Otteluraportit

Tähden A-tytöillä vahva alku kaudelle

Vilppulan Tähden A-tytöt avasivat sarjakautensa tasonmittausturnauksella Soinissa. Mukana oli Tähden lisäksi kolme joukkuetta; Pihtiputaan Plokin 2-joukkue, Nurmon Jymy ja Soinin Tiikerit.

Ensimmäisessä pelissä Plokia vastaan Tähti pelasi koko rahan edestä, sillä ottelu venyi kolmeen erään. Avauserässä Ploki näytti jo menevän menojaan, mutta tilanteessa 12-18 alkoi Tähden hurja kiri ja joukkue venytti erän jatkopalloille. Ploki otti kuitenkin tarvittavat pisteet ja vei erän nimiinsä. Toisessa erässä Tähti oli kahdesti kahdeksan pisteen takamatkalla, mutta tällä kertaa loppurutistus riitti erävoittoon. Kolmannessa erässä Tähteä ei pysäyttänyt mikään, ja huikean taistelun jälkeen otteluvoitto Tähdelle 2-1 (24-26, 26-24, 15-10).

Päivän toinen ottelu pelattiin heti ensimmäisen perään Nurmon Jymyä vastaan. Vaikka alla oli kolmieräinen peli, onnistui Tähti lähtemään otteluun hyvin latautuneena. Ensimmäinen erä eteni tasaisissa merkeissä, mutta ratkaiseva ero löytyi lopulta syöttöpelistä. Tähti tykitti erässä seitsemän ässää Jymyn yhtä vastaan ja tämä takasi mänttävilppulalaisille erävoiton. Toisessa erässä Tähdeltä nähtiin lähes virheetön esitys, eikä Jymy pystynyt missään vaiheessa nousemaan lähellekään erävoittoa. Loppulukemat Tähdelle 2-0 (25-22, 25-13).

Parin tunnin lounastauon jälkeen edessä oli vielä ottelu emäntäjoukkue Soinin Tiikereitä vastaan. Lisäjännitystä peliin toi lohkon tilanne, jota laskettiin joukkueenjohdon kesken lähes kaikilla mahdollisilla välineillä ja kaavoilla. Panos oli kova; turnauksen voittaja ratkeaisi tässä ottelussa, ja voittaja pääsisi aloittamaan SM-sarjan Suomen kahdeksan parhaan joukkueen joukossa.

Ottelu alkoi varsin tasaisesti. Molemmat joukkueet johtivat vuorotellen ensimmäistä erää, mutta jälleen ratkaisevaan rooliin nousi syöttöpeli. Tähti syötti seitsemän ässää eikä ainuttakaan virhettä, Tiikereiden vastaavien lukemien ollessa nolla ja viisi. Myös vastaanotossa Tähti oli tarkempi, ja turnausvoiton ratkaissut erävoitto tuli kotiin. Toiseen erään Tähti sai vahvan alun, mutta kotijoukkue pääsi johtoasemaan erän puolivälissä eikä siitä enää luopunut. Kolmannessa erässä Tähden eväät oli syöty, eikä oikein mikään tahtonut onnistua. Lopputuloksena 1-2 (25-23, 23-25, 11-15)-tappio. Tähti siis voitti turnauksen, ja aloittaa varsinaisen SM-sarjan B-poolista eli sijoilta 5-8.

