.

Neljäs erä alkoi myös tasaisesti, kunnes sitten Joona Väänäsen syötöillä Suomen U19-maajoukkue karkasi horisonttiin.

Tähden parhaan palkittiin hakkuri Sami Valaranta, joka uskalsi hyökätä rohkeasti koko pelin. Liberona Voitto Köykkä poiki palloja peliin, ja Arttu Salmijärvi tarjoili hyökkääjille maukkaita paikkoja. Laitureina pelannut kaksikko Santeri Salonen ja Petro Ahvenjärvi sai aikaiseksi sekä puolustuksia että ratkaisuja. Keskellä comebackin tehnyt Niko Jokela pelasi elämänsä ensimmäiset 1-sarjapallot, ja antaa joukkueelle uusia vaihtoehtoja. Lisäksi joukkueessa olivat Oskari Marjakoski, Kalle Hietavala, Teemu Kaitakari ja Lassi Mäntynen.

Kanadalainen Nathan Murdock joutui päättämään kautensa polvivammaan, ja lentää kotiin alkavalla viikolla. Daniel Heinonen puolestaan taistelee aika vastaan, ja toivoo jalkojensa kuntoutuvan A-poikien ratkaisuotteluihin. Lauri Ojala odottaa polvien tähystystä ja lisäksi Antti Leppänoro oli parantelemassa flunssaansa.

Lauantaina Tähti kävi A-pojissa pelaamassa viimeisen pooliturnauksensa ennen välieriä. Ryhmässä olivat luonnollisesti lisänä mukana Jussi Lepistö ja Mikke Tolvanen. Omasta pyynnöstään joukkueeseen oli tullut mukaan Aitolahden 1-sarjajoukkueessa pelaava passari Ossi Mäkinen, joka on kiertänyt nuoruudessaan kaikki maajoukkueringit.

Lauantaina Tähti hävisi aluksi isäntäjoukkue Wisalle tyrmäävästi 2–0. Toisessa ottelussa Tähti kylvetti Puijo-Volleyta 2–0. Päivän päätteeksi rovaniemeläinen Napapiirin Pallo-Ketut oli parempi äärimmäisen tiukassa ottelussa 0–2 (23–25, 26–28). Tulos tiesi sitä, että välierissä Tähti ja NaPa kohtaavat Lempäälän Jyryn ja savonlinnalaisen East Volleyn. Kaksi joukkuetta lunastaa paikkansa auringossa eli lopputurnauksessa. Tämän hetkisen tiedon mukaan tuo turnaus pelataan 24.2. joko Vilppulassa tai Lempäälässä.

Tähden nuoremmat lähtivät hieman siipirikkoisena omaan kotiturnaukseensa. Nuoremmat ovat siis B-poikia, joita tähän turnaukseen oli kaatanut niin taudit kuin loukkaantumiset. Turnauksessa Tähden 2-joukkue hävisi Alahärmän Kisalle 0–2, pelasi NaPan 2-joukkueen kanssa erät 1–1, hävisi Raision Loimulle 0–2 ja voitti lopuksi Liperi-Volleyn 2–0. Tämä tarkoittaa sitä, että vilppulalaiset tulevat päättämään tämän sarjan turnauksessa, jossa pelataan sijat 17–21.

Tähden edustusjoukkueen kauden viimeinen kotiottelu on Nurmon Jymyä vastaan tulevana sunnuntaina klo 16.00. Ympäri Suomea on hämmästelty sitä, kuinka Parkkivuoressa pelataan illasta toiseen valtakunnan suurimman 1-sarjayleisön edessä. Kotiyleisö ei ole hylännyt tappiokierteessä olleita omia kasvatteja. Sunnuntaina nähtävissä on todella mielenkiintoinen taisto, kun Petri Köykän miehistö lähtee toden teolla hakemaan kauden avausvoittoaan.

Tähti rikkoi kuparisen

Tähden ykkössarjajoukkue palkitsi yleisönsä jokseenkin kreivin aikaan kaataessaan kauden viimeisessä kotiottelussaan Nurmon Jymyn 3–1 (25–18, 25–22, 23–25, 25–21). Kyseinen voitto oli Vilppulan Tähden historian ensimmäinen, jonka se saavutti miesten ykkössarjatasolla.