”Päivän kaksi ensimmäistä peliä olivat varmaan parhaat, joita olen joukkueelta nähnyt, eikä kolmaskaan huono ollut. Syksyn aikana pelaamiseen on tuotu aika paljon uutta, ja näitä asioita hiottiin turnauksessa onnistuneesti. Erityisen tyytyväinen täytyy olla syöttö-vastaanottopelin kehittymiseen päivän aikana. Joukkue uskalsi nyt myös tehdä rohkeita hyökkäysratkaisuja erien loppuhetkillä. Liian tyytyväinen ei kuitenkaan saa olla, vastustajat vain kovenevat tästä eteenpäin” pohdiskeli joukkueen päävalmentaja Valtteri Jääskeläinen. Tähti vieraili Soinissa kokoonpanolla Emilia Valaranta, Minja Koponen, Emma Änäkkälä, Soili Kalliokoski, Henna Metsälä, Caroline Külaots, Helmi Parviainen ja joukkueen parhaana palkittu Riikka Kuopio. Joukkueen johdosta ja huollosta vastasivat Valtteri Jääskeläinen, Mika Mutkala, Tapio Parviainen ja Venla Vesala. Seuraavan kerran ryhmä on tulessa kakkossarjassa ja Suomen Cupissa lokakuun alussa. A-tyttöjen kausi jatkuu 3.11.

Teksti: Valtteri Jääskeläinen

A-tytöillä kaksijakoinen B-pooliturnaus

Lauantaina 3.11. Tähden A-tytöt matkasivat Ylöjärvelle B-pooliturnaukseen. Lohko oli kovatasoinen, sillä Tähden lisäksi Siivikkalan koululla pelasivat hallitseva Suomen mestari Woman Volley Rovaniemeltä, Plokin ykkösjoukkue Pihtiputaalta ja emäntäjoukkueena toiminut Ylöjärven Ryhti.

Tähden osalta pelit alkoivat vasta 12.30, mutta tämä ei haitannut joukkuetta lainkaan. Plokilla oli alla 2–0-voittopeli WoVo:a vastaan, joten Tähdellä oli ehkä pienimuotoinen lepoetu. Tähti aloittikin ottelun vahvasti ja karkasi Riikka Kuopion johdolla jo 11–5-johtoon. Ploki kiri tasoihin ja jopa ohi, mutta lopussa Tähti oli kova ja erä päättyi Emilia Valarannan kauden kovimpaan kutospaikan lyöntiin.

Toisessa erässä Ploki karkasi heti alussa viiden pisteen johtoon, eikä luopunut siitä missään vaiheessa. Tähti pysyi jotenkuten pelissä mukana Plokin virheiden avittamana, mutta ei pystynyt haastamaan erätappiosta sisuuntunutta vastustajaa. Erän päätyttyä taululla olivat lukemat 1–1 ja edessä ratkaiseva kolmas erä.

Kolmas erä oli jännitysnäytelmä, ja pisteitä tehtiin vuorotahtia. Erän hahmoksi nousi lopulta Valaranta, joka takoi peräti seitsemän pistettä Plokin kenttään ja kirsikkana kakun päällä ratkaisi erän ja ottelun jälleen kutospaikalta. Loppulukemat Tähdelle hienon taistelun jälkeen 2–1 (25–23, 18–25, 17–15).

Päivän toinen peli pelattiin heti perään Woman Volleyta vastaan. Vaikka hallitseva Suomen mestari ei ollut Ylöjärvellä täydellä kokoonpanolla, osoitti se silti vahvuutensa. Tähti hyökkäsi pirteästi, mutta rovaniemeläiset puolustivat palloja peliin lähes jokaisella mahdollisella tavalla. Ensimmäisessä erässä Tähti pysyi pelissä mukana, mutta toisessa loppuivat paukut. Vain kaksi tehtyä omaa pistettä ei riitä erävoittoon oikeastaan koskaan, eikä sellaista ihmettä tapahtunut tälläkään kertaa. Päivän toisesta pelistä kirjattiin tappiolukemat 0–2 (22–25, 18–25).

Ennen kolmatta ottelua panos oli selvä: voitolla Suomen neljän parhaan joukkoon A-pooliin ja tappiolla haettaisiin vauhtia C-poolista. Verkon toiselle puolelle asettunut Ylöjärven Ryhti oli jo varmistanut poolinousun, eikä sillä ollut enää panosta viimeiseen peliin.

Ottelusta ei kovin paljoa jäänyt jälkipolville kerrottavaa. Tähti tuntui olevan kokovartalokipsissä alusta alkaen, ja ilman vaihtopelaajia pelannut joukkue alkoi väsähtää uhkaavasti. Ryhti meni menojaan, eikä Tähdeltä löytynyt keinoja ottelun kääntämiseen. Tappioasemasta 9–20 Tähti nousi vielä taistelemaan erävoitosta Ryhdin virheillä, mutta omia pisteitä se ei pystynyt tekemään riittävästi. Toinen erä olikin sitten suoranainen katastrofielokuva, ja ylivoimaisesti Tähden kauden heikoin suoritus. Tähdelle tappio 0–2 (21–25, 9–25).

Turnaus ei ollut Tähdeltä kokonaisuudessaan huono. Ensimmäisessä pelissä kaatunut Ploki nousi lopulta A-pooliin, ja hieman paremmilla pompuilla WoVo:kin olisi saattanut kaatua. Ohipelejä tulee pitkän kauden mittaan väkisinkin, ja nyt se osui tälle reissulle.

C-poolissa on myös se hyvä puoli, että turnaus järjestetään näillä näkymin kotipaikkakunnalla 24.11. N2-joukkue taistelee sarjapisteistä seuraavan kerran isänpäivänä 11.11. vierasottelussa Oriveden Ponnistusta vastaan.

Tähden vahva alku ei riittänyt C-poolissa

Tähden A-tytöt pelasivat SM-sarjan C-poolissa, eli sijoilla 9-12, lauantaina Kolhon palloiluhallissa. Neljän joukkueen turnauksessa olivat Tähden lisäksi mukana Woman Volley Rovaniemeltä, Naarasleijonat Helsingistä ja Pihtiputaan Plokin 2-joukkue.

Turnauspäivä alkoi hieman poikkeuksellisesti jo klo 10, sillä rovaniemeläisten oli päästävä lähtemään ajoissa takaisin kohti pohjoista. Tämä ei tuntunut Tähteä haittaavan, sillä se nappasi ottelussa kuskin paikan heti aloitusvihellyksen jälkeen. Kotijoukkueen johtaessa 8-2 alkoi peli tasoittua, ja WoVo sai pelin juonesta kiinni. Tähti ei tästä kuitenkaan hämmentynyt, vaan ratkaisi erän vahvalla syöttöpelillä.

Toisessa erässä WoVo otti pelin hallintaansa. Tähti avitti omilla virheillä, ja vieraiden laitahyökkäys oli tehokasta. Rovaniemeläiset johtivat jo 17-12, mutta niin vain Tähti onnistui kirimään tasoihin. Erän loppu oli Helmi Parviaisen show’ta syöttöruudussa, ja tasatilanteessa 21-21 Parviaisen syöttämät kolme ässää olivat WoVo:lle liikaa. Tähti kaatoi hallitsevan Suomen mestarin lukemin 2-0 (25-17, 25-21) ja päivä sai unelmastartin.

Aikataulumuutoksista johtuen Tähti oli lepovuorossa peräti kolmen ottelun ajan. Isompaa harmia tästä ei tuntunut olevan; joukkue ehti ruokailla kaikessa rauhassa ja pitää hieman hauskaakin katsomossa. Tähden toisessa ottelussa verkon toiselle puolelle asettui ennakkoon kovaksi vastustajaksi tiedetty Naarasleijonat.

Tähti aloitti ottelun jälleen vahvasti, mutta helsinkiläisten kova hyökkäys- ja syöttöpeli sekä Tähden virheet käänsivät lopulta NALE:lle varsin selkeästi. Toista erää vierasjoukkue kontrolloi alusta loppuun, ja yksittäisiä huippusuorituksia lukuun ottamatta ottelusta ei jäänyt paljoa kerrottavaa. Tähdelle tappio lukemin 0-2 (14-25, 16-25).