 

Maanpuolustuksen tarvitessa alokkaita Salmijärvi ja Heinonen sekä loukkaantumisten ja sairauksien kurittaessa herroja Hietavala, Leppänoro ja Ojala, oli valmentaja Petri Köykällä marssittaa sunnuntai-illan ratoksi kahdeksan nuorta urhoa. Ensimmäiseen erään kentälle astelivat yleispelaajiksi 1997 syntyneet kokoonpanon ikänestorit Petro Ahvenjärvi ja Santeri Salonen, toiseksi keskipelaajaksi 1998 syntynyt Niko Jokela sekä liberoksi 1999 syntynyt Voitto Köykkä. Loput kolme pelipaikkaa miehitettiin vuonna 2000 syntyneillä juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneilla tai sitä hipovilla nuorilla miehillä, keskelle Oskari Marjakoski, passariksi Lassi Mäntynen ja hakkurin tontille Sami Valaranta. Edellisten ikätoveri Teemu Kaitakari tarjosi valmentajalle ainoan mahdollisuuden pelaajavaihtoon.

 

Tällä kertaa Tähden peli-ilme oli rauhallisen positiivinen. Turhat hötkyilyt oli jätetty joko aamuharjoituksiin tai pitkäksi venyneisiin aamu-uniin. Kahdessa ensimmäisessä erässä joukkue onnistui tasaisesti laajalla rintamalla. Ahvenjärvi ja Köykkä hoitelivat nosto- ja puolustuspallot passari Mäntysen pelattavaksi ja tämä jakeli passeja harkitusti eri puolille kenttää. Hyökkääjät kiittivät tarjoilusta kukin vuorollaan ja Tähti kuittasi molemmat erät plakkariinsa. Kahden erän jälkeiselle kahvitauolle poistui tyytyväinen kotiyleisö.

 

Kolmatta erää sävyttivät molempien joukkueiden runsaat virheet varsinkin syöttöruudussa. Tähän erään valmentaja Köykkä vaihtoi Teemu Kaitakarin liberopaitaan ja siirsi Voitto Köykän Santeri Salosen paikalle toiseksi yleispelaajaksi. Erä oli menossa jo selkeällä erolla Jymylle, kunnes erän lopussa Tähti nousi Sami Valarannan syöttöputkella pisteen päähän 23-24 tilanteeseen. Seuraavan pallon Nurmo kuitenkin hyökkäsi Tähden torjunnasta rajoista ulos ja siirsi ratkaisun neljänteen erään.

 

Neljännessä erässä palattiin kahdessa ensimmäisessä erässä käytettyyn kenttäjärjestykseen. Pisteitä tehtiin lähes vuorotahtiin Tähden ollessa kuitenkin aavistuksen verran kuskin paikalla. Valaranta ja Ahvenjärvi hoitelivat hyvin vaikeitakin hyökkäyspaikkoja pisteiksi ja Jokela sekä Marjakoski tukkivat tehokkaasti verkon keskustan. Ratkaisuvaiheessa nousi esiin Oskari Marjakoski, joka täräytti ensin paterin vastustajan puolustuksesta katsomoon ja sai sitten kunnian sinetöidä historiallisen voiton torjumalla ottelun viimeisen pisteen nurmolaisille varpaille.

 

Tässä ottelussa Tähti onnistui tasaisesti joukkueena. Nurmolta palkintoraati arvosti parhaaksi Arttu Mansikkaviidan, kotijoukkueen lusikan pokkasi Petro Ahvenjärvi. Oli hienoa, että Tähti onnistui tarjoamaan uskolliselle yleisölleen ykkössarjaottelun voiton mollivoittoisen kauden viime metreillä. Tähden ykkössarjakausi päättyy ensi viikonvaihteessa Lempäälän Hakkarissa paikallisen Kisan vieraana.

Sauli silpoi Tähden

Lempäälän Kisan raskaat pommittajat, Sauli Silpo ja Ossi Vesanen, johtivat isäntäjoukkueen tulitusta puhtaaseen 3–0 (25–15, 25–15, 25–16) voittoon Vilppulan Tähdestä. Kyse oli Tähden osalta kauden viimeisestä 1-sarjaottelusta.

Ensimmäisessä ja toisessa erässä juurikin kokeneen Silpon syöttövuorolla LeKi repi eron kuuteen pisteeseen erän puolessa välissä, ja siitä eteenpäin erät olivat lähinnä armoniskua vaille. Kolmanteen erään Tähti tuli hyvällä sykkeellä ja nappasikin 1–4-johdon. Tämän jälkeen mentiin aina 14 pinnaan saakka käytännössä siten, että LeKi vei pinnan parin erolla, ja Tähti tuli saman tien iholle. Mutta tässä erässä ratkaisun avain oli Ossi Vesasen syöttövuoro, jossa ero repesi kahdesta yhdeksään pisteeseen. Lentopallo-nimisessä pelissä, ja varsinkin LeKin kokemuksen omaavaa joukkuetta vastaan, se tarkoittaa jo mahdotonta tehtävää.