Kolmanteen ja viimeiseen peliin Plokia vastaan panos oli tiedossa. 2-0-voitolla Tähti säilyttäisi paikkansa C-poolissa, eränkin häviäminen tarkoittaisi putoamista pykälää alemmas D-pooliin. Ploki oli pelannut huikeat kaksi ottelua, ja Tähti ehti hädin tuskin evästauolle ennen ottelua.

Tähti aloitti ottelun juuri niin kuin pakkovoiton edessä pitääkin. Avauserä alkoi tasaisesti, mutta Plokin lukuisat virheet ja Tähden tappavan tehokas hyökkäys- ja syöttöpeli sekä hyvä vastaanotto siivittivät kotijoukkueen erävoittoon näytöstyyliin.

Erätauolla tapahtui jotain kummallista. Ploki nappasi toisen erän ensimmäiset viisi pistettä, ja Tähti oli aivan eri joukkue kuin vielä 10 minuuttia sitten. Emilia Valaranta toi kuitenkin Tähden mukaan peliin, ja erän puolivälissä oltiin tasalukemissa. Tässä vaiheessa Tähti lahjoitti omilla virheillä vastustajalle neljä pistettä, ja sitä johtoasemaa Ploki ei enää hukannut. Vierailijoiden erävoiton myötä varmistui putoaminen, ja edessä olisi vielä ratkaiseva kolmas erä.

Kolmas erä eteni tasaisesti aina tilanteeseen 9-9, mutta Plokin vahva hyökkäyspeli osoitti vaarallisuutensa eikä Tähti pystynyt siihen vastaamaan. Tähdelle kirjattiin ottelusta 1-2 (25-13, 16-25, 10-15)-tappio ja samalla alkoi jännitys seuraavasta turnauspaikasta. Aluksi se näytti olevan Rovaniemi, mutta juttua kirjoitettaessa todennäköiseltä vaikuttaa Masku. Tähti ei putoamisen myötä menettänyt sarjassa vielä mitään, ja kaikki on omissa käsissä. Runkosarjaa on jäljellä vielä kaksi pooliturnausta, joissa ratkaistaan välieräpaikkoja.

”Aika erikoinen turnaus. Ensimmäisessä pelissä oli huikea tsemppi ja napattiin kova päänahka, mutta sitten peli vähän lamaantui ja onnistumiset olivat enemmän yksittäisiä. Tällaisissa peleissä se ei kuitenkaan riitä, ja jos vastustaja jättää virheet tekemättä niin ollaan vähän hukassa. Tällä kertaa ei voi vedota edes kapeaan kokoonpanoon, kun kaikilla joukkueilla oli sama tai jopa huonompi tilanne. Kokonaisuutena kasi plussan päivä, täytyy muistaa että vastustajat oli tosi kovia joukkueita. Positiivista oli vastaanoton kehittyminen, mikä mahdollisti ihan näyttävän hyökkäyspelin ajoittain. Emma Änäkkälä pelasi varmaan kauden parasta passipeliään, mikä sekin lupaa hyvää jatkoa ajatellen” pohdiskeli Tähden valmentaja Valtteri Jääskeläinen.

Tähden kausi jatkuu jo seuraavana päivänä, kun naisten joukkue kohtaa vierasottelussa LP Kangasalan. A-tyttöjen seuraava turnaus pelataan 15.12. Kolhossa pelasivat mainittujen lisäksi Riikka Kuopio, Soili Kalliokoski, Caroline Külaots, Henna Metsälä ja Minja Koponen.

A-tytöt säilyttivät mahdollisuuden välieriin

Tähden A-tytöt vierailivat sunnuntaina Maskussa, jossa pelattiin D-pooliturnaus. Joukkue oli saanut alkukauden jälkeen riveihinsä täydennystä, kun rosteriin liittyivät mukaan Oona Vihinen ja Ylöjärven Ryhdistä Emma Jokela. Muut joukkueet turnauksessa olivat Kouvolan Lentopallo 57 (KoLe-57), Oriveden Ponnistus (OrPo) ja emäntäjoukkue Maskun Kataja.