LeKin parhaana ottelussa palkittiin passari Kasimir Luostarinen, joka johti tykistöään mallikkaasti. Tähdellä puolestaan epäonninen kausi tietyllä tavalla huipentui tähän otteluun, jossa rinkiin kuuluneesta 13 pelaajasta saatiin kasaan vain 7 peluria. Ja näistä pelaajista osa oli vielä Wanhojen Tanssien ja sotilasvalan "lumoissa". Vahvistukseksi saatiin kaksi B-poikaa, eli jo aiemmin kaudella mukana ollut Olli Kolhinen ja 1-sarjadebyyttinsä liberon tontilla tehnyt Oskari Lehtonen.

Tähden passarina pelasi kaksi erää Arttu Salmijärvi ja Lassi Mäntynen yhden erän, kun Salmijärveä kokeiltiin liberona. Laitahyökkäys jäi tässä ottelussa vaiheeseen, vaikka Santeri Salonen parhaana palkittiinkin. Sami Valaranta pelasi hakkurina ja Petro Ahvenjärvi toisena yleispelaajana. Keskimiehinä touhusivat Oskari Marjakoski ja Niko Jokela. Ottelussa Tähden parasta osa-aluetta oli vastaanotto, joka periaatteessa olisi riittänyt taisteluun sarjapisteistä. Ongelmaksi tuli hyökkäys, sillä kahden ensimmäisen erän 50 LeKin pisteestä peräti 28 syntyi vilppulalaisten käsistä, eli suomennettuna Tähden virheistä.

Päävalmentaja Petri Köykälle aiheutti jo lähtiessä päänvaivaa tieto siitä, että liikkeellä ollaan siipirikkoisella ryhmällä. Totuus on kuitenkin se, että tämäkin joukkue olisi viikon takaisella esityksellään pystynyt huomattavasti parempaan. LeKin tasoista joukkuetta vastaan se olisi kuitenkin tarkoittanut koko ottelun läpi kestänyttä pelaamista omalla hyvällä tasolla. Nyt ottelusta tähteläisittiäin jäi hiukan "Tami" Tammisen sanoin maku pelaamisesta, jossa 90 prosentin keskittyminen tarkoittaa 50 prosentin suoritusta.

Tähden osalta kausi sisälsi monta laaksoa, ja lopputuloksena on sarjan 11. tila ja vauhdin hakeminen 2-sarjasta. Seura maksoi kovaa hintaa siitä, että kausi vedettiin aidosti omilla junioreilla ja seuran omilla kasvateilla. Ainoastaan Nathan Murdock tuotiin vahvistamaan ryhmää. Lisäksi Tähti maksoi hintaa lentopalloliiton vaikeuksista. Keväällähän 1-sarjassa oli 13 joukkuetta, joista 2 viimeistä piti pudota. 

Kävi kuitenkin niin, että sekä SusirajaVolley että Loimaan Jankko vetivät salkoon valkoisen lipun ja luopuivat kisasta jo kesällä. Lajiliiton säännöissä on kummallisuus, jonka mukaan luopuneet eivät olekaan ne heikoimmat, vaan sarjan viimeiseksi jäänyt putoaa. Lisäksi 2-sarjan ohjelma oli jo, silloin kun 1-sarja oletettiin 13-joukkueiseksi, määritetty kestämään toukokuun alkuun saakka. Tämä tarkoitti sitä, että tänä vuonna sarjojen välillä ei poikkeuksellisesti pelattu edes karsintaa. 

Päätä ei kuitenkaan laiteta Vilppulassa säkkiin. Päinvastoin. Nuoret pelaajat ovat saaneet kovalla kädellä sitä mitä tällä kaudella joukkueesta puuttui; kokemusta kovista otteluista. Tähden junnuista A- ja B-pojat ovat pelanneet koko talven valtakunnan kahdeksan parhaan joukossa. Ja C-poikien yhteisjoukkue Oriveden Ponnistuksen kanssa kilvoittelee tiukasti paikasta SM-finaaleihin. 

Lentopallo jatkuu Parkkivuoressa, kun tulevana lauantaina pelataan juurikin A-poikien SM-välierät. Kello 11 alkavaan turnaukseen Tähden kanssa kilvoittelemaan saapuvat rovaniemeläinen Napapiirin Pallo-Ketut, Lempäälän Jyry ja Savonlinnan EastVolley. Kaksi parasta selviää toukokuun alussa pelattavaan SM-lopputurnaukseen. Silloin ratkeaa, pääseekö Tähti puolustamaan viime keväistä mestaruutta.