Päivä alkoi ottelulla KoLe-57:ää vastaan. Ensimmäisessä erässä Tähden jalat tuntuivat olevan vielä autossa syyskauden pisimmän pelimatkan jäljiltä, ja kouvolalaiset pelasivat hienoa lentopalloa. Näiden tekijöiden summana oli Tähdelle avausotteluun harvinainen erätappio.

Toiseen erään Tähti piristyi, ja peli palasi omalle tasolle. Hyökkäykset jäivät KoLe:n kenttään ja omien virheiden määrä pieneni huomattavasti. Tähti hallitsi erää alusta alkaen, eikä antanut vastustajalle minkäänlaisia mahdollisuuksia; erävoitto Tähden nimiin ja erälukemat tasoihin.

Kolmannessa erässä edettiin puoliväliin asti tasatahtia. Sen jälkeen komento siirtyi Tähdelle, kun uudet vahvistukset Jokela ja Vihinen takoivat molemmat kaksi pistettä. Tähti pääsi ottelupallotilanteeseen numeroissa 14-9, mutta KoLe aloitti vielä loppukirin. Lopulta aikalisän jälkeinen syöttövirhe päätti erän ja ottelun Tähden voittoon lukemin 2-1 (15-25, 25-19, 15-12).

Toisessa ottelussa vastaan asettui Maskun Kataja. Alku oli Tähdelle vaikea, kun Kataja nappasi parin pallon jälkeen johdon ja lukemat olivat jo 11-3. Junioripeleille tyypilliset voimasuhteiden muutokset pelin sisällä olivat kuitenkin Tähdelle suosiolliset, ja se nousikin tasalukemiin 16-16. Kataja ei tästä kuitenkaan häkeltynyt, vaan nappasi lopulta erävoiton.

Toisessa erässä alku oli jälleen Katajan, mutta tällä kertaa Tähti ei saanut kirivaihdetta silmään. Vaikea ottelu päättyi lopulta maskulaisten selkeähköön voittoon lukemin 2-0 (25-20, 25-10). Turnauksen emäntäjoukkue pelasi kaiken kaikkiaan hyvin ja Tähden peli rakoili pahasti.

Kolmas ja viimeinen ottelu alkoi siinä uskossa, että edessä oli pakkovoitto OrPo:sta, mikäli mahdollisuus välieräpaikkaan haluttiin säilyttää. Jälleen kerran alku oli vaikea, mutta Tähti syttyi pelaamaan erän puolivälissä ja nousi haastamaan OrPo:a vielä erävoitosta. Maaliin asti kiri ei kuitenkaan riittänyt, vaan erä kirjattiin OrPo:n nimiin.

Avauserän aikana joukkueenjohto ja vaihtopenkki saivat selville, että D-poolissa pysyisikin kaksi joukkuetta ja putoaminen ei olisikaan niin varmaa tappiollakaan. Tämä tieto ei lopulta Tähteä auttanut, ja toinen erä eteni täysin OrPo:n tahtiin. Tähti löysi taisteluilmeen ajoittain ja pelasikin hienosti, mutta se ei tämän tason peleissä riitä pitkälle. Lopputulemana oli tappio lukemin 0-2 (21-25, 15-25). Poolissa säilyminen ratkesi lopulta turnauksen viimeisessä ottelussa, kun Kataja kaatoi KoLe:n 2-0.

”Vaihteleva päivä. Syyskauden kaava on ollut, että ensimmäinen peli voitetaan riippumatta siitä kuinka kova joukkue on vastassa ja pari seuraavaa peliä onkin sitten vaikeampia. Niinhän siinä tälläkin kertaa kävi. Vaikka välillä pelataan todella hienosti, niin se taso pitäisi pystyä säilyttämään koko päivän. Pysyttiin kuitenkin D-poolissa, ja mahdollisuus välieräpeleihin säilyi. Laajentunut kokoonpano oli myös positiivinen asia” tuumi valmentaja Valtteri Jääskeläinen pelien jälkeen.

Tähti matkusti Maskuun kokoonpanolla Riikka Kuopio, Emilia Valaranta, Minja Koponen, Emma Änäkkälä, Caroline Külaots, Soili Kalliokoski, Oona Vihinen, Henna Metsälä, Helmi Parviainen ja Emma Jokela. A-tyttöjen kausi jatkuu 26.1. näillä näkymin Joensuussa. Naisten 2-sarja jatkuu 6.1. Parkkivuoressa, kun verkon toiselle puolelle saapuu Kalevan Lentopallon 1-joukkue.

A-tyttöjen sijoitusvälierästä neljäs sija

Tähden vanhemmat A-tytöt lähtivät Orivedellä pelattuun sijoitusvälieräturnaukseen pahasti siipirikkoisena. Sairastelut ja työesteet johtivat siihen, että Tähti aloitti päivän seitsemällä pelaajalla.

Päivän ensimmäinen ottelu oli paikallisderby, kun verkon toiselle puolelle asettuivat Tähden B-tytöt. A-tyttöjen peli oli pahemman kerran hukassa läpi ottelun ja B-tytöillä oli kova halu voittaa. Muutama pelaaja pääsi myös kokeilemaan uusia pelipaikkoja.

Lopputulos: VilTä A-VilTä B 0–2 (17–25, 9–25).

Toiseen peliin Tähti viilasi kokoonpanoaan, ja pukukopista löytyi se kuuluisa peli-ilme. Syksyllä kakkossarjassakin vastassa ollut JyväsLentis jäi jyrän alle, kun Tähti teki lähes mitä tahtoi. Voitolla Tähti sijoittui alkulohkon kakkoseksi ja varmisti kuuden joukkueen turnauksessa vähintään nelossijan.

Lopputulos: VilTä-JyväsLentis 2–0 (25–14, 25–7).

Seuraavaksi päivän ohjelmassa oli melkoinen erikoisuus: emäntäseura OrPo:n liigajoukkue otti salin haltuunsa, ja treenasi tunnin verran A-tyttöjen viettäessä ruokataukoa. Jälkikäteen tuosta on vaikea hakea mitään negatiivista, sillä olihan kyseessä hieno tilaisuus seurata ammattilaistason harjoituksia.

Tauon jälkeen välieräpelissä vastaan saatiin OrPo. Ennakolta kovaksi tiedetty vastustaja pelasi koko lailla ykköskuusikolla, ja Tähdeltä ei löytynyt paukkuja vastata OrPo:n kovaan syöttöpeliin. Jos pallo ei nouse passarille, on vaikea voittaa ja tämä sanonta osoittautui jälleen paikkansa pitäväksi. Positiivista pelissä oli Minja Koposen saapuminen työpäivän jälkeen kokoonpanoon.

Lopputulos: VilTä-OrPo 0–2 (17–25, 10–25).

Päivän viimeisessä ottelussa ei ollut enää kunnian lisäksi muuta panosta. Vastustajaksi tuli tiukan välierän pelannut KaLe. Tähden pelissä alkoi näkyä turnausväsymys, ja KaLe pelasi erinomaisesti. Otteluvoitto siis lopulta KaLe:lle selvin numeroin ja Tähdelle turnauksen neljäs sija.

Lopputulos: VilTä-KaLe 0–2 (16–25, 11–25).

Tähti pelaa A-tyttöjen SM-sarjan sijoista 21–24. Ottaen huomioon, että joukkueen pelaajat ovat pääsääntöisesti ensimmäisen vuoden A-junioreita, suoritus on vähintäänkin kelvollinen. Kauden mittaan Tähti poimi kovia päänahkoja, mutta yksittäiset voitot eivät kanna lopulta pitkälle.

Orivedellä pelatussa turnauksessa mukana olivat (suluissa pelipaikat päivän aikana):